Humina

Hulluksi tulemisen pelko ja hulluksi luulluksi tulemisen pelko. Molemmat vähän nostivat päätään, kun aloin kuulla ääniä. (Tai erästä ääntä.) Nyt kuitenkin uskallan kirjoittaa siitä, koska sain kuulla, etten ole yksin.

YouTube-video tiesi kertoa, että 2 % ihmisistä pystyy kuulemaan mystisen huminan (tai hurinan), jonka syntymekanismista ei ole tietoa. Sitä esiintyy videon mukaan esikaupunkialueilla – sopii kuvaan. Monenlaista mahdollista syytä huminalle on ehdotettu, esimerkiksi että se saattaisi liittyä jotenkin sähkömagneettisiin kenttiin. Kyseessä ei selvästikään ole tinnitus, kun kerran sen on voitu todeta kuuluvan vain tietyissä paikoissa. Humina on voimakkaampaa yöllä kuin päivällä. Sen kuulevat ihmiset ovat raportoineet esimerkiksi unen häiriintymistä.

Häiritsevä ääni, jonka lähde on tuntematon, on ahdistava tai jopa pelottava. Itseäni humina järkytti niin paljon, että muistan varmuudella ensimmäisen kerran, kun se herätti: 1.3.2017 vastaisena yönä. Minulla on myös useita päiväkirjamerkintöjä siitä. — Tässä se nähdään, että omaan muistiinsa ei voi luottaa. Päiväkirjassani ensimmäinen merkintä koskeekin 10.3.2017 vastaista yötä. (Sivuhuomautuksena mainittakoon tutkimus, jossa kysyttiin ihmisiltä, missä he olivat WTC:n terrori-iskujen tapahtuessa. Vuorenvarmana vastanneista ihmisistä todella suurella osalla oli valemuisto, sillä objektiiviset todisteet osoittivat heidän todellisen sijaintinsa olleen muu kuin heidän muistamansa.)

Videolla tuota ääntä kuvaillaan dieselmoottorin käyntiääneksi. Itsekin epäilin sitä ensin moottoriajoneuvon ääneksi. Taisin ajatella kaukaista helikopteria. Päiväkirjastani 10.3.2017:

Viime yönä klo 2.45 maissa kylkeä kääntäessäni huomasin ärsyttävän surinan/huminan. Tuli ulkoa, muuttui ikkunan avatessani kirkkaammaksi. Lähde jäi mysteeriksi. Ärsytti. Laitoin korvatulpan.

Ilmiön toistuessa jouduin nukkumaan muutaman ei-peräkkäisen yön olohuoneen sohvalla. Ääni kyllä kuului olohuoneessakin, mutta ei niin voimakkaana kuin makuuhuoneessa. Ilmiö on ollut sillä lailla epäjohdonmukainen, että sen voimakkuus on vaihdellut yöstä toiseen, ja monesti se on esiintynyt vain yksittäisinä öinä ilman mitään peräkkäisyyttä. Huminan tutkimisessa minua on auttanut se, että minulla on vain yksi kuuleva korva: olen joutessani keskellä yötä kävellyt seinänviertä ja kuulostellut äänen suuntaa. Humina tuntui jotenkin resonoivan makuuhuoneeni isossa ikkunassa. Toisekseen se kuulosti resonoivan olohuoneen seinärakenteissa ja kuului pieneltä olohuoneen seinän alueelta kirkkaana ja korkeana, kun se muuten on varsin matala ääni.

Kuvaavasti äänen häiritsevyydestä kertoo, että yksittäisten olohuoneyöpymisten lisäksi se sai minut järjestelemään makuuhuonettani uusiksi.

Kuin kunnon sähköallergikko, huomioin mahdollisena huminan lähteenä taloni vieressä olevan muuntamon. Lisäksi mieleen tuli parinsadan metrin päässä oleva kaukolämpöasema – huminan voimakkuuden vaihtelu eri öinä ja monet huminattomat yöt voisivat selittyä sillä, että tuulen suunta vaihtelee – mutta mielestäni huminaa on esiintynyt myös kesällä, jolloin kaukolämpötuotanto lienee varsin pientä.

Humina

Kuva: wakingphotolife (Flickr)

Wikipediassakin on oma artikkelinsa tästä huminasta (löytyy myös hyvin suppeasti suomeksi). Sen keskeisenä viestinä näyttäisi olevan, että humina syntyy todennäköisesti eri mekanismeilla eri paikoissa. Tämä selittää erilaiset ominaisuudet, kuten että toisissa tapauksissa korvatulpat auttavat ja toisissa ei. On huomionarvoista, että pitkällä matkalla äänistä suodattuu korkeita taajuuksia pois, jolloin jäljelle jää matalaa huminaa. Tosi jännä tieto on, että ikäryhmistä keski-ikäiset vaikuttavat havaitsevan huminan todennäköisimmin. Mikä sen selittäisi, kun lapsilla on kuitenkin oletettavasti tarkin kuulo ja laajin taajuuskaista? Ehkä vielä jännempää on, että eri paikoissa huminan kuulevien ihmisten sukupuolijakauma vaihtelee.

Kuten videon YouTube-persoonallisuus vitsailee, nämä ovat ”kaikkien aikojen pahimmat arpajaiset”. Onneksi lisätieto tässä tapauksessa vähentää eikä lisää tuskaa. Eikä tuo mystinen ääni ole edes häirinnyt viime viikkoina. Alussa varmaan eniten huolestuttikin se mahdollisuus, että nukkumarauhan häiritsijä rupeaisi kiusaamaan joka yö.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: