Sunnuntaisaarna: Verenvuototautinen koskettaa Jeesusta ja paranee

Kun olin sairastanut umpilisäkkeentulehduksen, pohdin niitä poloisia entisaikojen ihmisiä, jotka kärsivät sellaisista ilkeistä vaivoista ja tuskista ennen kuin lääketiede oppi parantamaan niitä. Päivän evankeliumissa (Matt. 9:18–26) mainittu Jeesuksen kohtaama nainen kärsi vaivasta, joka aiheutti varmasti paitsi ruumiillista myös sosiaalista kärsimystä: evankelistat kutsuvat sitä verenvuodoksi, ehkä kyseessä on menorrea.

Nainen koskettaa Jeesusta

Tänään en kuullut saarnaa, sillä vierailin poikkeuksellisesti pyhäkoulussa. Evankeliumissa kerrotaan, kuinka nainen Jeesuksen tietämättä kosketti tämän vaatetta ja parani; pyhäkoulunopettaja korosti, että nainen parani koska uskoi Jeesukseen niin kovin. Markus ja Luukas kertovat tarkemmin: Jeesus tunsi, kuinka parantava voima siirtyi hänestä, joten hän kysyi, kuka häntä kosketti – pyhäkoulunopettaja totesi, että Jeesus todennäköisesti tiesi vastauksen mutta tahtoi naisen tulevan esiin omasta aloitteestaan.

Parantumisihmeistä puhuttaessa samaistetaan parantuminen ja pelastuminen – alkukielinen sana tarkoittaa molempia. Kokemuksemme on, että kaikki eivät voi ihmeparantua. Kaikille kuitenkin tarjotaan pelastusta.

Tämän päivän evankeliumissa on myös toinen aspekti, joka toistuu muuallakin Uudessa testamentissa. Kuukautisvuodon aikana nainen on saastainen. Yleensä juutalaisuudessa ajatellaan, että saastainen ihminen kontaminoi puhtaan ihmisen koskettamalla tätä – tai esimerkiksi tuolin välityksellä, jos nainen on kuukautisten aikaan istunut samalla istuimella. Mutta kun saastainen koskettaa Jeesusta, Jeesus ei saastu – vaan saastainen puhdistuu.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: