Ihotaudit käyty, yksi klinikka jäljellä!

Tuota hupenevaa jäljellä olevien kurssien lukumäärää on huikeaa katsella. Nyt ilo irti viimeisestä klinikasta, ensi viikolla alkavista keuhkotaudeista!

Ihotautijakson kolmen viikon aikana ehdimme ottaa vastaan monta potilasta, ja joka iltapäivä oli ryhmäopetusta. Potilastapaukset olivat yllättävänkin opettavaisia, monissa oli funtsimista.

Ihotaudeissa pärjäisi varmaan hyvin, jos olisi valokuvamuisti. On olemassa yllättävän laaja kirjo ihotauteja, ja monesti ihottuman ulkonäkö potilaalla poikkeaa huomattavasti oppikirjan mukaisesta tyypillisestä löydöksestä. Opettaja kertoi tänään tentin palautuksen yhteydessä, että tämän kurssin tarkoituksena oli pitkälti antaa meille hoksottimia ja rohkeutta, jotta yrittäisimme itse terveyskeskuslääkäreinä miettiä haastavampiakin ihotautipotilaita emmekä ohjaisi kaikkia erikoislääkärille.

Tentti meni läpi ymmärtääkseni kahdeksalla yhdeksänhenkisestä ryhmästämme. Olin aika skeptinen oman menestykseni suhteen kahdessa ensimmäisessä kysymyksessä, koska tuntui siltä että arvaukseni diagnoosiksi olivat hölmöjä – mutta nepä menivätkin ihan oikein! Tentissä meille näytettiin dataprojektorilla valokuvia potilaista, ja tehtävänämme oli kirjoittaa, mistä oli kysymys. Tässä esimerkki:

Pityriasis versicolor (Tinea versicolor) in 63-year-old man | Klaus D. Peter

(Kuva: Klaus D. Peter)

Diagnoosi: Savipuoli
Erotusdiagnoosit: Seborrooinen ekseema
Tutkimukset: Kliininen diagnoosi, hoitokokeilu
Hoito: Mikonatsoli- tai tiokonatsolivoide 2–3 viikkoa

Noilla vastauksilla tehtävästä olisi tullut täydet neljä pistettä. Tämä oli tosiaan tehtävä, jossa uskoin arvaukseni osuneen väärään, ei ollut minkäänlaista varmuutta vastauksesta. Jotenkin oli jäänyt mieleen, että savipuoli viihtyisi esim. kainalossa ja nivustaipeessa, mutta tentinkin kuvassa ihottuma oli vartalolla, siinä kuvassa oli kylläkin selkäpuoli. Kaikissa potilastapauksissa vaadittiin täysiä pisteitä varten jokin järkevä erotusdiagnoosi, itse en keksinyt tähän mitään. Opettajat myönsivätkin, että tähän tapaukseen oli vaikea keksiä erotusdiagnoosia. Esimerkiksi seborrooinen ekseema sopisi sijaintinsa puolesta, vaikka muuten voi olla varma, ettei tuossa siitä ole kysymys.

Tentissä oli myös sellaisia tehtäviä että näytettiin kuva ja sitten käskettiin kirjoittamaan reseptillä potilaan tarvitsemat lääkkeet. Ihotaudit on suurin piirtein ainoa erikoisala, jolla enää nykyään käytetään päivittäin ex tempore -reseptejä eli niitä vanhan ajan kunnon valmistusohjeita, joiden perusteella farmaseutti sekoittaa lääkevalmisteen. Hyvin pitkältihän nämä valmistusohjeet ovat historiaa, sillä nykyään liki kaikki eri sairauksiin tarvittavat lääkkeet ovat valmiina lääketehtaiden pakkauksissa ja reseptiin kirjoitetaan vain lääkkeen nimi.

Tentin arvostelu oli muuten ennätysmäisen nopea, meidät lähetettiin kahvitauolle ja tenttien palautuksen piti olla heti sen jälkeen, siis puolessa tunnissa. Arvostelijoilla meni kuitenkin kokonainen tunti, mikä johtui opettajien mukaan lähinnä siitä, että heillä oli vaikeuksia saada oikeat tulokset pisteiden yhteenlaskusta kännyköidensä laskimilla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: