Psykiatria käyty, 11 klinikkaa jäljellä

Tohtori House joutui potilaaksi psykiatriseen sairaalaan – “Lopultakin”, eräs kurssitoveri kommentoi. Kyseinen TV-sarjan nimihahmo eli jonkin aikaa erittäin todentuntuisten harhojen kanssa, mutta päätyi vapaaehtoisesti mielisairaalaan. Mielisairaalan johtava lääkäri uhkasi, että House menettäisi lääkärinlupansa jos lähtisi sairaalasta ennen aikojaan.

Katsoin viimeviikkoista uuden tuotantokauden aloitusjaksoa ammattimaisesti tarkalla silmällä, sillä psykiatrian kliininen jakso oli käynnissä. Epäilin vahvasti, että TV-sarjan mielisairaala on kaukana todellisesta amerikkalaisesta sairaalamaailmasta – ainakin se näytti erilaiselta kuin Pitkäniemi.

AlvieHousen huonetoveri, maniasta kärsivä Alvie tuntui kovin epäaidolta hahmolta. Ajattelin, että hänen oireensa kuvattiin kansantajuisuuden vuoksi sellaisina kuin kuvattiin, hyppelehtimistä ja vuolaspuheisuutta. Hän oli hoitokielteinen ja sairaudentunnoton, mutta harhaisuutta ei oikein tullut esiin ja hän oli toimintakykyinen ja suunnitelmallinen. Kakkosjaksossa hän näytti vieläpä reagoivan tapahtumiin normaalein tunnereaktioin (psykiatrikielellä: hänellä oli asianmukainen affekti), mikä ei sopisi maniaan. Myös hänen tapansa puhua arvelutti minua, sillä ajattelin, että maniapotilas olisi jatkuvasti äänessä ja puhuisi nopeasti. Korjasin kuitenkin omaa ennakkokäsitystäni, kun näin erään oikean maniapotilaan. Hän puhui kyllä paljon ja asian vierestä, mutta puhe oli kuitenkin sävyltään hyvin rauhallista, minkä vuoksi en heti tunnistanutkaan manian diagnoosia. Aloin miettiä, että pitäisi kai uskoa maniankin näyttäytyvän hyvin monimuotoisesti eri ihmisillä. Ehkä se voisi jollakulla olla samankaltainen kuin Alviella.

Eräs silmään pistänyt asia oli potilaskunnan monimuotoisuus: kaikenlaista diagnoosia ja outoutta löytyy. Reaktiivisesti mykkä potilas sekä suuruusharhainen potilas lienee luotu sarjaan draamallisista syistä eivätkä he antane realistista kuvaa mielisairaaloiden potilaskunnasta. Kuvittelisin, että yksittäisellä vuodeosastolla olisi todellisuudessa hieman rajatumpi mielenterveyden häiriöiden kirjo. Tohtori House ei muuten ole menettänyt kliinistä silmäänsä: hän tunnisti ihailtavan monta oiretta ja diagnoosia potilaiden keskusteluryhmässä istuessaan.

Kovasti ihmettelin potilasta lempinimeltään Hal, jonka ymmärsin olevan riippuvainen haloperidolista. Hän teeskenteli kouristuskohtaustakin ko. lääkettä saadakseen, ja House lahjoi hänet apulaisekseen kyseistä lääkettä antamalla. Haloperidolia käytetään psykoosin hoitoon ja sillä on huomattava rauhoittava vaikutus. Varsinaiset rauhoittavat lääkkeet voivat kyllä riippuvuutta aiheuttaa, mutta en ole koskaan kuullut psykoosilääkeriippuuvuudesta. Löysin jostain tiedon (jonka missasin katsellessani), että ko. potilashahmolla oli anorexia nervosa. Pika-googlaus paljastaa, että haloperidolin käyttöä vaikean anoreksian hoidossa on tutkittu lupaavin tuloksin. Miksi sitä siis ei olisi haluttu antaa anoreksiapotilaalle ja toisaalta mikä oli potilaan motiivi saada sitä, se on nyt epäselvää.

Mielisairaalan henkilökemia näyttäytyi Housessa epäluuloisuutena ja etäisyytenä henkilökunnan ja potilaiden välillä. Potilaat pystyivät kiipimään jonkinlaisella asteikolla ylöspäin luottopotilaiksi yhteistyötä tekemällä, ja korkeampien asteiden myötä saavutti aina uusia etuoikeuksia. Järjestelmä oli älytön, mutta tyhjästäkö käsikirjoittajat olivat sen keksineet? Tosielämässä mielisairaalapotilaiden ja henkilökunnan kanssakäyminen on kokemukseni mukaan aivan tavallista ihmistenvälistä kanssakäymistä. Lisäksi potilaita suojellaan henkilökunnan mielivallalta. Oikeusasiamiehet valvovat työkseen tahdosta riippumattomaan hoitoon määräämistä ja rajoittamistoimenpiteitä.

Tahdosta riippumattomaan eli “pakkohoitoon” määräämistä säädellään hyvin tiukasti lailla. Meillä Suomessa tarvitaan hienon virallisesti kolmen eri lääkärin arvio potilaan tilanteesta: ensimmäinen lääkäri tekee lähetteen psykiatriseen sairaalaan; toinen arvioi sairaalan päässä, tarvitseeko potilas ottaa tarkkailuun; ja kolmas päättää tarkkailussa tehtyjen havaintojen perusteella, tarvitseeko potilas tahdosta riippumatonta hoitoa. Jotkut lääkärit saattavat ajatella tämän olevan liiallista, kun jo kahdenkin eri lääkärin uskoisi luotettavasti tunnistavan vaaraksi olevan mielisairauden. Ajattelen kuitenkin, että kolmen lääkärin järjestelmä on hyvä, koska näin maallikoille ei (toivottavasti) jää epäilyksen sijaa pakkohoidon asianmukaisuudesta.

Psykiatrian kliininen jakso on minulle kevään tärkein jakso siinä mielessä, että olen kesätöissä psykiatrisessa sairaalassa ensi kesänä. On parasta pitää saamaansa tietotaitoa yllä!

Aivan äskettäin julkaistiin lääketieteen erikoisaloja vertaillut tutkimus, jonka mukaan psykiatriaan on tulossa kaikista suurin erikoislääkäri-(psykiatri-)pula. Vaikka kyseessä on mielenkiintoinen ala, sitä ehkä pidetään liian yksipuolisena ja toisaalta kuormittavana. Eräs psykiatri kirjoitti epäilevänsä mielenkiinnon vähäisyyden syyksi sitä, että koulutus korostaa nykyään niin paljon biologisia teorioita ja lääkehoitoja, eikä psykoanalyyttisia teorioita ja psykoterapioita enää juuri opeteta. Sigmund Freudin ja myöhempien psykiatrien hypoteesit mielenterveyden häiriöiden syntymekanismeista ovat kieltämättä kiehtovia sen perusteella, mitä oppikirja on niistä pinnallisesti kertonut.

Psykiatrian jakson ehkä keskeisin oivallus minulle oli se, että ennakkoluuloni vastaisesti psykiatrisista häiriöistä tiedetään varsin paljon, oireyhtymät ovat hyvin määriteltyjä ja diagnoosiluokat kliinisesti mielekkäitä ja hoidolla voidaan parantaa potilaiden toimintakykyä usein roimasti. Psykiatria alkoi tuntua selkeältä ja monella tavoin muun lääketieteen kaltaiselta. Jakso oli mielenavartaja!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: