Yöunten menettämisestä

Voin tietoisesti sympatisoida unettomuudesta kärsiviä lähimmäisiäni, ml. potilaitani, mutta ensi käden kokemusta minulla ei juuri ole, joten en voi samaistua heihin täydellisesti.

Lääkärin työ on omiaan viemään ajoittain mielenrauhan, ja joskus vanhempi kollega on minulta kesäkandilta tiedustellutkin, olenko menettänyt yöuneni. Vastaus on kuitenkin aina ollut kielteinen.

Kiistän kuitenkin olevani tunteeton psykopaatti. Joskus potilaiden asiat ja oma toimintani mietityttävät vakavasti vapaa-ajalla, ja kerran jos toisenkin olen herännyt keskellä yötä mielessäni jokin epärealistinen kauhukuva mahdollisesti tekemästäni virheestä. Viime kesänä aloin keskellä yötä googlailla, missä ihmisellä on seesamluita, varmistuakseni siitä, etten ollut erehtynyt luulemaan murtumafragmenttia sellaiseksi.

Olen viettänyt myös muutamia vähäunisia, ahdistuneita öitä töihini liittyen. Täysin kokematon en siis unettomuuden suhteen ole. Nukahtamisen vaikeus ei sen sijaan ole koskaan ollut keskeinen ongelmani, jollei oteta huomioon sitä yhtä yötä, kun nukahtaminen oli niin mahdotonta, että lopulta haistatin sille vitut ja valvoin omasta päätöksestäni koko yön, vaikka lopulta uni olisikin kyllä tullut. (Muistelin, ettei tuolloiselle unettomuudelleni olisi ollut mitään selittävää syytä, mutta näköjään syytin blogimerkinnässäni päivällisen syömättä jättämistä.)

Toinen asia, josta en tiedä melkein mitään, on tunne siitä ettei olisi nukkunut lainkaan. Mieleeni tulee yksi kokemus tästä: Menin kesäksi 2010 Tukholmaan kesätöihin vanhainkotiin. Olin ollut samoissa hommissa vuotta aiemmin. Taloomme oli tulossa parvekeremontti ja huonekalut kehotettiin suojaamaan pölyltä, joten pakkasin joustinpatjavuoteeni alkuperäiseen pakkaukseensa – fiksu minä – ja nukuin viimeisen Tampereen-yöni sohvalla. Sohvan kapeus ja hyvin lievä kaltevuus yhdistettynä matkajännitykseen saivat aikaan sen, että tuntui kuin en olisi kunnolla nukahtanut koko yönä.

Insomnia on a Saturdaymorning | by Crosa

Unettomuuspotilaat valittavat usein, etteivät ole nukkuneet esim. viikkoon silmäystäkään. Meille on lääkiksessä opetettu, että syynä on se, etteivät ihmiset miellä kevyttä unta uneksi. Uneksi lasketaan jo se vaihe, kun horteessa ajatukset lähtevät laukkaamaan villinä ja hajoavat. Eilisiltana muistan esimerkiksi ajatusteni laukatessa mieleeni syntyneen eläväisiä, spiraalimaisia geometrisiä kuvioita. Tämä vaihe voidaan todentaa uneksi aivosähkökäyrän avulla. Olisi käytännöllisesti katsoen mahdotonta oikeasti valvoa viikko putkeen – en kuitenkaan lääkärinä lähde sanomaan sitä potilaalle, koska se ei millään tavalla auta ongelman ratkaisemisessa.

Mitä hyvät unenlahjani kertovat minusta? Olenko erityisen tasapainoinen psyykkisesti? Olenko elänyt tynnyrissä poissa tosielämän realiteeteista? Tuskinpa, koska silloinhan juuri ammattini tuomien huolten pitäisi oikein musertaa minut, jos olisin tottumaton vaikeuksiin. Psykiatrian opintojeni pohjalta päättelen, että minulle on vain sattunut sopiva yhdistelmä geenejä ja ympäristötekijöitä aiemmassa elämässäni.

Nk. unihygienia on keskeinen unettomuuden hoitomuoto. En nyt käsittele yleisiä unenhuolto-ohjeita tässä, mutta voisin jakaa omia elämäntapojani. En tietysti väitä näiden auttavan muita ihmisiä, sillä uni on yksilöllistä.

  • Jos päässä pyörii paljon ajatuksia päivän tapahtumiin liittyen, ne voi kirjoittaa ylös. Näin ajatukset on helpompi jättää pois mielestä, kun tietää että niihin voi muistiinpanojen avulla palata aamulla.
  • Pyrin rauhoittumaan illalla hetken ennen nukkumaanmenoa ilman televisio- tai tietokoneenruudun välkettä. Iltarukous auttaa siinä.
  • En näe liikaa vaivaa nukkumisympäristöni eteen enkä pyri täydellisyyteen. Keväisin en laita tummempia verhoja ikkunan eteen – enkä haikaile pimennysverhojen perään – vaan tavoitteeni on totutella valoisan ajan pitenemiseen, vaikka se saattaakin aluksi tarkoittaa nukahtamisen vaikeutumista. Luulenpa, että liika perfektionismi johtaisi kohdallani siihen että antaisin pienenpienten yksityiskohtien häiritä nukkumista.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: