Ihmiset ovat rasisteja

Tietyt poliittiset voimat vaativat toisia poliittisia voimia sanoutumaan selkeästi irti rasismista. Joskus jotkin poliittiset tahot sanoutuvatkin irti rasismista. Jotkut marssivat rasistisiksi mieltämiään ideologioita kuten nationalismia vastaan, toiset itse rasismia vastaan.Musta_Pekka_Hellas_1953

700 000. Voi vain ihmetellä, mistä tuo luku – Suomen rasistien lukumäärä – on repäisty. En voi tarkistaa, koska alkuperäistä tutkimusta en löydä. Onkohan rasistien määrä Jari Tervon omaa tulkintaa vai tutkimuksen alkuperäislöydös? Outoa, jos noin moni ihminen on suoraan vastannut olevansa rasisti.

On epärehellistä sanoa jotakuta rasistiksi ja samalla todeta itsestään, ettei ole rasisti. Ei rasismi ole mikään joko–tai-juttu, vaan paremminkin enemmän–vähemmän-akselilla kuvailtava ilmiö. Ongelmaksi nousee, että tietyt poliittiset mielipiteet ja näkökannat leimataan rasismista kieliviksi, ja näin ihmiset joutuvat tahdon voimalla “puhdistamaan” nuo ajatukset mielestään välttääkseen joko leimautumista rasistiksi tai jopa identifioitumasta omassa mielessään rasistiksi.

Nykyinen “rasismin vastustajien” käsitys rasismista on varsin rasistinen, sillä tyypillisesti se sisältää käsityksen valtaväestöstä rasisteina ja vähemmistöstä rasismin uhrina. Tai ennen kaikkea käsityksen valkoisista rasisteina ja mustista rasistien uhreina. Tätä vääristynyttä kuvaa ravisutteli vuoden 2008 Hollywood-elokuva Lakeview Terrace – tarkkailun alla, jossa rasistinen musta konstaapeli vainoaa naapurin avioparia. Jos vääristymäänsä haluaa oikein toden teolla ravistella, voi tutustua rikostilastoihin, joiden mukaan maahanmuuttajat ovat yliedustettuja sekä rasististen rikosten uhreissa että myös niiden tekijöissä. Herääkin ironinen ajatus, että eräs tehokas tapa vastustaa rasismia olisi vastustaa maahanmuuttoa. “Suvaitsevaistolle” aiheuttaisi varmasti kovia sydämentykytyksiä kärjistetty ajatus, että maahanmuuttajat ovat rasisteja.

Rasismin pelko estää ihmisiä kohtaamasta esimerkiksi maahanmuuttoon liittyviä ongelmia ja tätä kautta hakemasta niihin ratkaisuja. Sitten ollaan heti tuomitsemassa rasisteiksi niitä, jotka ongelmista puhuvat ja niihin ratkaisuja hakevat. Tämä älyllinen epärehellisyys on surkeaa, koska  se edistää ongelmien kasaantumista ja kärjistymistä. Rasisminvastaiset marssit ja julkiset irtisanoutumiset rasismista eivät puhdista ihmisiä rasismista*, mutta ne luovat siitä väärän turvallisuudentunteen. Ne nostavat herkkäuskoisen ihmisen moraaliselle jalustalle, jolta on helppo tuomita muita. Olemmekin saaneet nähdä viime aikoina merkkejä vastenmielisestä kiihkoilusta ja vihasta, jota “antirasistit” ovat pitäneet täysin oikeutettuna ja luonnollisena. Se on kulminoitunut muun muassa oman hengen vaarantamiseen.

*) Tällaisiin tapahtumiin osallistuvat eivät ilmeisimmin toivokaan niiden “parantavan” rasisteja, sillä “Meillä on unelma” –tapahtumassa puhunut Perussuomalainen-lehden päätoimittaja Matias Turkkila buuattiin hiljaiseksi. Pääasia oli purkaa omaa vihaa eri tavalla ajattelevia kohtaan, ei käännyttää eri tavalla ajattelevia mukaan omaan porukkaan.

Marssimisen, irtisanoutumisen ja leimakirveellä hakkaamisen sijaan tarvitaan ongelmien ja epäkohtien kohtaamista ja ratkaisemista sekä paljon itsereflektiota, jossa kukin myöntää itselleen, ettei ole rasismin yläpuolella. Niin kipeää kuin omien vikojen kohtaaminen onkin, on se välttämätöntä.

Mainokset

2 responses to “Ihmiset ovat rasisteja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: