Syöpätaudit käyty, 7 klinikkaa jäljellä

Kliinisten jaksojeni määrä on tulkinnanvarainen. Laskujeni mukaan meni kuitenkin oikein, kun sisätautien ja kirurgian jakson jälkeen kirjoitin, että oli yhdeksän klinikkaa jäljellä. Sittemmin minulla on ollut lasten- ja nuorisopsykiatrian jakso (jonka voisi laskea kahdeksikin klinikaksi) ja nyt viikko sitten päättynyt syöpätaudit eli onkologia.

Syöpä on perinteisesti kamala ja pelottava tautiryhmä. Se kalvaa ihmistä salakavalasti sisältä päin, kunnes oireet puhkeavat ja kuolema joutuu. Hoitojen kehityksen myötä syöpä ei enää ole automaattinen kuolemantuomio. Varsinkin yleisimpien syöpien, rintasyövän ja eturauhassyövän, ennuste on melko hyvä.

Syöpähoidot ovat usein potilaille rankkoja. Syöpää hoidetaan solunsalpaajilla eli sytostaateilla, joiden toiminta perustuu siihen, että ne estävät syöpäsoluja jakautumasta. Tämä vaikutus kuitenkin kohdistuu myös elimistön normaaleihin soluihin, mistä seuraa sivuvaikutuksia: jotkin solunsalpaajat keskeyttävät hiusten kasvun ja aiheuttavat niiden päästä putoamisen (ja samoin esim. kulmakarvojen, mitä ei tule ajatelleeksi). Onneksi hiukset kasvavat hoitojen jälkeen takaisin. Mystisesti ne saattavat takaisin kasvaessaan muuttaa sävyä tai muuttua kiharoiksi. Yhteiskunta kustantaa hiukset menettäville potilaille hoitojen ajaksi peruukin. Nykyisin peruukit ovat kuulemma oikein hyviä. Eräs kurssitoverini totesikin, että “jos syöpäosastolla jollakulla iäkkäällä potilaalla näyttää olevan poikkeuksellisen terveet ja hienot hiukset, kyseessä on todennäköisesti peruukki”.

Syöpähoitojen rankkuus saa minut epäilemään syövän uskomushoitoja, joilla on hyvät markkinat meidänkin maassamme. Uskomushoitojen trendit vaihtelevat, jossain vaiheessa kuulemma parsakaali oli uskomushoitopiireissä kovassa suosiossa. Useimmat uskomushoidot eivät aiheuta samoja sivuvaikutuksia kuin “oikeat hoidot”, mikä joidenkuiden maallikoiden mielestä on ehkä vain hyvä asia ja todiste uskomushoidon paremmuudesta. Kaltaiselleni lääketieteilijälle sivuvaikutusten puuttuminen kuitenkin kielii myös toivottujen vaikutusten puuttumisesta. Jos ihminen voi hoidon aikana hyvin, voi todennäköisesti syöpäkasvainkin. Uskomushoidot eivät sinänsä ole asia, josta lääkärin pitäisi potilaan kanssa väitellä ja kinastella, mutta ongelmana on, että jotkin luontaistuotteet ja lisäravinteet voivat panna maksan koville, mikä haittaa silloin kun maksa on jo muutenkin kovilla vahvojen syöpälääkkeiden takia. Toiseksi on inhottava ajatella, että jotkut uskomushoitojen kauppaajat saattavat käyttää potilaiden hätää hyväkseen saadakseen taloudellista hyötyä tyhjillä lupauksilla. Pahinta olisi, jos potilas näihin tyhjiin lupauksiin turvautuen jättäisi lääketieteelliset hoidot kesken.

Syöpätautien jakso oli hienosti järjestetty, sillä sen oppimistavoitteissa korostettiin tietoja ja taitoja joita minkä tahansa erikoisalan lääkäri tai etenkin terveyskeskuslääkäri tarvitsee. Meille opetettiin, millaisia oireita syövät aiheuttavat, mitä tutkimuksia diagnoosin tekemiseksi tarvitaan, miten syöpätautien hoitojärjestelmä toimii, miten syöpäpotilaita seurataan hoitojen jälkeen perusterveydenhuollossa sekä miten parantumattomasti sairaiden oireita hoidetaan. Jakson aikana kohtasin mukavia potilaita ja lääkäreitä. Tulin itsekin ajatelleeksi elämän ja kuoleman kysymyksiä, joita monet syöpäpotilaat joutuvat käsittelemään.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: