Torstaitohtori: Ekseema

Ekseemat ovat ryhmä ihotauteja, joille on yhteistä ihon pinnalta alkava tulehdusprosessi ja kutina.

Tosi isolla osalla suomalaisista on atooppista taipumusta eli taipumusta reagoida voimakkaasti normaaleille ympäristön aineille kuten siitepölyn sisältämille proteiineille. Atopiaan liittyy myös ihon rakenteen poikkeavuus, jolloin ihon pintaosissa on tavallista vähemmän keramideja. (Keramidit ovat joidenkin kosmetologisten kosteusvoiteiden myyntivaltti, mutta niitä on myös muutamissa apteekkien perusvoiteissa.) Tästä johtuu atooppisen ihon taipumus kuivua. Bakteerit kolonisoivat helposti atooppista ihoa ja aiheuttavat ärsytystä ja tulehdusta. Atooppisen ekseeman ulkonäköön vaikuttaa huomattavasti myös kutinasta johtuva raapiminen, jonka seurauksena iholle tulee naarmuja ja rupia. Ennen neuvottiin atoopikkoja välttämään ihon pesemistä jotta se ei menettäisi rasvaa, mutta nykyään ohje on aivan toinen: mitä kipeämpi iho, sitä enemmän pitää läträtä veden kanssa jotta ihoon siirtyisi vettä ja bakteerit vähenisivät. Ihon kylvettämisen jälkeen levitetään perusvoidetta, jonka tehtävänä on estää ihoon saatua kosteutta haihtumasta. Ihon tulehdus lievittyy myös nk. kortisonivoidetta käyttämällä. “Kortisonivoide” on vähän epätarkka nimitys, koska kortisonihan on eräs tietty kemiallinen yhdiste, jolla ei paljon ole tehoa. Tässä kortisoni-nimityksellä viitataan kaiken maailman lääkeaineisiin, jotka ovat rakenteeltaan sen kaltaisia mutta tehokkaampia.

Severe Eczema - 10 year old | Carolyn

Kaikki eivät ole atoopikkoja, mutta me kaikki olemme, emmekös vain, kokeneet joskus kämmenselkien tai rystysten ihon kuivuvan ja ärtyvän, etenkin kuivalla pakkassäällä. Kaikki voivat saada ärsytyskosketusekseeman eli nk. toksisen ekseeman, kun iho ärtyy tarpeeksi. Vesikin voi riittää ärsyttämään ihoa, jos altistus on runsas. Kampaajien ammattitauti on ärsytyskosketusekseema sormien välissä, koska he pitelevät työssään märkiä hiuksia.

Jos ongelmana ei olekaan pelkästään ihoa ärsyttävä aine, joka aiheuttaa tulehdusta, vaan jokin viattomampi aine, joka aiheuttaa tulehduksen immuunijärjestelmän poikkeavan reaktion johdosta. Kyseessä on allerginen kosketusekseema. Ihotautiklinikalla allergiaa tutkitaan selkään liimattavilla kuvuilla, joiden sisällä on mahdollisia allergian kohteita kuten kosmetiikan kemikaaleja.

Joillakuilla on taipumus seborrooiseen ekseemaan eli tali-ihottumaan. Se on ekseeman tyyppi, joka iskee runsaasti talirauhasia sisältäville ihoalueille (hiuspohja, parta-alue, kainalot, nivuset). Vaivaan ajatellaan liittyvän myös hiivasienikasvun, mutta sieninäytteillä ei ole sijaa sen diagnostiikassa. Hoidossa voidaan kuitenkin käyttää sienilääkkeitä. Hoidolla pyritään lievittämään oireita, mutta ekseemataipumus on pysyvä ominaisuus.

Nummulaariekseema-sana viittaa kolikkoon (vrt. numismatiikka). Nummulaari- eli läiskäekseeman leesiot eli ihomuutokset ovat säännöllisen muotoisia, eli niitä voisi verrata kolikkoihin.

Infektioekseema on käteen tai jalkapohjaan iskevä ihotauti, joka usein alkaa yhdestä raajasta ja leviää muihin. Se saattaa saada alkunsa haavainfektiosta, mutta taudissa ekseema kroonistuu eikä siinä ole kyse infektiosta vaan ehkä yliherkkyydestä ihon normaalille bakteeriflooralle. Infektioekseemaa sairastavat ovat usein atoopikkoja.

Lisäksi on olemassa monia muita ekseematauteja kuten alaraajojen laskimoiden vajaatoiminnasta johtuva staasiekseema. Monet muut ihotaudit voivat näyttää erehdyttävästi ekseemalta, joten joskus tarvitaan ihotautilääkärin tekemiä selvittelyjä oikeaan diagnoosiin pääsemiseksi.

Mainokset

One response to “Torstaitohtori: Ekseema

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: