Miksi on perusteltua, että ilmoitus äänioikeudesta annetaan vain suomeksi ja ruotsiksi

Uusi Suomi uutisoi, että kunnallisvaaliehdokas Hanna Sauli on ottanut blogissaan puheeksi ulkomaalaisille lähetettävät suomen- ja ruotsinkieliset ilmoitukset äänioikeudesta.

Saulin mielestä on outoa, että ilmoitus äänioikeudesta lähetetään vain suomeksi ja ruotsiksi. Hän ihmettelee, miksi englantia ei tunnusteta lingua francaksi eikä ulkomaalaisille voida lähettää edes epävirallista käännöstä englanniksi, vaikka useimmat suomalaiset osaavat englantia aika hyvin. Hän myös kysyy, mikä Suomen äänestysprosentti mahtaisi olla, jos suomalaisille lähetettäisiin tieto äänioikeudesta vain hepreaksi.

Sauli ei ota huomioon sitä, että englanti on useimmille Suomessa asuville ulkomaalaisille vieras kieli. Millä perusteella siis vieras kieli (suomi/ruotsi) tulisi korvata toisella vieraalla kielellä (englanti)?

Suomessa asuvien ulkomaalaisten lingua francan voidaan itse asiassa aivan hyvin ajatella olevan suomi eikä englanti. On varsin loogista ajatella, että yhteiskunnassa, jossa ylivoimainen valtakieli on suomi, suomi on myös luonteva valinta kommunikointikieleksi.

Suomessa on paljon ihmisiä, jotka käyttävät englantia päivittäisessä elämässään töissä ja opinnoissa. Vaikka ihminen opiskelisi suomea, olisi harvinaista että hän puhuisi sitä sujuvasti ensimmäisten parin Suomen-vuotensa aikana.

Hanna Sauli (vapaa suomennos)

Saulin blogissa olevasta kätevästä englanninkielisestä vuokaaviosta käy kuitenkin ilmi, että kunnallisvaalien äänioikeuden saakin vasta asuttuaan kaksi vuotta Suomessa! Eli juuri sopivasti oppiakseen suomea!

Ja jos joku ei kahdessa vuodessa ole suomea oppinut, hänen olisi tuskin sopivaa käyttää äänioikeuttaan: hän ei selvästikään ole integroitumassa – eikä siis jäämässä Suomeen – joten ei ole hänen intresseissään vaikuttaa siihen, mitä kunnassa tulevina vuosina päätetään.

Vaikka Saulin blogimerkintä on englanninkielinen, kirjoitin omani suomeksi, koska uskon tällä kielellä tavoittavani aika lailla kaikki, joita aihe kiinnostaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: