Timo Strandberg, Petri Kovanen ja Maarit Huovinen: Totuus kolesterolista

“Harkitsen vakavasti ehdotustasi.” Elokuvassa Sielujen virta tämä lausahdus oli poliitikon suuhun sopiva kohtelias kieltäytyminen. Sellaisena olisi ehkä voinut pitää myös vastaustani erään lukijan ehdotukseen, että lukisin teoksen Totuus kolesterolista. Tämä ehdotus tuli blogimerkintääni, jossa käsittelin Uffe Ravnskovin kolesterolikriittistä Kolesterolimyytti-kirjaa sekä valtavirtanäkemyksen mukaista Kolesteroli-kirjaa.

Mutta vastauksenipa ei ollutkaan mitään tyhjää lässytystä, vaan otin ja luin Totuuden kolesterolista. Sen kirjoittajakaarti herättää kunnioitusta, Strandberg ja Kovanen ovat professoreita.

Kirja alkaa diplomaattisesti vakuutteluilla, että kirjoittajat eivät “tuomitse” tai “halua tuomita” niitä, jotka käyttävät voita, jotka eivät harrasta liikuntaa… eivätkä edes niitä, jotka tupakoivat! Tämä diplomatia ei tosin tunnu kantavan kovin kauas, koska tekstistä paistaa läpi asenne siihen, ketkä ovat absoluuttisesti oikeassa ja ketkä väärässä.

Kirja on julkaistu 2011 eli ajankohtana, jolloin on jo julkaistu merkittävimmät uudet meta-analyysit (eli useiden tutkimusten tuloksia yhdistelleet suuret yhteenvedot) ravinnon sisältämien ravintoaineiden ja sydän- ja verisuonisairauksien yhteydestä. Siihen nähden kirja on yllättävän tiukasti vaiti näistä uusista tutkimuksista; eivätkö professorit ole oikein olleet ajan hermolla asioiden suhteen? Suomen Lääkärilehteen 13/2012 rasvoista, hiilihydraateista ja sydän- ja verisuonisairauksista kirjoittanut ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on tehnyt saman havainnon kirjan puutteellisuuksista.

Kasvisterolit

Vuonna 2012 European Heart Journalissa julkaistua meta-analyysiä (Genser ym.) kirjoittajat eivät tietenkään olleet nähneet kirjan julkaisuun mennessä. Kyseisessä meta-analyysissä tutkittiin ravinnon kasvisterolien vaikutusta sydän- ja verisuonisairauksiin. Kasvisterolit estävät kolesterolin imeytymistä ravinnosta, joten kolesteroliteorian mukaan niiden pitäisi estää sairauksia. Meta-analyysissä kuitenkin todettiin, että näin ei ole.

Kirjassa kerrotaan, että kasvisteroleja on Becel pro.activ -levitteissä. Harvinaisen läpinäkyvää piilomainontaa.

Epäilenpä, ettei kirjan sisältöä olisi tarkistettu vaikka olisikin ollut tiedossa meta-analyysi, jonka mukaan kasvisterolit eivät ehkäise sairauksia. Ajattelua ohjaa kolesteroliteoria, johon tukeutuen ajatellaan, että mikä tahansa veren kolesterolitasoa laskeva suojaa sairauksilta, vaikka tutkimukset eivät sitä suoraan osoittaisi. Ei tämä meta-analyysi estä Becelin omaa mainontaakaan lupailemasta sydänterveyttä. Myös Hyvä Terveys -lehdessä kasvisteroleista kirjoitetaan nykyäänkin suosittelevaan sävyyn – ja Becel on myös näkyvä mainostaja lehdessä.

Denialistit

Totuus kolesterolista maalaa tunteisiin vetoavasti ruman kuvan “denialisteista”, niistä, jotka kiistävät kolesteroliteorian. Heidät esitetään oman edun tavoittelijoina tai häiriintyneinä tosiasioiden kieltäjinä. Tämän hyvin aggressiivisen purkauksen tavoitteena on ilmiselvästi pitää huoli, että kukaan lukija ei koskaan halua suhtautua varovaisenkaan myönteisesti vastakkaisiin mielipiteisiin rasvateoriasta.

Kolesterolin saanti ruokavaliosta

Tänä vuonna uutisoitiin tutkimuksesta, jonka mukaan kolesterolin saanti ruokavaliosta (kananmunat) ei altista sydän- ja verisuonitaudeille. Tämäkään tieto ei ehtinyt Totuus kolesterolista -kirjaan, jossa varoiteltiin syömästä liikaa kananmunia.

Jonkin verran näiden uusien tulosten putkahteleminen tekee Totuuden kolesterolista kaikkitietävästä asenteesta kismittävän. Niin ollaan tuntevinaan absoluuttinen, muuttumaton totuus, mutta käsitykset kääntyvätkin päälaelleen kahdessa vuodessa.

Totuus kolesterolistaKirjan lopussa on luku, jossa vastataan kolesteroliteoriaan kohdistettuun kritiikkiin. Se jää hieman laimean tuntuiseksi, kun kritiikki torjutaan aika lyhyillä vastineilla eikä paneuduta siihen, miksi jotain kritiikkiä on esitetty ja mistä asiassa on kyse. Monet vastaukset alkavat kaiken kukkuraksi argumentum ad hominemilla, jolloin jää tuntuma että puhutaan ihmisistä eikä asioista.

Jotain kirjasta oppikin. Eräs mielenkiintoinen asia oli, että HDL:n infusoimisen valtimotautipotilaisiin on todettu aiheuttavan ateroskleroottisten plakkien pienenemistä. Väitteille HDL:n vaikutuksista valtimotaudin ehkäisyssä on siis empiirinen pohja. Uffe Ravnskov jäi kirjassa kiinni Kolesterolimyytti-kirjan harhaanjohtavasta väitteestä koskien erään kolesterolilääkkeen (jouduin palauttamaan molemmat kirjat kirjastoon, joten en pysty tarkistamaan, oliko kyse etsetimibistä vai jostain muusta) tutkimuksissa todettua tehoa.

Mainokset

2 responses to “Timo Strandberg, Petri Kovanen ja Maarit Huovinen: Totuus kolesterolista

  • Jamppa

    Professorit Kovanen ja Stranberg kärsivät selvästi ns. vahvistusharhasta elleivät sitten suoraan huijaa lukijaa. Kun oman näkemyksen tueksi otetaan vain sitä vahvistavia tutkimuksia päästään illuusioon oman uskon absoluuttisuudesta. Professoreilta on jäänyt lukematta moni merkittävä ihmismielen toimintoja käsittelevä teos, ehkäpä ”Musta Joutsen” pitäisi olla pakollinen tenttikirja kaikille proffakandidaateille?

  • Jukkka

    Tässä rasvasodassa ovat amatöörijästipäät (siis kolestroliteorian kieltäjät) erehtyneet tosi raskaasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: