Se oli LDL:ää

Tällaista se kiireisen lääkisläisen elämä on, vasta tänään ehdin ruveta lukemaan Lääkärilehteä 35/2012. Ihmettelin edellisessä merkinnässä, ettei FINRISKI-tutkimuksessa tutkittu, onko kolesteroliarvon nousu HDL:ää (”hyvää kolesterolia”) vai LDL:ää (”huonoa kolesterolia”). Nyt kun maltoin lukea artikkelin loppuun, se selvisi:

HDL-kolesterolin muutosten mittaaminen väestötasolla on erittäin haasteellista, koska eri menetelmät antavat huomattavan erilaisia arvoja. THL:n biokemian laboratorion tarkastelut eri HDL-kolesterolimenetelmien ja systemaattisen virheen vaikutuksesta väestön HDL-kolesterolitasoihin viittaavat siihen, että HDL-kolesterolitaso on pysynyt varsin vakaana vuosikymmenten aikana. Havaittu muutos kokonaiskolesterolissa johtuu lähinnä LDL-kolesterolin lisääntymisestä.

Toisena huomiona lehteä lukiessa silmiin pisti se, kuinka äärimmäisin ja varmoin sanavalinnoin mm. prof. Strandberg saarnasi kolesterolin nousun ja sitä oletettavasti seuraavan sydäntautiepidemian johtuvan mm. voista. En tiedä, miksi tämä vieläkin yllätti. Ehkä siksi, että sama lehti julkaisi numerossaan 13/2012 ihan toisenlaista tietoa sisältäneen ravitsemustieteellisen katsauksen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: