Onko Greenpeace öljy-yhtiöiden salajuoni?

Greenpeace ei Wikipedian mukaan ota vastaan lahjoituksia yrityksiltä. Toisaalta jotkut ulkopuoliset kommentaattorit ovat sitä mieltä, että ko. keskusjohtoisesti hallittu ylikansallinen järjestö harjoittaa kaupallista toimintaa ja sitä johdetaan kuin liikeyritystä.

Greenpeace vaatii energiatehokkuuden lisäämistä ja uusiutuvan energian käyttöönottoa kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi. Järjestö on vastustanut näkyvästi esimerkiksi ExxonMobilin tekemää poliittista painostustyötä Kioton sopimusta vastaan.

Mutta öljyhuipputeorian mukaanhan öljyntuotannon määrä saavuttaa pian huippunsa, ja sitten on edessä vääjäämätön lasku – jyrkkä lasku. Ottaen huomioon kuinka riippuvainen maailma on öljypohjaisista polttoaineista, miten olisi mahdollista ettei kaikkea porattavissa olevaa öljyä vääjäämättä lopulta poltettaisi olemattomiin? – Jollei siis uskota siihen, että öljyä olisi jäljellä vielä suunnattomat määrät.

Jos öljy joskus loppuu, mikä olisi edullisin skenaario öljyntuotannon omistaville liikemiehille? No tietenkin seuraava:

  • Kannatetaan kalliita uusiutuvia energianlähteitä halpojen fossiilisten kuten hiilen sijaan – näihin kalliisiin vaihtoehtoihin verrattuna öljy on kilpailukykyistä ja sen hintaa voidaan hilata ylös.
  • Koneet ovat yhä energiatehokkaampia eli tuottavat saman määrän energiaa pienemmällä polttoainemäärällä kuin aikaisemmin – tällöin polttoaineen hintaa voidaan nostaa ja silti pysyä kilpailukykyisinä.
  • Energiatehokkuuden ja säästäväisyyden ansiosta polttoaineen kysyntä ei kasva hirveää vauhtia – näin öljyä ja siis öljy-yhtiöiden tienestejä riittää pidemmäksi aikaa.

Greenpeacen tavoitteiden ansiosta öljyä riittää pidemmäksi aikaa myytäväksi ja pohatat saavat siitä paremmat katteet. Luonto ei siitä hyödy, mutta Greenpeacen reippaat otteet lobbauksessa pitävät huolen siitä, ettei se menoa hidasta.

Greenpeace


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: