Ääkköset WWW-osoitteissa

“Vee vee vee piste uutisvuoto piste net ilman ään ja öön pisteitä.” Näin Peter Nyman aikoinaan neuvoi Uutisvuodon katsojia siirtymään sivustolle. Nykyisin tuossa osoitteessa on spämmisivusto, mutta muistan että siellä oli aikoinaan ainakin mahdollisuus lähettää ehdotuksia kilpailutehtäviksi. Jo tuolloin tuossa leikkimielisessä TV-visassa ratkottiin muun muassa tehtäviä “mikä seuraavista ei kuulu joukkoon” ja “mikä yhdistää seuraavia”.

Mikä ei kuulu joukkoon?

Mutta mennäänpä lopultakin asiaan. Kun Internet oli ihan uusi ilmiö, nostalgisella 90-luvulla, aina kun kerrottiin jokin WWW-osoite, oltiin oikein tarkkoja siitä että siinä ei ole Ä:n ja Ö:n pisteitä. Osoite saatettiin lausua hauskan hankalasti etu- ja takavokaalit sekaisin “maija piste myllari miukumauku luukku piste kom”* tai sitten todella sanottiin loppuun “ilman ään ja öön pisteitä”.

*) Anteeksi jos tuo on jonkun oikea sähköpostiosoite, esimerkki piti keksiä.

Lopulta tajuttiin, että koska Internet-osoitteissa ei ole ääkkösiä, voi sanat sanoa ääkkösineen, koska on itsestään selvää että pisteet jätetään pois kirjainten päältä.

Valitettavasti tämä tajuttiin juuri silloin, kun Internet-osoitteisiin tuli ääkköset! Niin, nykyään voi niitäkin käyttää, mutta erittäin harvassa ovat skandinaavit nettiosoitteissa. (Oikeastaan Elisa on tarjonnut IDN:ää jo vuodesta 2004. Sivumennen sanoen, nythän tuli uutuutena mahdollisuus kiinalaisille, kyrillisille ja japanilaisille merkeille domain-päätteissä.)

Mentiin siis ojasta allikkoon, ääkkösistä lakattiin välittämästä juuri silloin kun niillä alkoi olla väliä. No, ei niillä paljon väliä ole. Tässä esimerkki harvinaisuudesta: www.äänestyspaikat.fi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: