Niinistön puhe

Olin aika välinpitämätön neljän vuoden takaisen presidentinvaalin II kierroksen suhteen, koska en pitänyt kummastakaan vaihtoehdosta. Presidentti Niinistön valtiopäivien avajaispuhe herätti kuitenkin kiitollisuudentunteita vaalin lopputuloksesta. Niinistö uskaltaa selvästi olla poliittisesti korrektin hymistelyn yläpuolella – Pekka Haavisto ei olisi pystynyt olemaan.

Työkiireiden vuoksi en ehdi seurata riittävästi uutisia ja politiikkaa, mutta presidentin puheen kohokohdat sain lukea Twitteristä. Ja sitten reaktiot siihen. Tiedämme, ketkä riemastuivat, ketkä tyrmistyivät.

Siksi, että meillä on ongelmia. Viimeisin niistä on hallitsematon maahanmuuttoliike. Teemme pahan virheen, jos kuvittelemme, että se peittyy, kun olemme keksineet tarkkailla toistemme tekemisiä ja kunkin sanavalintoja ihan pilkkuun asti, ja tehdä sitten niistä suurta numeroa ja nimittelyä. Ongelmat eivät näin poistu, tällä suunnataan ehkä huomio muualle, mutta ongelmat tästä vain lisääntyvät.

Sauli Niinistö ymmärtää, ettei nyt ole varaa hyssytellä. On tosi kyseessä. Turvapaikanhakijoiden virta rasittaa yhteiskunnallisia resursseja, mutta myös aineetonta hyvinvointia.

Eurooppa ei pitkään enää kestä hallitsematonta kansainvaellusta. Sietorajan ylittyminen romahduttaa arvojärjestelmäämme.

Irtopisteiden kalastelijat päivittelevät Niinistön sanoja halpamaisesti. Loppujen lopuksi vaikuttaisi kuitenkin siltä, että suurin osa kansanedustajista ymmärsi Niinistön viestin. Onneksi soraääntenkään ei tarvitse estää presidenttiä ottamasta kantaa realistisesti maansa parhaaksi.

Loppukevennys

Käytännössä se toteutuu niin, että jokainen, joka osaa sanoa sanan ”asylum”, turvapaikka, pääsee sisään Eurooppaan ja Suomeen, sana tuottaa tavallaan subjektiivisen oikeuden ylittää raja.

Presidentti Niinistö kuulemma lausui puheessaan asylum-sanan virheellisesti, [asɪlym], oikean ääntämyksen [əˈsaɪləm] sijaan. Hän ei siis itse pääsisi sisään Eurooppaan ja Suomeen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: