“Tapahtukoon sinun tahtosi” – hengellisyys on yhä relevanttia

Menneen syksyn yllätyssuosikkini televisiossa oli ranskalainen draamasarja Tapahtukoon sinun tahtosi (Ainsi soient-ils), jota YLE Teema esitti tiiviiseen tahtiin enimmillään kolme jaksoa viikossa. Se käsittelee suomalaisittain eksoottista aihetta, katolista kirkkoa. Kahdella ensimmäisellä tuotantokaudella seurataan pappiskokelaiden elämää pappisseminaarin aikana, kolmannella kaudella valmiit papit aloittavat työelämässä.

accroche_asi

Sarja käsittelee monia hengellisiä kysymyksiä ja välittää katsojalle kauniisti, miten lohduttomimmissakin tilanteissa kaikkien sielusta voi löytää jotain koskettavaa. Ryhdyin katsomaan sarjaa hyvin ennakkoluuloisesti, sillä odotin sen sisältävän samaa maallista liberaalia arvovyörytystä kuin kaiken nykyviihteen. Yllättäen sarja ei ryhtynytkään torumaan perinteistä kristillistä elämänkatsomusta eikä henkilöhahmoissa ole nimeksikään mustavalkoista erottelua hyviksiin ja pahiksiin. Sarja kyllä ottaa käsittelyyn vaikeita asioita ja antaa vastakkaisille osapuolille äänen, mutta se ei tuputa vastauksia. Ihan kaikki ei sarjassa ole mukiinmenevää, vaikkapa kiintiöhomojen satunnaiset toilailut, mutta kaiken kaikkiaan lopputulos on tasapainoinen.

Myös mahdollisuuteni samaistua päähenkilöihin yllätti. He ovat ikätovereitani, me kaikki olemme humanisteja, ja heidän tavoin minäkin olen siirtynyt yhteisöllisestä opiskelijaelämästä itsenäiseen ja omaa vastuunottoa vaativaan työhön ihmisten parissa.

Kiinnitin huomiota siihen, että sarjan tapahtumien kehitys ei noudattele orjallisesti tarinankerronnan sääntöjä. Ei ole mitään yksittäistä punaista lankaa, johon kaikki kietoutuu, eikä jokaisella tapahtumalla tunnu olevan suurempaa merkitystä kokonaiskuvan kannalta. Siten kerronta muistuttaa tavallista elämää. Tapahtuu myös ihmeitä, kuten tavallisessa elämässä. Onko kyseessä ranskalaisen tuotannon ominaispiirre? En tiedä, koska ei ole kokemusta ranskalaisista TV-ohjelmista. Virkistävää vaihtelua ranskalaissarjan seuraaminen kyllä oli. Kehunpa vielä, että hienovaraisen huumorin ja kauneuden versominen arkielämästä lukeutuu sarjan ansioihin.

> Tapahtukoon sinun tahtosi YLE Areenassa


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: