Eutanasiaa älköön medikalisoitako

Miten auttaa kärsivää kuolemansairasta, kun lääkkeet eivät riitä? Tulisiko hänet päästää päiviltä hänen itse näin pyytäessä? Tämän mahdollisuuden Vihreä liitto on kirjannut edistettäväksi tavoitteekseen. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, lääkäri Päivi Räsänen taas sanoo, että muut keinot riittävät, ääritapauksessa palliatiivinen sedaatio, jossa kärsivä ihminen nukutetaan, ettei tämän tarvitse tuntea kipua ja ahdistusta.

YLE Uutiset kirjoittaa asiantuntemattomasti, että tasavallan presidentti Niinistö kannattaa “eutanasiaa eli ihmisen oikeutta päättää omasta elämästään”. Eutanasia ei tietenkään tarkoita ihmisen oikeutta päättää omasta elämästään, mutta toimittajan sanavalinnoista huokuu arvolataus eutanasian puolesta.

Eutanasia eli ‘armomurha’ tai ‘hyvä kuolema’ tarkoittaa ihmisen surmaamista kärsimysten lopettamiseksi. Eutanasia ei ole oikeus eikä elämästä vaan elämän päättämistä. Ei ole järkevää puhua “eutanasian kannattamisesta”, vaan jotkut kannattavat sen mahdollisuuden olemassaoloa, että jollekulle voidaan päätyä tekemään eutanasia.

Vihreä liitto linjaa eutanasiasta, että ihmisellä on oikeus hyvään kuolemaan “halutessaan viime kädessä avustettuna”. Puolue siis linjaa, että jokaisella on vapaus valita eutanasia omasta tahdostaan. Tämä sisältää toisaalta sen, ettei kukaan muu saa tätä vapautta viedä.

Päivi Räsänen ja Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini haukkuivat tuoreeltaan vihreiden linjausta, ja arvoliberaalit tuomitsivat puheenjohtajat suoralta kädeltä – olivathan he jo valmiiksi liberaalien inhokkeja. Mutta eivät vihreätkään olleet yksimielisesti eutanasialinjauksensa takana.

Mitä eroa on palliatiivisella sedaatiolla ja eutanasialla?

On oikeutettu kyseenalaistus, miksi eutanasia on niin tuomittavaa jos vaihtoehdoksi tarjottu palliatiivinen sedaatio (potilaan nukuttaminen elämän viimeisiksi ajoiksi) on aivan hyväksyttävä vaihtoehto. Eihän sedatoitu ihminen “elä” sen enempää kuin kuollut ihminen: ei hän ole tietoinen ulkomaailmasta eikä ole vuorovaikutuksessa siihen.

Mistä sen toisaalta tietää vaikka sedatoitu ihminen sattuisikin pystymään vastaanottamaan omaistensa puhetta?

Palliatiivisen sedaation ja eutanasian välinen ero on etenkin periaatteellinen. Periaatteessa ihmistä ei saa tappaa ja periaatteessa sedatoidun ihmisen kuoleminen itsestään on luonnollinen kuolema, eutanasia taas ei ole.

Toisaalta palliatiiviseen sedaatioon ei päädytä kevyin perustein eikä se ole helppo ratkaisu kenenkään kannalta.

Elämän pyhyydestä

Ihmiselämän arvo on tärkeimpiä moraalin lähtökohtia universaalisti ihmiskunnassa. Nykyään länsimaisessa etiikassa on tosin muodissa seurausetiikka, jossa teon hyvyys tai pahuus määritetään sen eri ihmisille tuottamien seurausten summana. Hyveet ja paheet, automaattisesti hyvät ja pahat asiat tai teot, sen sijaan ovat väistyneet eettisestä ajattelusta.

Seurausetiikassakin on silti oltava itseisarvoja, itsessään tavoiteltavia asioita. Miksei elämä olisi sellainen?

Kuka omistaa elämän? Ihminen itse, kun otetaan ateistinen näkökulma. Kolumnisti Matti Mörttinen kirjoitti, että vaikka hän uskoo/uskoisi korkeampaan voimaan, joka päättää elämästä ja kuolemasta, hän ei pidä sopivana, että lainsäädäntö pakottaisi tällaisen arvomaailman kaikille. Lähtökohta, että oma kuolema olisi kunkin ihmisen omissa käsissä, on mielestäni filosofisesti kestämätön, sillä se riistää elämältä merkityksen. Entä miksi laki pitäisi säätää, kuten Mörttinen vaatii, niiden ihmisten mielen mukaan, jotka uskovat, että ihmisellä on moraalinen oikeus päättää kuolemastaan? Olisihan sekin arvovalinta!

Liukas luiska

Johtaisiko eutanasia tiukasti säänneltynä vähitellen arvomaailman muuttumiseen ja eutanasian kriteerien laajentamiseen ja löyhentämiseen? Vähentäisikö eutanasian laillistaminen asteittain ihmiselämän yleistä arvostusta? Mainitsin edellä, että vihreissä ei oltu yksimielisesti eutanasialinjauksen puolesta. Vihreiden Tuomas Tuure käsittelee blogikirjoituksessaan eutanasiaa arvojen kehityksen kannalta.

Lääkäri ei ole eutanasia-ammattilainen

Lääkärikunta on pitänyt arvokkaita puheenvuoroja eutanasiakeskustelun tiimoilta. Eräskin lääkäri kirjoitti viime viikolla (?) Helsingin Sanomain mielipideosastolla osuvasti ongelmista liittyen siihen, että eutanasia säädettäisiin lääkärien tehtäväksi.

Maallikot, poliitikot ja muut, ajattelevat ihmeellisesti, että lääkäreillä on yli-inhimilliset kyvyt kuten selvännäkemisen lahja, jonka avulla he näkevät, kuka potilas järjestää ampumavälikohtauksen jos saa pitää aseensa. Nyt lääkäreille haluttaisiin sälyttää armomurha.

Lääkärikoulutuksessa ei kuitenkaan anneta eväitä ihmisen nopeaan ja tuskattomaan tappamiseen. Eutanasiaa ei myöskään voida mitenkään pitää sairauden hoitona, joten se ei todellakaan kuulu lääkärien alaan. Jos eutanasia laillistetaan, koulutettakoon siihen siis ihan omat ammattilaiset, pyövelit.

Miksi eutanasiaa halutaan?

Käsittääkseni potilaan eutanasiatoiveen tavallisin syy ei ole kipu ja tuska, kuten yleisesti luullaan, vaan pelko ja ahdistus – etenkin sen pelko, että tilanne muuttuu sietämättömäksi eikä siitä ole ulospääsyä.

Kun saa sovittua eutanasian, se tuo rauhaa ja turvaa, lupauksen siitä, että jos kärsimykset käyvät sietämättömiksi, niistä pääsee eroon. Äkkiarvaamatta tulevan tuskaisen kuoleman uhka väistyy.

Eutanasian vaihtoehdoksi onkin tarjottava tehokasta henkistä tukea, riittävää ja yhteistyössä toteutettua kipulääkitystä ja muita soveltuvia vaihtoehtoja, esim. palliatiivista sedaatiota. Eutanasian kannattajat argumentoivat, että eutanasia ei ole näiden muiden hyvien hoitomuotojen vastakohta vaan sitä on tarjottava niiden lisäksi. Alleviivaan kuitenkin sitä, että eutanasialta putoaa kokonaan pohja, jos se ei tuo lisäarvoa muille ratkaisuille.

Masennuskin voi olla potilaan kuolemantoiveen syy. On tietysti aivan luonnollista, että ihminen kokee masentuneisuutta kärsiessään parantumattomasta ja voimat vievästä sairaudesta. Masennuksen hoidon myötä potilas voi silti löytää uutta elämäniloa ja mielekkyyttä loppuelämälleen.

Passiivisesta eutanasiasta

Monilla maallikoilla on väärä käsitys lääketieteestä elämää väkisin äärimmilleen kituuttaen venyttävänä toimintana. Kärsimyksiä pitkittävän intensiivisen lääketieteellisen hoidon antaminen ei ole kenenkään terveydenhuollon ammattilaisen velvollisuus eikä edes oikeus – elämää ylläpitävien hoitojen lopettaminen, niin sanottu passiivinen eutanasia, joka ei kuitenkaan ole potilaan tappamista eli ei todellista eutanasiaa, on nykyäänkin mahdollista, laillista ja moraalisesti kestävää, kun hoidot eivät paranna potilaan ennustetta elämänlaatu huomioiden.


2 responses to “Eutanasiaa älköön medikalisoitako

 • Jari

  Hyviä ajatuksia sinulla kuten Tuomas Tuurellakin. Eutanasian puolustajat perustelevan mielipidettään oikeudella päättää omasta kuolemastaan. Tämä on epärehellinen argumentti koska todellisuudessa tämä oikeus annetaan muiden toimesta ja vain hyvin rajatulle ihmisjoukolle. Kun tällaisia kriteerejä eutanasiaoikeudesta aletaan määritellä, tullaan pian siihen että ”kriteerit täyttävä” elämänhaluinen ihminen joutuu lisäksi potemaan huonoa omaatuntoa kun ei ymmärrä pyytää päättämään päiviään säästääkseen omaistensa tunteita ja yhteiskunnan varoja. Moni tulee näin painostetuksi pyytämään eutanasiaa tai tuntemaan syyllisyyttä siitä ettei pyydä.

  • perttuk

   Tekstissäni kirjoitin vihreiden vaativan, että ”jokaisella on vapaus valita eutanasia omasta tahdostaan. Tämä sisältää toisaalta sen, ettei kukaan muu saa tätä vapautta viedä.” Aikomukseni oli palata asiaan edempänä tekstissäni, mutta näköjään unohtui.

   Todellisuudessahan vihreät nimittäin ovat ilmaisseet, etteivät haluaisi antaa ihmisille tällaista täydellistä vapautta omasta elämästään vaan, kuten kirjoitat, ”todellisuudessa tämä oikeus annetaan muiden toimesta ja vain hyvin rajatulle ihmisjoukolle”. Täydellinen itsemurhavapaus kaikille olisi tietysti useimmille ihmisille moraalinen kauhistus, mutta se ainakin vastaisi paremmin arvoliberaalien käyttämää vapauden retoriikkaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: