Ensimmäinen klinikka käyty, 12 jäljellä

Laskin juuri, että opetusohjelmaamme kuuluu yhteensä 13 kliinistä jaksoa. Ensimmäinen klinikkani naistentaudit ja synnytykset päättyi tällä viikolla.

Vaikka koulutuksemme on ollut alusta alkaen ja enenevässä määrin käytännönläheistä, klinikkaan siirtyminen oli silti aimo muutos. Torstaisessa tentissäkin sen huomasi, kun kysymykset olivat hyvin käytännönläheisiä ja potilastapauksiin perustuvia – aiemmin osa kysymyksistä on ollut teoreettisempia ja liittynyt perustieteisiin, lääketieteellisten ilmiöiden taustalla oleviin mekanismeihin. En melkein malttanut jättää niitä pois tenttivastauksistani.

Tentti yllätti minut yksityiskohtaisuudellaan. Eräs tenttikysymys oli sikiön duodenaaliatresiasta, joka on harvinainen suolen vika. Se mainitaan kyllä Naistentaudit ja synnytykset -oppikirjassa ohimennen ja on siitä ultraäänikuvakin, mutta tokkopa kukaan kurssikavereistani sitä tentissä hoksasi. Onneksi vastauksessani oli kuitenkin jotain oikeansuuntaista, sillä jos yksikin tehtävä olisi jäänyt nollille pisteille, koko tentti olisi hylätty. (En vielä tiedä, riittivätkö kokonaispisteeni läpipääsyyn.) Sisäsynnytintulehduksen antibioottihoito oli ehkä olennaisempi kysymys, mutten ollut sitä opetellut. Jotkin kysymykset olivat sellaisia, että ne johtivat ajatukset vähän väärille urille.

Klinikassa työskennellään neljänä päivänä viikosta sairaalan osastoilla ja poliklinikoilla (ja myös avoterveydenhuollon toimipisteissä), yksi päivä on seminaari- ja luentopäivä. Potilastyötä on siis paljon.

Naistentautien ja synnytysten alalla ollaan tekemisissä intiimien asioiden kanssa, kuten arvata saattaa. Meille opiskelijoille löytyi kuitenkin hienosti potilaita. Hyvien opettajien ja asiallisen asiayhteyden ansiosta potilaiden gynekologinen tutkiminen sujui ongelmitta. Sain loistavat valmiudet tulevaisuutta varten. Jaksolla tuli tutuksi myös ultraäänen käyttö.

Hienointa jaksolla oli olla mukana synnytyksissä. Synnytys on järisyttävä kokemus sivustaseuraajallekin. Kätilöiden monipuolinen osaaminen teki vaikutuksen.

Eräs v. 2003 valmistunut lääkäri kertoi, että hänen opiskellessaan vaadittiin kahdeksassa synnytyksessä mukana olemista – meiltä vaadittiin vain yksi! Opiskelijamääräkin on hänen ajoistaan melkein kolminkertaistunut. Voi vain kauhulla kuvitella, mistä kaikesta koulutuksessa tullaan luopumaan jos ministeriön suunnitelmat menevät läpi ja opiskelijoiden sisäänottoa entisestäänkin nostetaan! Koulutettavien määrän lisäämiseksi, jos näin halutaan tehdä, tulisi perustaa uusi lääkis – Kajaani olisi hyvä sijoituspaikka, vinks vinks, siellä oltaisiin mielissään.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: