Tästäkö kolesteroliarvojen nousu johtuu? Katso kuvat!

Mediaseksikäs otsikko mediaseksikkäälle aiheelle. Uusimmassa Lääkärilehdessä (35/2012) on julkaistu 5 vuoden välein tehtävä FINRISKI-tutkimus. Kolesteroliarvo on nyt keskimäärin 5,34 miehillä ja 5,31 naisilla, kun vastaavat arvot v. 2007 olivat 5,25 ja 5,15.

Maallikko ehkä ajattelee, ettei tuollaisella muutoksella ole merkitystä. Ei sillä yksittäisen ihmisen kohdalla olisikaan, mutta kansanterveysnäkökulmaa tunteva ymmärtää, että kun on kyse tuhansien ihmisten keskiarvon nousemisesta, silloin muutos on iso ja voi olla merkki verisuonisairauksien riskin merkittävästä noususta.

FINRISKI-tutkimustuloksen merkitys saattaa silti olla toisenlainen kuin tutkijat ja kolesterolihypoteesin sydänystävä prof. Timo Strandberg Lääkärilehdessä kirjoittavat.

Eräs keskeinen asia, joka tutkimuksesta pistää silmään, on tutkittu muuttuja, veren “kokonaiskolesteroli”. (Jostain syystä on oikein rakastuttu “kolesteroliarvo”-termiin, vaikka kyseessä on oikeasti LDL-, HDL- ym. lipoproteiinipartikkelien määrä veressä. Ne ovat valkuaisaineista koostuvia pallukoita, jotka sisältävät mm. rasvaa, kolesterolia ja vitamiineja. Tämän ilahduttavasti joku ilmeisesti maallikkokin tietää.) Jos potilailta tutkitaan kolesteroliarvoja, tutkitaan erikseen LDL:n ja HDL:n määrä, koska monien tutkimusten mukaan LDL:n korkea määrä liittyy sairauksiin, kun taas HDL:n korkea määrä onkin yhteydessä hyvään terveyteen.

Mitä jos kyseessä onkin siis HDL:n nousu eli hyvä asia?

On ongelmallista, että tutkijat ja Strandberg spekuloivat tuloksen selittyvän ravitsemustottumusten muutoksella. (Asiasta pääsi YLEn pääuutislähetyksessä perjantaina puhumaan myös Pekka Puska.) Toisaalta vastaväittäjä, vähähiilihydraattista ruokavaliota kannattava lääkäri Antti Heikkilä väittää, ettei FINRISKI-tutkimuksessa tutkittujen joukossa olisi ollut yhtään “karppaajaa”. Tämä ei liene totta, sillä kyllähän tuhansien satunnaisesti valittujen tutkittavien joukkoon on karppaajiakin sattunut mukaan.

800px-Butter_curls

Strandbergin ja kumppaneiden käsitykset ruokavalion vaikutuksesta kolesteroliin eivät liene ihan kiistattomasti tutkimustiedon mukaisia. Tuoreiden selvitysten mukaan runsashiilihydraattinen ja vähärasvainen ruokavalio näyttäisi olevan jokseenkin epäedullinen, koska se aiheuttaa “hyvän kolesterolin” HDL:n laskun. Jos ihmiset ovat siis vähentäneet hiilihydraatteja ja lisänneet rasvoja, silloin heillä on noussut juuri HDL, kuten edellä arvuuttelin. Kaikki hyvin siis tässä tapauksessa.

Lääkärien keskustelufoorumilla oli kiivasta väittelyä FINRISKI-tutkimuksesta. Eräällä lääkärillä oli mielestäni vakavasti otettava idea: kolesterolin nousu saattaa johtua siitä, että ihmiset ovat lopettaneet statiini-lääkkeiden käytön. Niistä on ollut paljon kriittistä asiaa julkisessa keskustelussa samalla kun on puhuttu ruokavaliosta ja rasvahypoteesin kritiikistä. Olen itsekin tavannut potilaita, jotka ovat kertoneet, että heille on kyllä määrätty statiineja mutta he ovat päättäneet jättää ne syömättä.

800px-Tablets_pills_medicine_medical_waste

Vaikken olekaan täysillä mukana vanhan polven lääkärien rasvahysteriassa, statiinilääkityksen merkityksen kyllä tunnustan. Niin sanottujen “kolesterolilääkkeiden” verisuonisairauksia estävä vaikutusmekanismi ei ehkä ole kolesteroliarvojen laskeminen, sillä statiineilla on todettu monia muitakin vaikutuksia tulehdusreaktioon ja verisuonten seinämiin.

Lääkärin määräämää statiinilääkitystä ei kenenkään tulisi omin päin jättää pois, sillä se todella ehkäisee sepelvaltimotautia ja sen komplikaatioita. Lääkityksen hyötyjä ja haittoja on hyvä pohtia yhdessä lääkärin kanssa.

Mainokset

One response to “Tästäkö kolesteroliarvojen nousu johtuu? Katso kuvat!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: