Lapsuusmuistoja uimarannalta

Minäpä jaan kanssanne muutaman muiston leikki-iästäni Suolijärven uimarannalta.

Kuva: Panu Horsmalahti

Oli aurinkoinen päivä ja hiekkarannalla oli monen ihmisen viltit. Jotkut lapset olivat uimassa, ja joku setä opasti heitä: “Muistakaa: uikaa aina rantaan päin!” Kysyin äidiltä, olikohan setä vähän humalassa. Näin oli näreet äidin mukaan. Näin jälkikäteen muistellen tuo setä oli, Juhani Seppästä lainatakseni, selvästi juovuksissa. Äänikin sammalsi aivan sikana. En kuitenkaan tuossa iässä tiennyt sellaisista asioista paljoakaan, joten piti varmistaa epävarma arveluni äidiltä. Todella hupaisaa, että setä antoi tuollaisen käytännössä mahdottoman ohjeen lapsukaisille; ilmeisesti “rannan suuntaisesti” olisi ollut liian vaikea adverbi suhteessa sedän promilleihin.

Eräänä niinikään aurinkoisena päivänä näin hiekkarannalla yllättäen kyykäärmeen. Minä ja joku ikäiseni tyttö seurasimme sitä aivan innoissamme. Se luikerteli hiekkarannan vieressä menevään pieneen ojaan ja ui ojaa pitkin järveen. Aika karsea ajatus, että järvessä, jossa uidaan, uiskentelee myös kyy. Äiti oli koko ajan vieressä vahtimassa ja toppuuttelemassa, etten mennyt liian lähelle käärmettä. Muistan olleeni pieni tämän sattuessa. Kokemus oli takuulla järisyttävä, kun se on läpäissyt infantiilin amnesian suodattimen.

Olin jo kouluikäinen kun jälleen kävimme aurinkoisena päivänä rannalla äidin kanssa. Yritin juoda Jaffaa isosta pullosta ja rupesin jo nieleskelemäänkin ennen kuin huomasin, etten maistanut ollenkaan limsaa. Pian totesin, että pullossa oli korkki paikallaan. Sain kovan naurukohtauksen tästä sattumuksesta. Ai että kun olemattomat asiat saattoivat lapsena nostaa mielialan aivan pilviin.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: