Sisätaudit ja kirurgia käyty, 9 klinikkaa jäljellä

Kaikkein isoin ja laajin kliininen jakso kesti koko tämän syksyn. Muissa lääkiksissä tosin käsittääkseni on enemmän sisätauteja ja kirurgiaa kuin meillä, koska meillä on integroitu core curriculum, jonka vuoksi meille opetettiin vaivihkaa näitäkin aloja jo ennen kliinisen vaiheen alkua.

Sisätaudit ja kirurgia ovat todella laajoja lääketieteen osa-alueita, ja meillä oli vain yksi laaja tentti koko jakson asioista. Tenttitulokset eivät näköjään ole vielä tulleet. Maanantaina olisi tenttitulosten oltava saatavilla säännösten mukaan.

Historiallisesti oli sisätautien ja kirurgian välillä ylitsepääsemätön kuilu. Sisätaudit eli lääketiede, medisiina, medicina, oli akateeminen munkkien ylläpitämä koulukunta. Munkit eivät moraalisista tms. syistä saaneet leikellä ihmisiä, joten mestari-kisälli-järjestelmän mukaisesti kädentaitajat huolehtivat kirurgiasta. En tiedä, miten kirurgia lopulta otettiin lääketieteen erityisalaksi. Historiallinen kuilu näkyy yhä siinä, että Isossa-Britanniassa on erikseen tutkinnot “lääketieteen kandidaatti” ja “kirurgian kandidaatti”, vaikkakin käsittääkseni lääkiksestä valmistuessaan saa molemmat. Kirurgeina työskenteleviä ei edes kutsuta lääkärien tavoin sanalla Doctor vaan yksinkertaisesti Mister.

Sitten nykypäivään. Sisätaudit ja kirurgia eivät kata aivan koko lääketiedettä, mutta olen kuitenkin tämän jakson aikana kiertänyt todella laajasti Tampereen yliopistollisen sairaalan (tuttavallisesti “Taukkila”, vaikka kenkään opiskelutoverini tai lääkärin en ole kuullut tätä sanaa käyttävän) osastoja ja poliklinikoita.

Keräsin suorituksia 8-sivuiseen suorituskorttiin. Skannasin suorituskortin suunnilleen viikon välein, jotta sen mahdollinen katoaminen ei olisi niin suuri katastrofi. Korttiin kerättiin, yleensä lääkäreiltä, nimikirjoituksia todisteeksi siitä että olen tutkinut potilaita, assisteerannut leikkauksissa tai osallistunut ryhmäopetuksiin. Minulle työläimmäksi urakaksi osoittautui leikkausten keräily, sillä eilen vielä kovalla yrittämisellä kävin keräämässä viimeiset kaksi vaadituista kymmenestä assisteerausmerkinnästä. Leikkauksiin mukaan meneminen vaati välillä paljon oma-aloitteisuutta, välillä taas se sujui ihan luonnostaan osastosijoittelun johdosta. Aluksi omatoiminen mukaan tuppautuminen tuntui jännältä, sittemmin se alkoi sujua helpommin.

Avustamieni leikkausten joukossa oli, jos jotakuta kiinnostaa, tyräleikkauksia, rinnanpoistoja ja lonkan tekonivelleikkauksia kaksi kutakin. Lonkkaleikkauksissa tärkein tehtäväni oli pitää jalkaa halutussa asennossa proteesin kiinnittämistä ja paikalleen sovittamista varten.

Kurssikirjallisuudessa oli lueteltuna valtavasti luettavaa, mm. englanninkieliset “puhelinluettelo” Current Diagnosis and Treatment Surgery ja Cecil Essentials of Medicine (tässä “medicinellä” tarkoitetaan juuri sisätauteja). En tiedä lukiko monikaan näitä kirjoja; minä luin. Niin laajoja ne tosin olivat, että pystyin lukemaan vain muutamia asioita sieltä täältä.

medical_maggotsKohtasin jaksolla paljon potilaita, ja heidän tutkimiseensa kehittyi jonkinlaisia rutiineja. Alussa oli ehkä vähän nihkeää ruveta tutkimaan potilaita ruumiillisesti, kun oli kesällä tottunut kesätöissä tekemään vain psykiatrisia tutkimuksia.

Summa: olen menneellä syyslukukaudella viisastunut valtavasti ja saanut laajasti käsityksiä erikoissairaanhoidon toiminnasta. Nyt osaan kertoa tuleville potilaillenikin, millaisia hoitoja eri sairauksiin on tarjota. (Esim. näin todella kärpäsentoukkia, kuvitettu, käytettävän.)

Mainokset

One response to “Sisätaudit ja kirurgia käyty, 9 klinikkaa jäljellä

  • Keuhkotaudit käyty, ei klinikoita jäljellä! | Krooninen äly

    […] Viimeinen klinikkaviikko sujui rutiininomaisesti, vaikka mielessä kävikin ajatuksia kuten “tämä on viimeinen klinikkaviikkoni” ja “tämä on viimeinen kerta kun olen opetuspoliklinikalla”. Kevyeltä tuntui, ikään kuin olisin ollut jo lomalla ja vain käynyt vähän hengailemassa sairaalalla päivisin. Eilisiltana kyllä valvoin myöhään kerraten keskeistä asiaa keuhkotaudeista. Uusi oppikirja Keuhkosairaudet – diagnostiikka ja hoito on mukavan tiivis ja helppolukuinen. (Mainittakoon, että Duodecim on kustantanut suomenkielisiä erikoisalojen oppikirjoja niin kiitettävällä laajuudella, etten ole avannut kliinisessä vaiheessa englanninkielisiä oppikirjoja sitten sisätautien ja kirurgian jakson.) […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: