Gallupit pilaavat nämäkin vaalit

Ajattelin jo, pitäisikö minun taktikoiden äänestää sellaista ehdokasta, jolla olisi gallupien perusteella hyvät mahdollisuudet päästä toiselle kierrokselle. Kaikki lukemani uutislehdet, siis Aamulehti (halveksumani toimittajan Martti Mörttisen kolumnissa) ja Suomen Kuvalehti, kirjoittivat tänään, kuinka Haavisto ja Väyrynen kisaavat näissä vaaleissa kakkospaikasta.

Pian tulin järkiini ja päädyin vanhaan periaatteeseeni: pitää äänestää sitä, jonka eniten haluaa tulevan valituksi. Taktikoinnilla ei ole mitään väliä, koska yhdellä äänellä ei ole mitään painoarvoa. Taktikointi on ymmärrettävästi houkuttelevaa, koska intuitiivisesti tuntuisi siltä, että siten oman äänen merkitys on suurempi. Näin ei siis kuitenkaan ole.

On sääli, että gallupit ovat ykkösuutisaiheita eri vaalien alla. Ne murentavat vaalien demokraattista periaatetta, että vaaleissa mitataan ehdokkaiden todellinen kannatus. (Tämä periaate ei täysin toteutuisi vaikkei gallupeja olisikaan, sillä merkittävä osa ihmisistä äänestäisi tässäkin tapauksessa sellaista ehdokasta, jolla katsoisi olevan mahdollisuuksia. Ehkä jonkin primitiivisen vaistonsa vuoksi ihmiset ovat niin halukkaita olemaan voittajan puolella että paradoksaalisesti kannattavat jotakuta jota eivät muuten kannattaisi – tuntuu mukavalta, että oma ehdokas voittaa vaalit, vaikka sama henkilö olisi voittanut ilmankin tuon yksittäisen taktikoijan ääntä.)

Gallup-ilmiö lienee näkynyt viimevuotisissa eduskuntavaaleissa. Perussuomalaisten kannatus nousi jatkuvasti, ja muistelenkin lukeneeni jostain lehdestä kymmenen prosentin kynnyksestä: kun ihmiset huomaavat, että jollain asialla on vähintään kymmenen prosenttia kannatusta, heidän myötämielisyytensä lähteä mukaan kasvaa huomattavasti. Yhteisöllisyys sen tekee.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: