Mitä sillä presidentillä enää tekee?

Perustuslakivaliokunta ei halua antaa presidentin päättää EU:n nopean toiminnan joukkojen lähettämisestä. Kyseessä on sen mukaan EU-asia, joka kuuluu hallitukselle.

Minua ärsyttää jälleen Arja Alho, perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja, jolla oli kyseinen asema jo, kun kirjoitin edellisen juttuni aiheesta. SDP:läiset, kuten Alho (ensimmäisessä valokuvassa), kannattavat tätä presidentin vallan heikentämistä yhdessä kokoomuksen (ja RKP:n ) kanssa. Joukkojen lähettämisen vallan haluavat presidentille antaa valiokunnan keskustalais- ja vasemmistoliittolaisjäsenet. Miksei SDP, vaikka sillä on presidenttikin? (Syynä voisi olla, että presidentti ei voi olla avoimesti puolueellinen kun taas SDP on usein hallituksessa.)

On toisaalta ymmärrettävää, että voidaan ajatella, ettei Tarja Halonen ehkä ole kaikkein paras henkilö tekemään päätöksiä nopean toiminnan joukoista. Mitä edellytyksiä hänellä siihen on? Mutta olen sitä mieltä, että presidentillä täytyy olla paljon valtaa. Käytän samaa perustelua kuin ennenkin: presidentti on ainoa kansan suoraan valitsema toimeenpanija. Kansa ei valitse hallitusta.

Onkohan Heidi Hautalalla kovin hyvää motivaatiota tulla presidentiksi, kun hän kerran myös haluaa leikata presidentin valtaa? Hän ei ehkä ole paras valinta presidentiksi nykyisen(kään) perustuslain aikana…

Kirjoitan muuten ehkä joulukuussa jutun presidentinvaaleista. Taavi* ehdotti sitä, mutta minä tosin olin keksinyt idean jo aiemmin (ähäkutti!).

Pertusta Big Brotherin voittaja?

En voi muuta kuin kannattaa kaimaani. Ei sillä, että seuraisin Big Brotheria, mutta Ilta-Sanomissa sanottiin hänen olevan finalisti.

Mainokset

3 responses to “Mitä sillä presidentillä enää tekee?

  • Sanna

    Hyvä kun kirjoitat vaaleista juttua 🙂 mitä enemmän sen parempi 😀 (juttujasi lukee paljon suuremmalla mielenkiinnolla kuin jotain kuivaa ja virallista tekstiä samasta asiasta, ja sinulla on hyviä mielipiteitä ja usein olen ollut samoilla linjoilla…noh tulikohan nyt liian kehuvaa tekstiä :D) On tässä nimittäin hieman jännää kun pääsee ensimmäistä kertaa äänestämään. Olen yrittänyt löytää jostain välistä aikaa tutustua ehdokkaisiin, mutta vielä ei ole ehtinyt kunnolla 🙂 pitää varmaan tutustua vaalikoneeseen.

  • Sanna

    oho 🙂 kone jumitti ja tuloksena oli tupla kommentti x) voit varmaan poistaa ton toisen 😀

  • Perttu

    Voi, olin jo innoissani, että onpa tullut paljon kommentteja :)Ei semmoista _liian_ kehuvaa tekstiä minun puolestani olekaan ;)Harmi kun itse olen syntynyt kaksi viikkoa liian myöhään päästäkseni äänestämään. No, sitten ensi kerralla…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: