Keuhkotaudit käyty, ei klinikoita jäljellä!

Mitäs tämä tällainen tarkoittaa – joulukuuta eletään ja muka koko lääkis käytynä?! Keväällähän me vasta valmistumme! Mutta kaikki kliiniset jaksot (“klinikat”) on nyt joululoman alkaessa käyty. Keväällä meillä on verestysjakso, johon kuuluu seminaareja ja vapaaehtoista klinikkatyöskentelyä itse valituilla erikoisaloilla.

Keuhkotautien osaaminen on hyvin tärkeää terveyskeskuslääkärin työssä, etenkin päivystyspoliklinikalla. Keuhkoputkitulehdus, keuhkokuume ja keuhkoembolia ovat tärkeitä tauteja tuntea päivystyksessä, samoin astman ja keuhkoahtaumataudin pahenemisvaiheet. Muussa työssä on syytä osata löytää astmaan kevyin tehokas hoito, jonka tavoitteena on oireettomuus. Eräiden oireiden kohdalla on syytä harkita, voisiko kyseessä olla keuhkosyöpä, ja tarvittaessa tutkia asiaa keuhkokuvalla syöpätaudin varhaiseksi toteamiseksi. Joskus varhain todettu keuhkosyöpä onnistutaan parantamaan, mutta paranemisen jälkeen on iso riski, että potilas saa uuden keuhkosyövän. Valitettavasti keuhkosyövän ennuste on monesti huono.

Viimeinen klinikkaviikko sujui rutiininomaisesti, vaikka mielessä kävikin ajatuksia kuten “tämä on viimeinen klinikkaviikkoni” ja “tämä on viimeinen kerta kun olen opetuspoliklinikalla”. Kevyeltä tuntui, ikään kuin olisin ollut jo lomalla ja vain käynyt vähän hengailemassa sairaalalla päivisin. Eilisiltana kyllä valvoin myöhään kerraten keskeistä asiaa keuhkotaudeista. Uusi oppikirja Keuhkosairaudet – diagnostiikka ja hoito on mukavan tiivis ja helppolukuinen. (Mainittakoon, että Duodecim on kustantanut suomenkielisiä erikoisalojen oppikirjoja niin kiitettävällä laajuudella, etten ole avannut kliinisessä vaiheessa englanninkielisiä oppikirjoja sitten sisätautien ja kirurgian jakson.)

Keuhkotautijaksolla oli jälleen yksityiskohtainen suorituskortti täytettävänä. Monilla kliinisillä jaksoilla kerättiin lääkäreiden allekirjoituksia jonkinlaisiin suorituskortteihin, mutta käytännössä oli paljon vaihtelua. Ilmeisesti joku kandi oli lusmuillut keuhkojaksolla sen verran, että meitä alettiin valvoa suorituskortein. Vaatimuksiin kuului kolme kiertoa, kaksi professorinkiertoa, kolme tutkittua osastopotilasta, kaksi röntgen-meetingiä ja muutama ryhmätyö. Sain kortin vaatimukset täytettyä, ja professorin ryhmälle pitämä suullinen tenttikin meni läpi. Lisäksi sain tänään tietää läpäisseeni viime viikon maanantaina olleen integroidun tentin. Minulla ei siis enää ole yhtään tenttiä lääkisaikanani! Pitää vain jaksaa ilmaantua paikalle kaikkiin seminaareihin keväällä, niin lisensiaatin tutkinto on suoritettu.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: