Susanna Clarke: Jonathan Strange & herra Norrell

Susanna Clarke on luonut fantasiakirjaansa vaihtoehtoisen historian, jossa keskiaikainen Englanti oli jakautunut kahteen kuningaskuntaan, joista pohjoisempaa hallitsi keijujen joukossa varttunut ihminen nimeltä John Uskglass. Uskglass, kuten keijut ja monet ihmiset, osasi hallita luonnonvoimia magian avulla. 1800-luvun alussa Englanti oli jälleen yhtenäinen kuningaskunta ja magian harjoittaminen oli unohtunut – jotkut jopa epäilivät, että tarinat muinaisista maagikoista olivat pelkkää legendaa. Hiljaiseloa elänyt herra Norrell oli ainoa, joka osasi käytännön magiaa.

Jonathan Strange & herra NorrellTästä lähtökohdasta alkaa tarina magian palauttamisesta Englantiin. Magialla on osuutensa historian kulkuunkin. Kirjan juoni purkautuu varsin verkkaisesti, eikä se pidä järjin voimakkaasti otteessaan. Kertomus tuntuu aikuisille suunnatulta sadulta, melko kevyeltä viihteeltä. Clarke on keksinyt erilaisia legendoja ja tarinoita erittäin mielikuvituksellisesti. Toinen hänen vahvuutensa on kiehtova kuvailu; kirjan runsaat vertauskuvat ovat niin omaperäisiä ja runollisia, että tuntuu kuin kutakin olisi mietitty ja hiottu pitkä tovi.

Mielestäni kirja oli hyvää viihdettä, omanlaistaan, erilaista kuin aiemmin lukemani kirjallisuus. Loppuratkaisu oli ihan mukiinmenevä. Loppuhuipennus olisi kuitenkin saanut olla huikeampi ja muu tarina paikoin tiiviimpi.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: