Studentexamen kommer tillbaka?

Det gör mig stolt eller nöjd på något sätt att Sverige vill kopiera nånting från Finland – vanligtvis är det tvärtom.

Resonemang om historia

Studentexamen avskaffades i Sverige år 1968. Det är min uppfattning att studentexamen i Sverige motsvarade den i Finland. Nu föreslår svenska “höger”regeringen att studentskrivningarna återinförs.

Yrkesskolorna och gymnasierna förenades 1971 och blev gymnasieskolor. På min stipendieresa till Sverige år 2006 förklarade en rektor till oss att alla svenskar går på gymnasiet. Då tänkte jag “elakt” att alla går på yrkesskolan, egentligen. Den tanken förstärktes av att gymnasisterna på den gymnasieskolan som vi besökte var ganska dåliga på kemi.

1971 års utbildningsreform representerar, till en kritiker av den politiska klimaten i Sverige, sådant socialdemokratiskt övermånande där alla ska vara lika eller “jämna” – till namnet. Den ideologiska tolkningen stöds av det faktumet att socialdemokraterna motstår återinförandet av studentexamen.

Resonemang om nuvarande läget

I Sverige

Sverige drabbas av en speciell form av inflation – betygsinflation. Dvs., gymnasieskolorna ger studeranden gott betyg slarvigt för att se bra ut när tidningarna jämför vilka skolor som är “bästa” – var man brukar få bästa betyg.

En nationell studentexamen skulle göra slut med betygsinflation, för att studentskrivningarna skulle bedömas av oberoende censorer.

Om jag förstått rätt, utför svenska gymnasister nationella prov för att visa vad de har lärt sig, men dessa prov bedömas av skolans egna lärare som kan ha en intresse att ge “för gott” betyg.

I Finland

I Finland blir studentskrivningarna preliminärt bedömade av gymnasiets egna lärare men skickas sedan till studentexamensnämnden som bestämmer resultatet slutligt. Examinanden får veta sitt preliminära antal poäng, och därför talar man om att poärgerna “sjunker” eller “stiger” i nämnden. Om de sjunker, det är naturligtvis otrevligt till examinanden som skulle annars ha fått bättre betyg.

Antalet poäng avslöjar inte vilket betyg man kommer att få, utan poängsgränserna varierar. Studentexamensnämnden antar att fördelningen av poängantal motsvarar normalfördelning, så att ungefär 5 % av examinanderna fär det bästa betyget (laudatur), 15 % får det andra bästa (eximia cum laude approbatur) osv. Ungefär 5 % blir underkända (improbatur). Det är därför spännande att försöka gissa sitt betyg när man fått veta de preliminära poängen. Jag personligen fick bara trevliga överraskningar från nämnden.

Att delta i studentskrivningarna kostar pengar! Även om svenskarna kopierar hela examen från Finland, avgifterna är helt klart för kapitalistiska för Sverige. Jag måste nog medge att jag själva tänkte avgifterna vara irriterande när jag deltog. Kanske blir vi av med dom någon dag här i Finland, fast den aktuella diskussionen handlar om att staten borde ge skolböckerna gratis åt gymnasisterna.

Här mottar jag studentexamensbetyget. Det var för så länge sedan...

Resonemang om framtid

Jag tycker det svenska systemet med gymnasieskolorna vara ganska konstigt. De är väl delvis gymnasier, delvis yrkesskolor? Varför borde en yrkesinriktad studerande utföra ett prov som mätar teoretisk kunskap? Det är ju viktigt att studentexamen blir sådan att den har relevans till alla som utför det. Skulle det kanske vara smart att kopiera Finland lite vidare och särskilja yrkesutbildning och teoretisk utbildning på något sätt?

Studentskrivningarnas resultat kunde utnyttjas när man bestämmer hur högskolornas studieplatser delas. De som pluggar yrkesinriktat och inte tänker fortsätta sina studier kunde få ett “yrkesexamen” utan att “ta student” eller utföra studentexamen.

Inte alla steg bakåt leder mot fel riktning…

Mainokset

2 responses to “Studentexamen kommer tillbaka?

  • Jari

    Kärsimästäni pakkoruotsista huolimatta jouduin käyttämään Google-kääntäjää mutta kohtuullisen hyvin sillä saa asiasta selvää, ”Ei kaikki askel taaksepäin johtaa väärään suuntaan …”. 🙂

  • perttuk

    Google-kääntäjä puhuu suomea samalla tavalla kuin ummikkosuomenruotsalainen 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: