Mario Reading: Maya-ennustus

Piti lukea tämä 21. päivään mennessä, mutta päivällä viivästyi. Mutta ei se mitään, sillä ei tässä kirjassa edes päästy joulukuun 21. päivän 2012 tapahtumiin, ehkä niitä jännitetään trilogian kolmannessa osassa. Niin, kyseessä on toisiaan trilogia, jota aloin lukea näin keskeltä.

Vähän samaan tapaan kuin Dan Brownin tapauksessa, Mario Readingin romaania on näin sivistyneenä ihmisenä tyydyttävää lukea. Saa ilahtua, kun tajuaa juonenkäänteiden ja sanavalintojen viittaukset. Kaikin puolin ne eivät varmasti miellytä suomalaista lukijaa: kääntäjä on tuonut selvästi suoraan alkutekstistä turhia latinankielisiä fraaseja (esim. in toto), jotka eivät toki minulle latinaharrastajana tuota ongelmaa, mutta kun useimmat eivät ole latinaharrastajia. (Näitä ei toki hirveästi kirjassa vilise, mutta tämä toimii esimerkkinä tekstin muutamista ongelmista.) Hauskaa oli, että kun eräs henkilö huudahti »Jeesus H. Kristus», tajusin tämän ihan sattumalta kun olin lukenut kristogrammista Wikipediasta.

Reading ei ole vain Brown-tyyppinen romaanikirjailija vaan myös Nostradamus-asiantuntija, jolta on äskettäin ilmestynyt mm. sata Nostradamuksen mielenkiintoisinta ennustusta kommentaareineen. Nostradamuksen ennustukset ovat myös Maya-ennustuksen keskeinen teema. Reading on selvästi saanut käyttää asiantuntemuksensa inspiroimaa mielikuvitusta lennokkaasti.

Kirjan juoni onkin lateraalisen ajattelun hedelmä. Kirjan pahikset, corpus maleficum, luulevat olevansa varsinaisia hyväntekijöitä ja suojelevansa Ranskaa saatanalta lepyttelemällä tätä {estämällä Jeesuksen toisen tulemisen ja auttamalla kolmatta Antikristusta}; trilogian kolmas osa onkin muuten nimeltään Kolmas antikristus. Siinä sitten todennäköisesti 21.12.2012 {mayat paljastavat Jeesuksen toisen tulemisen henkilöllisyyden}.

Corpuksen vastavoimana kirjassa on päähenkilö Sabir, Nostradamus-asiantuntija, joka tuntee Nostradamuksen salaiset ennustukset kolmannesta antikristuksesta ja Jeesuksen toisesta tulemisesta, minkä vuoksi corpus haluaa tämän käsiinsä. Sabiria auttaa Ranskan poliisista eläkkeelle joutunut Calque, joka on kiinnostunut corpuksesta trilogian edellisessä osassa, jota siis en ole lukenut, selvinneistä syistä. (Aika hyvin tässäkin kirjassa muuten pysyi kärryillä, vaikkei ekaa osaa ollutkaan lukenut.) Kolmas päähenkilöiden puolella ollut, {corpuksen jäsen Lamia, ei lopulta ollutkaan heidän puolellaan, vaan vedätti kaikkia, myös lukijaa, ihan kirjan loppuun asti}.

Maya-ennustuksen juonessa jännää on se, että luonnollisista tapahtumista nousee ikään kuin yliluonnollisia seurauksia. Tämä herättää lukijassa hengellisiä pohdintoja.

Kirja kertoo kammottavia asioita Amerikan historiasta ja vääryyksistä, joiden uhreiksi mayat joutuivat. Ne herättävät lukijassa, ainakin minussa, järkytyksen tunteita. Mayojen uskonnon kuvaus on toisaalta kiehtovaa, kun käsitellään esim. šamaanien luovimista tuonpuoleisessa, toisaalta yliromantisoitua. Kirjan juonessa kannatetaan synkretististä filosofiaa, jonka mukaan kaikki uskonnot palvovat samaa jumalaa, jolle vain annetaan eri nimiä. Nostradamus tunsi kirjan mukaan yhteenkuuluvuutta katolisen kirkon uhreiksi joutuneiden mayojen kanssa, koska oli itse kristityksi pakkokäännytetty juutalainen.

Reading_Maya_ennustusKirjan teemat olivat niin mielenkiintoiset ja juoni niin vauhdikas ja yllättäviä käänteitä sisältävä, että aion kyllä lukea trilogian muutkin osat!

Mainokset

One response to “Mario Reading: Maya-ennustus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: