Vielä sähköisestä reseptistä

Kesälääkärinä eräässä eteläsuomalaisessa psykiatrisessa sairaalassa.

Viimeksi kritisoin sähköistä reseptiä teoreettiselta pohjalta, mutta nyt minulla on joitain käytännön kokemuksiin perustuvia huomioita.

En onnistunut tekemään sähköistä reseptiä eräälle potilaalleni, ja asian selvittelystä syntyi melkoinen ruljanssi. Oli useampi asia, joka olisi saattanut pieleen menneenä johtaa epäonnistumiseen. Esimerkiksi ensimmäistä kertaa sähköistä reseptiä tehtäessä syötetään järjestelmään määrääjän tiedot, joista yksi on jotain sen tapaista kuin “toimi tai tehtävä”. Syötin tähän ruutuun “vs. lääkäri”, mutta mikrotukihenkilön mukaan minun olisi pitänyt syöttää se, mitä toimikortissani luki, siis “lääketieteen opiskelija”. Vaikka se ei todellakaan ole toimeni eikä tehtäväni! Miksi hitossa ollaan kysyvinään asiaa A, kun halutaankin vastaukseksi asia B?

Tämä ei kuitenkaan ollut syy siihen, etten saanut sähköistä reseptiä tehtyä. Mutta totta kai syy löytyi joka tapauksessa käyttäjästä eikä järjestelmästä – vaikeakäyttöisyys ei tietenkään ole järjestelmän vaan käyttäjän vika? Minun olisi pitänyt määrittää sähköisen reseptin tiedot ennen kuin yritin lähettää sen. Ihmeellistä, etten edes minä kyennyt siihen, vaikka olen aiemmissa kesätöissäni (20062008) työskennellyt tietokoneiden kanssa ja käyttänyt erikoisiakin ohjelmistoja. Olen varmasti keskivertolääkäriä paljon kätevämpi tietotekniikan kanssa.

Tähän käsitykseeni sainkin vahvistuksen, kun lääkäreillä oli puhetta sähköisestä reseptistä ja he totesivat ensinnäkin haluavansa lisää koulutusta aiheesta (vaikka heillä on jo ollut koulutusta enemmän kuin minulla) ja toiseksi etteivät osaa tehdä sähköisiä reseptejä vaan turvautuvat yhä paperisiin. (Kyseessä olivat lääkärit, jotka harvemmin tekevät reseptejä; tiedän ainakin erään sairaalamme lääkärin tekevän sähköisiä reseptejä.) Sähköisen reseptin käyttöönotosta vastaavat tahot meidän organisaatiossamme suhtautuvat sähköisen reseptin käyttöönottoon varmasti samalla natsimentaliteetilla kuin virkaveljensä muualla Suomessa: kun se on otettu käyttöön, paperisia reseptejä ei saa tehdä! Mutta miten pakotat jonkun tekemään jotain, mitä ei osaa?

Yhteenvetona potilastietojärjestelmistä ja sähköisen reseptin järjestelmistä on tehtävä paljon käyttäjäystävällisempiä!

Valitetaan nyt vielä, että sähköisestä reseptistä käytettävä “eResepti”-sana on irvokkaan kielenvastainen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: