Steve Alten: Mayojen testamentti

Mayojen maailmanlopun ennustus (21.12.2012) ei vielä ole menneen talven lumia, sillä samaa talveahan tässä vielä eletään! Ja koska eletään, tuo ennustus meni täysin mönkään. Mayojen testamentti (alkuteos Domain) herätti kuitenkin sen verran mielenkiintoa, että luin sen silti.

Ottaen huomioon, että Mayojen testamentin vetoavin teema on vuoden 2012 maailmanloppuennustus, on yllättävää, että se on kirjoitettu jo vuonna 2001. Steve Alten on joutunut siis ennustamaan ja spekuloimaan maailmanmenoa 11 vuoden päähän. Jossain hän onnistuu kiitettävästi, kuten kun hän ennustaa iPadin:

Neuvontatiskin takana istuu viittäkymmentä lähentelevä latinalaisamerikkalainen nainen, joka lukee päivän uutisia kirjoitusalustan kokoiselta, muutaman millin paksuiselta tietokonenäytöltä. Katsettaan nostamatta hän kysyy: “Voinko auttaa jotenkin?”

Jotkin tulevaisuuden luonnehdinnat menevät niin pieleen että naurattaa. Romaanissa muun muassa päivitellään, onkohan USA valmis mustaan varapresidenttiin vielä vuonna 2012. Romaanissa myös esiintyvät Kim Jong-il ja Pluto-Kuiper Express -luotain, joista edellinen on, kuten tiedämme, kuollut ja jälkimmäinen jäi, kuten jotkut ehkä tietävät, toteuttamatta.

Mayojen testamentti on alusta asti kiinnostava ainakin kaltaiseni scifi-fanin mielestä. Scifiin nivotaan mayojen ja juutalaisten luomiskertomusten yhtäläisyydet sekä arkkitehtoniset yhtäläisyydet Chichén Itzán, Gizan pyramidien, Stonehengen ym. välillä. Tehokeinona nykyhetken lomassa on takaumia kirjan päähenkilön arkeologi-isän päiväkirjamerkintöjen muodossa.

Päähenkilö Michael Gabriel (tästäköhän Mikael Gabriel on saanut nimensä? ;)) on ollut yli vuosikymmenen psykiatrisessa pakkohoidossa. Niinpä kirja yhdistää scifin toiseen kiinnostuksenkohteeseeni, psykiatriaan. Michael saa hoitavaksi lääkärikseen erikoistuvan (keltanokka-)lääkäri Dominiquen, joka on – sattumaa vai johdatusta – {etnisesti maya}. Dominique oli minulle, lääketieteen opiskelijalle joka on työskennellytkin psykiatrisessa sairaalassa, oiva samaistumisen kohde. Erittäin mielenkiintoista oli leikittely ajatuksella, että n00b-lääkäri alkaisi epäröidä, onko hänen potilaansa oikeasti hullu vai uskomattoman ja massiivisen salaliiton uhri.

Kokemuksesta voin sanoa, että mielisairaus ilmenee muinakin oireina kuin vain harhaluuloiksi oletettujen käsitysten esiintuomisena. Se mahdollisuus, että joku voisi kuitenkin joutua tällaisen salaliiton uhriksi, on perin teoreettinen mutta myös kiehtova skenaario (kiehtova siis teoreettisesti, ei todellisuudessa).

Rankan työpäivän jälkeen Dominique juo kotona viiniä, mihin voin samaistua. Siihen en voi samaistua, että hän on kertonut äidilleen Michaelin nimen puhuessaan tälle huolta aiheuttavasta potilaastaan. Minä en luottamuksellisestikaan puhuisi potilaista edes etunimellä!

Michael on sairaalassa {jonnekin kirjan puoliväliin asti. Siinä kehitellään juonta. Dominique vakuuttuu lopulta Michaelin joutumisesta salajuonen uhriksi ja suunnittelee tälle tosi kekseliään ja jännän paon. Suunnitelma on monimutkainen ja sisältää mm. kauko-ohjattavalla helikopterilla sairaalan muurin yli toimitettavan köyden ja täydellisiä ajoituksia. Oma mielikuvitukseni olisi riittänyt vain sellaiseen, että hankkiutuisin päivystäväksi lääkäriksi ja siirtäisin potilaan keskellä yötä hoitoon jonkin ruumiillisen akuutin sairauden verukkeella, jolloin tämä voisi karata siirron aikana.}

Michaelin vapautuminen sairaalahoidosta on hänen mielestään ensiarvoisen tärkeää, koska hän tuntee isänsä arkeologisen tutkimuksen ja on vakuuttunut siitä, että maailmanloppu tulee 21.12.2012, ellei hän pääse puuttumaan tapahtumien kulkuun. Hän ei tiedä, mitä hänen pitäisi tehdä, mutta hän kokee valtavaa painetta lähteä “pääkallonpaikalle” Chichén Itzáan selvittämään sitä.

Altenilla on hyvin mielikuvituksellisia scifi-ideoita. Maailmanloppu alkaa mystisestä mustasta mönjästä, joka onkin ratkiriemukkaasti paskaa! Sen science fictionin tiedepuolella hän tekee kuitenkin mokan: Maahan tulee voimakas radiosignaali tähtijärjestelmästä 1 500–1 800 valovuoden päästä, ja tiedemiehet ajattelevat sen olevan vastaus SETI-projektin lähettämiin viesteihin. Mutta eihän 1 500 valovuoden päästä voi tulla vastausta alle 3 000 vuotta sitten lähetettyyn viestiin!

alten-steve-mayojen-testamenttiKun kamalia alkaa sattua ympäri maailman, Alten käyttää toistuvana tehokeinona “pienten ihmisten” traagisia kohtaloita – miten tavallisten ihmisten tavalliseen arkielämään iskee mullistus. Kiva omaperäinen tehokeino.

Suorastaan hiuksia nostattavan dramaattinen on Yhdysvaltain presidentin itsemurha, jonka hän tekee maansa ja koko maailman puolesta.

Altenin tapa kuvailla syvää järkyttynyttä reaktiota taas on puisevan yksiulotteinen ja toistava. Ties kuinka monta kertaa romaanissa eri ihmiset kalpenevat. En ole koskaan havainnoinut tosielämässä, että kukaan kalpenisi järkytyksestä, eikä tunnu uskottavalta, kun kirjassa niin tapahtuu kaikille.

Mayojen testamentti on siis kekseliäs ja jännittäviä teemoja yhdistelevä scifi-toimintaseikkailu. Kuten monet ovat huomauttaneet, se muistuttaa välillä liiaksi Hollywood-elokuvaa. Annetaan se kuitenkin anteeksi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: