Vikas Swarup: Syyllisten seurue

Vikas Swarup taitaa olla vähän aliarvostettu kirjailija. Luin hänen esikoisromaaninsa Tyhjentävä vastaus jo ennen kuin se oli cool ja sen pohjalta kuvattu elokuva Slummien miljonääri nousi maailmanmaineeseen. Tyhjentävä vastaus löytyi aikoinaan kirjaosaston alelaarista, ja sinne oli sijoitettu myös Syyllisten seurue.

Swarup kuvaa Intian arkea ja yhteiskuntaa vaivihkaa mutta siten, että ne avautuvat ulkomaalaiselle lukijalle. Syyllisten seurueessa tutustutaan hyvin erilaisiin hahmoihin, joita Intia yhdistää. Tyylikeinona on, että kunkin päähenkilön tarinaan keskitytään omissa luvuissa, ja tekstin tyyli vaihtelee henkilöittäin.

Syyllisten seurueTarina lähtee liikkeelle korkean profiilin murhasta, josta epäiltynä pidätetään kuusi aivan erilaista ihmistä. Taustoja lähdetään kuorimaan sipulin tavoin, ja vähitellen hahmojen väliltä alkaa paljastua epätodennäköisiä yhteyksiä. Siinä samassa sivutaan intialaisen yhteiskunnan ongelmia ja erityispiirteitä.

Swarupin hahmonkehittely on aika epätasaista laatua, sillä toiset ovat hyvinkin kiinnostavia, toiset vähän tylsiä. Kirjan loppuun päästessä tuntuu siltä kuin hahmoihin olisi saanut pureutua syvemmällekin; ehkä näin runsaslukuinen päähenkilökaarti olisi edellyttänyt suhteellisen pitkää romaania. Pidän Swarupin huumorista, etenkin punaniskaisen amerikkalaisturistin kohdalla, jonka käyttämät vertauskuvat ovat hullunkurisia.

Loppuhuipennus on hyvin kirjoitettu, sillä totuus ei rävähdä silmille kertarysäyksellä!


2 responses to “Vikas Swarup: Syyllisten seurue

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: