Aikakauden loppu lähestyy

Hämmästyttävää, kuinka nopeasti aika kuluu. Kolme ja puoli vuotta lääkiksessä? Todellako viimeinen prekliininen jakso alkoi tänään? Tuntuu oikein kutina ylävatsalla kun sitä ajattelee.

Prekliininen vaihe tarkoittaa lääketieteen opintojen alkuvaihetta, kun luetaan perustieteitä (esim. anatomiaa, mikrobiologiaa, biostatistiikkaa) eikä käytännön potilaiden hoitamista. Tampereella asia ei tosin ole niin yksinkertainen, sillä prekliininen vaihe on huomattavasti pitempi kuin muissa yliopistoissa, mutta siihen sisältyy kasvavassa määrin käytäntöä, lääketieteen erikoisaloja integroituina perustieteiden kanssa aihealueittain jaksoiksi.

Kliininen vaihe eli “klinikka” taas on pitkälti yliopistosairaalassa tapahtuvaa opetusta, jossa opiskellaan käytännönläheisesti erikoisaloja (“klinikoita”), kutakin omassa kliinisessä kurssissaan.

Hyppäys prekliinisestä klinikkaan tuntuu isolta jutulta. Vähän haikealtakin. Mutta en saa fiilistellä sitä kunnolla, sillä minun on otettava – pienestä kaamosuupumuksesta huolimatta – loppukiri syventävien opintojen opinnäytetyöhöni. Mutta kruunaa se upeasti prekliinisen vaiheeni, kun saan syvärit valmiiksi!

Vuosi 1 eKl.?

Eli 1 ennen Klinikkaa. Jos haluaisin olla oikein dramaattinen, voisin vähän plagioida J. R. R. Tolkienia ja kehittää oman ajanlaskuni. Jos haluaisin vaikuttaa oikein sairaalloisen lääkisfriikiltä, voisin pitää elämäni taitekohtina vaikka lääkiksen alkua ja klinikan alkua.

Historiankirjoihin  jää esimerkiksi se, kun vuoden 2 Toista Aikaa lopulla kohtasin pahan koettelemuksen, Sarumanin tentin. Se oli ainoa Toisella Ajalla reputtamani tentti. (Tosin ehdin vielä hyvin muuttaa historiankirjoitusta tältä osin: vaikka viime perjantainen tentti menisikin läpi, vielä on tämä viimeinen prekliininen jakso “Hätätilanteet” ryssittävänä.) Vuoden 3 Toista Aikaa alussa uusin tentin ja uhosin Sarumanille: “I shall pass!”

Ne ajat eivät tule koskaan takaisin

"Nostalgic" by Vivek Kumar

Kuva on vain täytekuvitusta nostalgia-aiheeseen. Flickr löysi sen hakusanalla “nostalgic”, ja huomaan, että se on sattumoisin otettu kotikaupungissani Tampereella menneenä kesänä.

Ystäväni Jokke (nimi muutettu) kiusaa minua, vannoutunutta nostalgikkoa, eräällä jäätävällä kommentilla aina kun muistelen jotain mukavaa:

Ne ajat eivät tule koskaan takaisin.

Kun ajattelen Joken sanoja, niissä on usein onneksi myönteinen sävy: menneet ajat olivat hyviä, haikailemisen arvoisia. Toisinaan ajatukseen saattaa kuitenkin liittyä pakonomainen tarve palata niihin aikoihin jonkin madonreiän kautta, jotta voisin tehdä jotain toisin tai vähintäänkin syventää jotain elämystä jollain tavalla. Miten minun siis pitäisi ottaa kaikki irti tästä hetkestä, jotten katuisi tulevaisuudessa?

Ei sitä ole järkevää ajatella, sillä en tiedä, mitä jään tulevaisuudessa kaipaamaan menneisyydeltäni. Tai tiedänpä: tietysti juuri sitä, mitä en tee tai ole. Toisaalta historia osoittaa, että aika kyllä kultaa arjen yksinkertaisetkin kokemukset ja saan jatkossakin haikailla: “Ne ajat eivät tule koskaan takaisin.”

Tutorimme kertoi tänään, että tämän jakson viimeinen tutoriaali eli ryhmäistunto on samalla koulutuksemme viimeinen. Vihjattiin vähän sellaista, että siitä tehdäänkin oikein ikimuistoinen. Jotain, mistä muistaa preklinikka.

Mainokset

2 responses to “Aikakauden loppu lähestyy

 • Jokke FFHolm

  Ne ajat eivät koskaan tule takaisin, jolloin ne aiemmat ajat eivät koskaan tulleet takaisin, jolloin ne vielä aiemmat ajat eivät koskaan tulleet takaisin,jolloin ne sitäkään aikaisemmat ajat eivät koskaan tulleet takaisin…

  Viimeiset 4 vuotta ovat olleet erityisen hienoja aikoja, kun odotettiin, että olisivat tulleet takaisin. Ja mikä parasta odotettavan määrä kasvaa kokoajan. WINWIN

  – ”Toi on kiusaamista”

 • juho

  Gandalf sano ”You shall not pass” Balrogille eikä Sarumanille ;(
  Sarumanille se sano jotain ”Come to your senses”
  ja Theoden tai se joku sanoo ”We shall have peace once you answer to the burning of the Westfall and the children that lied dead there”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: