Korva-, nenä- ja kurkkutaudit käyty, 4 klinikkaa jäljellä

“Otorinolaryngologia.” Ehkä kaikkein huonoiten tunnettu lääketieteen erikoisalaa tarkoittava sivistyssana. Mutta korva-, nenä- ja kurkkutaudit ovat tärkeä kokonaisuus yleislääkärin työn kannalta, esimerkiksi lasten korvatulehdukset ovat yleisimpiä lääkäriin tulijoiden vaivoja.

Menneellä kliinisellä jaksolla oli monta rautaa tulessa, kun piti suoriutua paitsi KNK-tautien potilaan tutkimisen kokeesta myös koko kevään kliinisten jaksojen kirjallisesta lopputentistä. Lisäksi viimeistelin opinnäytetyöni (“syvärit”). Nyt voin keskittyä sen jännittämiseen, että menen kesätöihin ensimmäistä kertaa terveyskeskuslääkärin sijaiseksi. Lääkiksellä on tosin vielä yksi viikko opetusta, kylläkin tynkäviikko. Meille pidetään lisää simulaatio-opetusta (vrt. anestesiologian jakso).

Korva-, nenä- ja kurkkutautien alalla tehdään pieniä ja isoja toimenpiteitä. Jonkin verran tarvitaan näppäryyttä, kun tutkitaan ja toimitaan pienten röörien kautta. Peilin avulla saa näkymän äänihuuliin ja nenänieluunkin, vaikka eräs amerikkalainen oppikirja piti nenänielun peilausta aikansa eläneenä tutkimuksena. Suomessa perinteet ovat kunniassa ja tämäkin tutkimus on yhtä aiheellinen kuin aina.

Nasenspekulum

Kuvan välineellä, nenäspekulalla, puolestaan tehdään anteriorinen rinoskopia eli kurkataan sieraimesta sisään. Tutkimuksessa voidaan nähdä esim. sairas limakalvo, polyyppi tai verenvuotokohta, joka voidaan “polttaa” hopeanitraatilla.

Jaksolla mukavaa oli mm. mahdollisuus tutkia monia potilaita opetuspoliklinikalla (kiitos potilaat, että suostutte opiskelijoiden tutkittavaksi!) ja monipuoliset ryhmäopetukset.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: