Dan Brown: Kadonnut symboli

Dan Brown tuntuisi kaupittelevan filosofis–hengellistä sanomaa Kadonneessa symbolissa. Aiemmatkin symbologian professori Langdonin seikkailuista kertoneet romaanit sisälsivät erikoisia vihjauksia, mutta viimeinen menee pisimmälle. Brown luokitellaan Wikipediassa “kristityksi kirjailijaksi”. Hän on saanut pienestä pitäen kristillisiä vaikutteita, mutta hän sanoo olevansa “jatkuvalla hengellisellä matkalla”, joka on kirjoista päätellen vienyt hänet varsin kauas kristinuskon huomasta.

On sanottava, ettei Kadonnut symboli ollut yhtä jännä ja koukuttava kuin Da Vinci -koodi ja Enkelit ja demonit. Ajoittain se ylsi samaan kuin edeltäjänsä, mutta jos et pitänyt Da Vinci –koodia kovin hyvänä, en usko että haluat lukea Kadonneen symbolin. Hyvin paljon samaa kaikkien kolmen kirjan juonessa tosin on, kuten olen aiemmin kahden ekan kirjan kohdalta todennut.

Esimerkiksi kirjan pahis on tälläkin kertaa outo tyyppi. Viimeksi se oli harhaanjohdettu albiinomunkki, tällä kertaa pahiksella on aivan toisenlainen iho ja devootio. Tästäkin kirjasta on mahdollista bongata vammautunut sivuhahmo, jolla on rooli juonen purkautumisen laukaisijana. Illuminatin ja Siionin luostarin manttelin perii maailman tunnetuin salaseura vapaamuurarit.

Huhuttiinkin, että Kadonneen symbolin julkaisun lykkääntyminen olisi johtunut siitä, että vapaamuurareilla olisi ollut sananen sanottavana kirjan juonesta. Ovatkohan he vaikuttaneet sen sisältöön, tiedä häntä, mutta ainakin vapaamuurarit esitetään kirjassa täysin kritiikittömästi hyviksinä.

Kiinnostavia faktoja

Tässä ja aiemmissa Langdon-kirjoissa hyvää oli mielenkiintoiset faktat esimerkiksi historiaa ja “symbologiaa” koskien. Faktat ja faktoidit sekoittavat jälleen lukijan päätä. Kirjoitin lukiessani ylös joitain mielenkiintoisia viittauksia myöhemmin tutkittaviksi:

 • Heisenberg s. 59. Eräs kirjan teemoista on noetiikka, mielen voimaa tutkiva tieteenala. Kirja viittaa mielenkiintoisesti esimerkiksi telepatiaa tutkineisiin kokeisiin, joissa on oikeastikin, kuten tiesin taustatietona, saatu merkitseviä tuloksia (tosin vähän kyseenalaistettavia sellaisia). Joku Heisenberg on kirjan mukaan kirjoittanut jo vuosikymmeniä sitten hiukkasfysiikassa siitä, että havaitsijan aikomus havaita jokin hiukkanen synnyttäisi sen. Sori tietämättömyyteni kun Werner Heisenberg ei ollut ennestään tuttu. Kirja viittaa ilmeisesti Heisenbergin epätarkkuusperiaatteeseen.
 • Capitolin tilat s. 115. Tällä kertaa seikkaillaan Uudessa maailmassa. Onko Yhdysvaltain kongressin rakennuksen alla oikeasti synkkiä kellarikerroksia? Googlaamalla löytyy ainakin maininta alimmasta kellarikerroksesta. Brown osaa tunnelmoida ja välittää lukijalle kuvan pimeistä, kosteista ja käyttämättömistä käytävistä kongressin alla.
 • Invisible College s. 121. Invisible College oli kirjan mukaan brittiläisen tiedeakatemian Royal Societyn edeltäjä, tiedemiesten salaseura, jonka mainitaan hallinneen tietoa, jonka leviäminen julkisuuteen olisi ollut tuhoisaa maailmalle. Kirjan mukaan tuo voimakas tieto oli sovellettua noetiikkaa, siis ikään kuin taikavoimia, keinoja hallita maailmaa mielen voimalla. Jännä ajatus. Englanninkielinen Wikipedia tuntee Invisible Collegen, mutta ei siitä näy paljon tietoa olevan. Hyvä sauma siis Brownille säveltää vähän omaa.
 • Vatikaanin obeliski s. 313. Niin, miksi Vatikaanin keskellä on obeliski ja mistä se on tuotu? Obeliskeista Brown on kirjoittanut paljon enemmän aiemmissa kirjoissaan. Englanninkielinen Wikipedia tietää kertoa, että keisari Caligula toi sen Roomaan ja 1500-lukulainen paavi Sixtus V, jota obeliskit ilmeisesti jostain syystä kiehtoivat, siirrätti sen keskelle Pyhän Pietarin aukiota. Kerron edempänä obeliskin symboliikasta.
 • Sielun massa s. 340. Tämän aiheen kohdalla muistin, että joku oli jo kauan ennen kirjan tiedenaista punninnut sielun. Sen massa oli näköjään 21 grammaa.
 • hapetettu perfluorihiilivety s. 355. Kirjan loppupuolella oli järkyttävä tapahtuma, kun luulin oikeasti, että {Robert Langdon hukkui ja kuoli. Kun kirjan pahis jätti hänet vettä täynnä olevaan arkkuun ja hän veti vettä keuhkoihinsa, arvelin ensin, ettei kirjailija tapattaisi päähenkilöään. Arvasin, että kyseessä ei olisikaan vesi vaan hengitettävä neste, josta olin lukenut tiedelehdestä! Mutta sitten Dan Brown sai minut toviksi luulemaan toisin, sillä hän kuvaili, kuinka Langdon tunsi hukkuvansa. Myöhemmin kävi ilmi, että se oli pelkkä Langdonin virhetulkinta tilanteesta.} No, onko hapetettu perfluorihiilivety hengitettävissä? Toistaiseksi vain eläinkokeissa.
 • Hiram Abiff s. 372. Salomon temppelin mestariarkkitehti, joka antoi tappaa itsensä ennemmin kuin olisi paljastanut arkkitehtoniset salaisuutensa? Vapaamuurarilegenda, joka toimii innoittavana esimerkkinä uusille kolmosasteen vapaamuurareille.
 • KJV:n koodit s. 419. Piilottiko Francis Bacon todella koodeja kuningas Jaakon raamatunkäännökseen? Wikipedia ei kerro aiheesta mitään. Google sen sijaan löytää erittäin huvittavan sivun, jossa on meille kaikille tuttuja puuhatehtäviä! 🙂
 • Jeffersonin Raamattu s. 420. Thomas Jefferson teki kovalla kädellä muokatun version Raamatusta. Tässä versiossa olisi Brownin kirjan mukaan ollut kyse Raamatun “todellisen sanoman” esilletuomisesta. Ja näin Wikipedia kertookin; on todella mielenkiintoista, että Jefferson piti evankelistojen kirjoituksia vääristeltyinä ja siksi karsi niitä kovalla kädellä.

Kadonnut symboli oli siitä erikoinen romaani, että sen sisällöstä liikkui huhuja jo kauan ennen kuin se oli valmis. Muistaakseni huomattavasti etukäteen ilmestyi selitysteoksia kirjan oletettavasti käsittelemistä teemoista. Monet oletukset taisivat tosin mennä pieleen:

 • Washingtonin katujen karttaan muodostamat vapaamuurarisymbolit kuitataan kirjassa hölynpölyksi, sattumanvaraisiksi kuvioiksi, jollaisia löytyy minkä hyvänsä isomman kaupungin kaavoista.
 • Kryptos, Washingtonin ehkä mielenkiintoisin koodi, ei näyttele isoa roolia kirjassa. Mitään uutta tulkintaa siihen ei esitetä. Se mainitaan suorastaan turhaan.

Teemana apoteoosi

200px-US_Great_Seal_Reverse.svg

Pyramidi on keskeinen symboli tässä teoksessa. Se selittää myös obeliskin symbolista merkitystä, sillä obeliskin huippu suippenee pyramidin tavoin. Kadonnut symboli kertoo pyramidin symboloivan maailman yhteyttä taivaaseen tai ihmisen pyrkimystä tavoittaa jumala. Kirjan loppua kohden paljastetaan, että kyseessä on oikeastaan ihmisen pyrkimys {tulla jumalaksi (=apoteoosi). Tämä new age -oppi syvenee vielä lopussa, kun sanotaan, että ihminen on vain muutaman noetiikan tutkimuksella saavutettavan askeleen päässä sellaisesta teknis–tieteellisestä tasosta että apoteoosi todella on tavoitettu.} Tekniikan ja apoteoosin yhteyttä alustetaan jo kirjan alkuvaiheilla, kun tutustutaan Capitolin kattomaalaukseen, Washingtonin apoteoosiin – Brown osaa hienosti toistaa ja syventää teemojansa.

Apoteoosiajatusta perustellaan kirjassa myös Raamatun lausein: “Jumalan valtakunta on sisäisesti teissä.” Mielenkiintoisen avoimesti kirja jatkaa synkretistiseen johtopäätökseen, että kaikki aikojen saatossa vääristyneet uskonnot yhtyvät yhdeksi maailmanuskonnoksi, kun ihmiskunta tajuaa olevansa itse jumala. Fundamentalistiset kristityt ovat itse asiassa varoittaneet “saatanallisen” maailmanuskonnon synnystä jo varmaan vuosikymmenien ajan.

Kirjan {onnellisessa, ehkä vähän latteassa} lopussa jäädään toiveikkaasti odottamaan totuuden kirkastumista ihmiskunnalle.

media

Mainokset

4 responses to “Dan Brown: Kadonnut symboli

 • Esa

  Muutaman kerran käynyt kirjan lävitse. En lukenut, vaan kuunnellut äänikirjaa.. Ok, kyse on viihteestä, mutta pari pientä asiaa häiritsee…

  Varmuuden vuoksi: SPOILERIVAROITUS !!!

  Miten ihmeessä CIA on saanut tiedon eräästä videotiedostosta, mutta ei siitä missä se on? Jos tyyppi on kuvannut piilokameralla ja editoinut siitä tietokoneelle pikku filminpätkän tietokoneelle, niin mistähän tiedustelu on sen jo saanut? No, jos kaveri on ollut varomaton ja tallentanut sen ”pilveen”. Kaikkihan toki ”tietävät”, että NSA valvoo kaikkea tietoliikennettä. 🙂 Muutaman minuutin kestävää langatonta siirtoa prepaid-tyyppisellä liittymällä ei tietenkään ehditä paikantaa. Ja todellisessa elämässä maan sisäinen asia taitaisi kuulua jollekin FBI:n osastolle, mutta se on toinen asia se.

  Toinen häiritsevä asia. Jos meillä on rakennus, joka on sataprosenttisesti eristetty kaikelta ulkopuoliselta säteilyltä (SMSC), miten siellä toimii matkapuhelin?

  • perttuk

   Hyvä huomio, itseltäni meni ihan läpi sormien tuo kännykkäjuttu! (Varmaan keskityin niin intensiivisesti romaanin ideologiseen sisältöön. Ja ehkäpä äänikirjoissa jotkin asiat kiinnittävät huomion eri tavoin kuin tekstiä lukiessa.)

 • Dan Brown: Inferno | Krooninen äly

  […] (Olen aiemmin kirjoittanut Da Vinci -koodista, Enkeleistä ja demoneista sekä Kadonneesta symbolista.) Inferno vaikuttaa ensi alkuun tekevän saman jälleen uudestaan, ja jotenkin vielä tylsemmällä […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: