Joka-aamuinen TV:n keitto

Minulla ja Tohtori Krabolalla on jotain yhteistä, me molemmat juomme teetä. Teeve’en keittäminen on todellakin minulle ihan jokaisena arkiaamuna toistuva rituaali. Minä en tyydy pussiteehen vaan hifistelen irtoteellä, ja kokeilen alati uusia sekoituksia koska valikoimaa riittää.

Teeinnostukseni alkoi erään joulun jälkeen, kun olin antanut isälleni ja tämän vaimolle lahjaksi jouluteetä. He eivät sitä tulleet juoneeksi, mutta minäpä nautin sen itse. Tein sen havainnon, että maidon lisääminen muutti juoman makua jännittävästi. Muistan yhä maidolla höystetyn jouluteen pehmeän piparkakun maun.

Irtoteen maku ei kehity niin kitkeräksi kuin pussiteen. On mainostettava, että Nordqvistin teet ovat parempia kuin esimerkiksi Liptonin. Tutustun, kuten sanottu, jatkuvasti uusiin sekoituksiin, mutta yhtä teelaatua osaan suositella monen käyttökerran kokemuksella: Japan Sencha – vihreää teetä.

149_nordqvist_japan_sencha_100g

Se ei tapaa kitkeröityä samaan malliin kuin monet muut vihreät teet.

Vuoden 2012 kesätyöpaikassani psykiatrisessa sairaalassa enemmistö lääkäreistä joi oudosti teetä kahvin sijaan. Tämä lienee ollut pelkkää sattumaa, mutta teen käytölle on olemassa psykiatrisia perusteluita. Tee sisältää vähemmän kofeiinia eli teiiniä kuin kahvi, ja teiinin vastapainona se sisältää – kuten Tohtori Krabola kertoo – teaniinia, jolla on rauhoittava vaikutus. Olen lukenut, että kahvin juonnilla on yllättävän usein kielteisiä vaikutuksia paniikkihäiriöstä kärsiville potilaille. Kahvi varmaankin altistaa muillakin ahdistukselle; itsenikin kohdalla olen sen joskus huomannut, minkä vuoksi kahvi ei varsinkaan ennen ollut minulle ihan jokapäiväinen juoma.

Teen hauduttaminen on mukava rituaali. Siihen on monia vaihtoehtoja: teenlehdet voi annostella teekannuun tai yksittäisen kupin teetä voi hauduttaa jonkinlaisella kuppiin immergoitavalla haudutusvälineellä: ketjun tai pihdin päässä olevalla pallolla, reikäisellä ontolla tangolla tai itse täytettävällä pussilla. Itselläni oli aiemmin käytössä haudutuspihtejä, mutta viimeinen hajosi tänä syksynä. Onneksi sain kaveriltani Ilonalta (nimi muutettu) lahjaksi suomalaista designiä olevan teemukin, johon haudutusmekanismi on integroitu.

Tämänaamuinen teenhaudutusprosessini

Mukissa on siivilän erottama osio teelle. Mukilla on kaksi pohjaa. Kun tee on hautunut, muki käännetään toiselle pohjalleen jolloin teen osio nousee pinnan yläpuolelle; näin vältetään ylihautuminen ja katkeroituminen. Tajuatko millainen mukin pohja on? Tässä havainnollistava sivukuva:

2013-10-20-478

Hullunhauska otsikko on Tohtori Krabolan inspiroima, blogini kuvitteelliset vakilukijathan tietävät että otsikkoni ovat normaalisti perin sovinnaisia.


2 responses to “Joka-aamuinen TV:n keitto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: