George Orwell: Eläinten vallankumous

Tämä klassikkoteos ottaa poliittisesti kantaa. Orwell oli vasemmistolainen kirjailija ja toimittaja, joka kuitenkin vastusti Neuvostoliiton järjestelmää. Hänestä tuleekin mieleen Esko Seppänen.

Kirjassa maatilan isäntä kohtelee eläimiä huonosti, joten ne päättävät tehdä vallankumouksen. Ne saavat maatilan itselleen ja sopivat yhteisistä periaatteista: ei saa käyttäytyä ihmismäisesti, tiivistettynä siis "Neljä jalkaa hyvä, kaksi jalkaa paha."

Aluksi eläimet hallitsevat kansanäänestyksin, mutta vähitellen siat nousevat johtoasemaan älynsä takia. Ne ottavat hieman erivapauksia, mutta periaatteista ne pitävät kiinni.

Sitten yksi sioista, Napoleon, häätää pois toisen (Lumipallon) ja ryhtyy ylimmäksi johtajaksi. Sikojen etuoikeudet lisääntyvät, ja sitten aletaan rikkoa periaatteitakin: siat muuttavat taloon, ryhtyvät yhteistyöhön ihmisten kanssa ja lopulta jopa pukeutuvat ja kävelevät kahdella jalalla. Lampaille opetetaan uusi iskulause: "Neljä jalkaa hyvä, kaksi jalkaa parempi". Ja siat kumoavat alkuperäiset seitsemän käskyä ja ottavat käyttöön uuden, lauseen, joka tästä kirjasta on ehkä parhaiten kaikilla tiedossa: "Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta jotkin eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset." (En tiedä, mikä on tarkalleen oikea sitaatti; netistäkin löytyy pari erilaista. Voi olla esimerkiksi "toiset eläimet ovat – –" tai "jotkut eläimet – –")

Kirja on vertaus (tai satiiri) Neuvostoliitosta. Vertaustyyli on todella yksinkertainen ja avoin, mutta silti niin toimiva! Ei voi muuta kuin ihailla Orwellin tyyliä. Hahmot olivat vertauksia Neuvostoliittoon liittyvistä henkilöistä:

  • Vallankumouksessa johtohahmona toiminut sika Vanha Majuri = Lenin (häneen kirja, kuten Orwell itse, suhtautuu positiivisesti)
  • Napoleon = Stalin (kirja kritisoi etenkin häntä)
  • Lumipallo = Lev Trotski (Orwell piti hänestäkin enemmän kuin Stalinista.)
  • Mooses-korppi, joka kertoo "sokeritoppavuoresta", jonne pääsee kuoleman jälkeen = kirkko

Testa voi lukea myös varoituksena siitä, mitä tapahtuu, kun valta annetaan pienelle eliitille. Se varoittaa myös siitä, miten helppoa kansalle ja ulkomaailmalle on valehdella.

Orwellin oli vaikea löytää kustantajaa, sillä harva halusi juuri toisen maailmansodan jälkeen kustantaa Neuvostoliittoa kritisoivaa kirjaa.

Myöhemmin kirjasta tehtiin animaatio USA:ssa 50-luvulla. Sitä sponsoroi CIA, ja käsikirjoitusta muuteltiin hieman (mikä on mielestäni harmi, ei siis otettu sellaisenaan vastaan kirjailijan sanomaa): elokuvasta tehtiin myönteisempi kirkkoa ja vanhaa tsaarinvaltaa kohtaan. Lopussa eläimet tekivät vielä vallankumouksen sikoja vastaan (USA:n poliittiset päämäärät näkyvät tässä).

Kirjailijan oma kokemus oli motiivina kirjoittamiselle: hän pettyi Espanjan sisällissodassa eri osapuolten toimesta tapahtuneeseen propagandaan ja valehteluun. Orwell oli pettynyt elitistiseen ja epäidealistiseen NL:on hallintoon.

Jollain foorumilla luki, että tämä kirja pitäisi pakkoluettaa jokaisella suomalaisella ainakin joka toinen vuosi. No, en ole ihan samaa mieltä, koska pakkoluettaminenhan olisi juuri kirjan sanoman vastaista. Mutta ihan yleissivistyksen takia ja varoituksen kannalta kannattaisi jokaisen tämä kirja joskus lukea!

Kuvista toisessa on kirjan kansi, toisessa muistiinpanoni esitelmää varten.


1 responses to “George Orwell: Eläinten vallankumous

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.