Yhteystiedot uuteen puhelimeen – mieletöntä säätöä

Microsoft Lumia -puhelimessa on oma “Siirrä tietoni” -sovellus, jonka pitäisi vaivatta siirtää yhteystiedot vanhasta puhelimesta. Entä jos vanha puhelin ei osaa kommunikoida uuden kanssa – tai se on sanonut sopimuksensa irti?

Yhteystietojen siirtäminen on sitä hankalampaa, mitä isommasta teknologisesta harppauksesta on kyse. Minä siirryin miltei muinaisesta Nokia N8:sta Windowsin uusimpaan malliin Lumia 650:een. Nokialaisen kosketusnäyttö ei enää ottanut mitään käskyjä vastaan, kun se oli vähän “koskettanut” asuntoni lattiaa. Onneksi puhelimen kaiken sisällön sai silti vielä talteen tietokoneelle Nokia Suite -ohjelmalla.

Kun Nokia toi Lumiat markkinoille, Ovi Suiteen tuli ominaisuus yhteystietojen siirtämiseksi pilven kautta Windows-puhelimeen. Valitettavasti tuota ominaisuutta ei nyt voinut käyttää; ehkä se on pois käytöstä sen myötä kun Lumia siirtyi Microsoftille, tai ehkä puhelimen olisi tullut olla vielä yhdistettynä tietokoneeseen yhteystietojen siirtämiseksi.

Joka tapauksessa nyt näytti siltä, että yhteystiedot ovat kyllä Nokia Suitessa, mutta niitä ei mitenkään saisi siitä ulos. (Jos olisin tajunnut asian jo ennen kännykän synkronoimista, olisin voinut valita synkronointiasetuksista synkronoinnin Windowsin osoitekirjan kanssa.) Olin jo luovuttaa: meinasin sulkea Nokia Suiten ylhäältä Tiedosto-valikosta, mutta valikostapa putkahti vaihtoehto yhteystietojen viemiseksi!

yhteystiedot1

Yhteystiedot menivät valitsemaani kansioon, kukin omana .vcf-tiedostonaan. Pikaisen googletuksen perusteella näytti siltä, että Windows 10 -käyttöjärjestelmällä varustettu puhelimeni ei osaisi näitä tiedostoja integroida yhteystietoluetteloon. Ainoaksi konstiksi jäi .vcf-tiedostojen siirtäminen Googlen yhteystietoihin ja sitten Gmailin yhdistäminen Lumiaan.

Mutta kyynel, nyt tuli mutkia matkaan: Googlen yhteystietoihin voi viedä .vcf-tiedostoja vain yhden kerrallaan! Ei kukaan jaksaisi klikkailla niitä toistasataa erikseen! Kävi ilmi, että ison määrän yhteystietoja pystyy tallentamaan yhteen .vcf-tiedostoon, mutta Nokia Suite teki jokaiselle oman tiedoston.

Onneksi olen vanha hakkeri ja ymmärsin Googlen tukikeskusteluista löytämäni ohjeen:

Kun .vcf-tiedostot ovat kaikki yhdessä pöytäkoneen kansiossa, sitten avataan komentokehote (kirjoittamalla Windowsin hakuruutuun cmd) ja navigoidaan sen kautta kansioon, jossa yhteystiedot ovat (tämä tapahtuu kirjoittamalla komentoriville cd (kansion polku), esim. cd C:\Users\Perttu\Contacts). Kun ollaan oikeassa polussa eli kansiossa, liitetään komentoriville seuraava käsky:

for /F "delims=" %i in ('dir /b *.vcf') do @more "%i" >> all.vcf

Tällöin kansioon syntyy all.vcf-niminen tiedosto, joka sisältää kaikki kansiossa olleet yhteystiedot.

Sitten vain ladataan all.vcf-tiedosto Google-yhteystietoihin. Jos Lumia-puhelimella on jo kirjauduttu Gmailiin, niin yhteystiedot ilmestyvät sieltä synkronointiasetuksissa asetetun ajan sisällä.

Että osasikin olla hankalaa, mutta sentään onnistui!

Puhelinkaupoille

Selostan nyt tässä vielä, miten puhelinostosten tekeminen meni. Nokia N8 -puhelimeni siis meni rikki. Onneksi kaapista löytyi varapuhelin, minulle vuonna 2007 ostettu Nokia N93. Se on kyllä jo niin muinainen järkäle, ettei sitä kehtaa julkisella paikalla käyttää! 🙂

Sain nopeasti vierotusoireita, kun edes WhatsAppia ei voinut käyttää. Kiiruhdinkin läheiseen Giganttiin heti maanantaina, kun olin pikaisesti valinnut alustavasti “haluamani” puhelimen netin avulla.

“Haluamani” lainausmerkeissä, sillä minua ei todellakaan huvittanut lähteä puhelinkaupoille. Edellistä puhelinta hankkiessani neljä ja puoli vuotta sitten se oli vielä helppoa, olihan meillä kotimainen puhelinvalmistaja Nokia, joka oli itsestään selvä valinta. Nyt oli todella vaikea valita uusi puhelin. Olisin ihan erilaisuuden vuoksi hankkinut Jollan (vaikka se olikin heikkoa ja vanhentunutta tekniikkaa jo markkinoille tullessaan, tiedän), mutta sitä ei ole enää saatavilla. Trendikkyyden vuoksi olisin hankkinut iPhonen, mutta ei lopulta huvittanut hankkia ylihinnoiteltua ja yhteensopimatonta laitetta. Android-käyttöjärjestelmäkin on liian tuntematon, enkä edes tiedä mitään Android-laitteista.

Niinpä päädyin uusimpaan Lumiaan.

Lumia 650

Ryntäsin siis Giganttiin. Puhelinosastolla oli minun edelläni vain yksi asiakas, mutta hänelläpä menikin uskomattoman kauan! Odotusaika tuntui puolelta tunnilta, vaikka se olikin oikeasti “vain” 20 minuuttia. Sitten toinen myyjä suvaitsi tulla osastolle, kun ensimmäinen oli edelleen kiinni tuossa yhdessä asiakkaassa. Toinen myyjä sitten kertoi minulle, ettei haluamaani mallia ollut juuri sillä hetkellä varastossa. KIITTI TIEDOSTA! Häntä ei selvästikään inspiroinut ruveta minulle mitään muutakaan kännykkää esittelemään/mainostamaan, joten lähdin pois.

Lähellä oli Elisan liike, johon päätin joka tapauksessa mennä hakemaan nano-SIM-kortin, jota tarvitsisin nykyaikaisten puhelinmallien kanssa. Elisa Shopitissa sattuikin olemaan myös haluamani puhelinmalli. Samalla myyjä huomasi, että määräaikainen liittymäsopimukseni oli umpeutumassa, ja hän teki minulle uuden tarjouksen. Loppu hyvin, kaikki hyvin.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: