Ihon alla ja House – kuin kaksi sarjaa

Nelosen uusi kotimainen sairaaladraama Ihon alla on harvinaisen tyylikäs suomalaiseksi sarjaksi. Suomalaistuotanto on ottanut paljon vaikutteita isosta maailmasta viime vuosina. Ihon alla muistuttaa visuaalisuutensa ja mahtipontisuutensa suhteen puolentoista vuoden takaista Nymfit-sarjaa (sama tuotantoyhtiö Fisher King Productions), jota en kylläkään voinut katsella paria jaksoa enempää, niin tylsä sen juoni oli. Samoja näyttelijöitä on saanut bongata tästä uudesta sairaalasarjasta.

Ihon alla

Twitterin perusteella Ihon alla -sarjan oikeussalikohtaukset eivät ole realistisia, oman kokemukseni perusteella taas sairaalakohtaukset eivät myöskään todellakaan ole. Se häiritsee tässä sarjassa enemmän kuin Housessa, jossa oli aivan samanlaisia epäaitouksia. Suomalaissarjalta varmaan vain odottaa enemmän oman kokemusmaailman mukaista realismia, amerikkalaiselle antaa helpommin taiteelliset vapaudet. Housen ja Ihon allan yhtäläisyydet ovat aika tosi silmiinpistäviä, kun tarkemmin katsoo:

 1. “Hieman” eksentrinen ja itsevaltainen kokenut seniorilääkäri, joka antaa tarvittaessa luvan laittomuuksiin: Hannu Sivenius / Gregory House.
 2. Lääkärit juttelevat keskenään vahtiessaan magneettikuvauksessa olevaa potilasta. Tämän Ihon alla on niin kopioinut Housesta
  • Tosielämässä ei kahden lääkärin aikaa olisi varaa tuhlata sillä tavoin. Ja valvomossa olisi hoitavien lääkärien sijaan röntgenlääkäri.
  • Molemmissa sarjoissa on jatkuvasti paljon tilanteita, joissa ei ainoastaan yhden vaan yhtäaikaisesti useamman lääkärin työaikaa kuluu johonkin, minkä tosielämässä tekisi ehkä hoitaja. Tosielämässä turhuutta on tietokoneen hoitamiseen kuluva työaika.
 3. Päähenkilöihin kuuluva kirurgi tekee itse kaikki tarvittavat toimenpiteet: Timoteus Alanko / Robert Chase.
  • Tosielämässä toiset kirurgit ovat erikoistuneet vasempaan ja toiset oikeaan olkapäähän, näin kärjistäen.
 4. Hoitava lääkäri sattuu aina olemaan saatavilla kaikkina vuorokaudenaikoina, kun potilaalle tulee kriittinen hätätilanne.
 5. Nuori naishahmo sairastaa traagisesti: Sofia Siveniuksen veritauti / “13”:n Huntingtonin tauti.

Ihan oikea ratkaisu sinänsä, että Ihon alla yrittää olla enemmän cool kuin realistinen. Joskus se on tahattomasti hupaisa. Toivottavasti se lopulta onnistuu riittävästi vakuuttamaan.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: