Järkeä tekijänoikeuslakiin, kiitos

“Järkeä tekijänoikeuslakiin” -kansalaisaloitteen ensimmäistä eduskuntakäsittelyä seuratessani mielessäni heräsi epäilys, että kansanedustajat ovat langenneet tekijänoikeusjärjestöjen lobbaukseen.  Ainakin Piraattipuolueen Raoul Plommer jakoi epäilykseni.

Kansanedustajat epäilivät, että aloitteen allekirjoittajat eivät ole ymmärtäneet, mitä ovat allekirjoittaneet. Aloitteen huima 17 sivun pituus on heidän uskoakseen ollut liikaa maallikolle, eikä aloitteen tiivistelmä ole heidän mukaansa vastannut sisältöä. Itse luin aloitteen kokonaan ja mielestäni tein hyvin tietoisen ratkaisun allekirjoittaessani sen.

Tekijänoikeuslakikeskustelu kuumeni marraskuussa 2012, kun uutisoitiin niin sanotusta Chisugate-skandaalista. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry. (TTVK) oli edellisenä vuonna suorittanut tehovalvontaa Chisun uuden albumin piraattijakelusta ja saanut nalkkiin alakouluikäisen tytön. Poliisi kävi takavarikoimassa tytön Nalle Puh -tarroin koristellun kannettavan tietokoneen, kun perheen isä oli kieltäytynyt maksamasta vahingonkorvausta ja allekirjoittamasta vaitiolositoumusta TTVK:n toimintatapoja koskien.

chisugate231112012b

Myöhemmin eduskunnan apulaisoikeusasiamies totesi viranomaisten toimineen täysin oikein Chisugatessa. Viranomaiset olivat käyttäneet rajuja keinoja, mikä edellytti tytön teon katsomista tekijänoikeusrikokseksi eikä vain tekijänoikeusrikkomukseksi. EFFi ry. oli ihmeissään siitä, että yhden ainoan musiikkilevyn lataaminen (ja hetkellinen jakaminen vertaisverkossa) voitiin lukea rikosasteiseksi teoksi.

Kansanedustajat toivat täysistunnossa esiin huolta siitä, että kansalaisaloitteen sisältämä lakiesitys heikentäisi tekijöiden asemaa. Itsekin löydän ehdotetuista muutoksista joitain kyseenalaisia asioita kuten laillisen lähteen edellytyksen poistaminen. Mielestäni nykyinen tilanne on kuitenkin sietämättömän kohtuuton kuluttajien näkökulmasta, minkä vuoksi kansalaisaloitekin voittaa nykyisen tekijänoikeuslain. Tekijänoikeuslaki on valtavan tiukka ja intuition vastainen, mitä pyrin käsittelemään blogissani tulevaisuudessa.

Kaikki kansalaisaloitteeseen kohdistettu kritiikki ei ole ollut aiheellista. Useammasta suusta on väitetty, että vapauttamalla tekijänoikeudet opetustarkoitukseen käytettävästä materiaalista aloite veisi oppimateriaalikustantamot konkurssiin. Kansalaisaloitteessa kuitenkin todetaan, että opetustarkoituksessakin tehdystä lain vastaisesta toiminnasta voitaisiin vaatia hyvitystä tai vahingonkorvausta.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: