Apua, paperirahassa on bisfenoli-A:ta!

Ja kun uutista lukee otsikkoa pidemmälle, käykin ilmi, että ihminen saa bisfenoli-A:ta tavallisesta huonepölystä 10 kertaa enemmän kuin rahasta.

800px-Bisphenol_A.svg

Bisfenoli-A on syöpävaarallinen ja mahdollisesti elimistössä naishormonin tavoin vaikuttava aine. Sen on todettu vaikuttavan hormonitoimintaan ja immuunijärjestelmään ja aiheuttavan erektiohäiriöitä. Siksi jotkut ovat aika hysteerisiä sen suhteen.

Tunnetuimpia bisfenoli-A:n lähteitä on kaupoista saatavat kuitit. Lämpöpaperisissa kuiteissa se kiiltelevä pinta sisältää bisfenoli-A:ta, ja aine voi imeytyä kuitista ihon läpi. Ruotsissa kaupat lupailivatkin viime vuoden lopulla vaihtaa kuittipaperit toisenlaisiin. En tiedä onko täysin toteutunut.

Kuiteista se bisfenoli-A seteleihinkin joutuu, sillä ihmiset pitävät seteleitä ja kuitteja yhdessä lompakossaan. Setelit sisältävät ko. “myrkkyä” kuitenkin tosiaan vain hyvin pieniä määriä (englannin sanalle trace amounts ei näköjään ole parempaa käännöstä).

Muita paljon puhuttuja lisääntymisterveydelle vaarallisia muoviteollisuudessa käytettyjä aineita ovat ftalaatit, joita on lasten leikkikaluissakin. Joitain leluja onkin vedetty markkinoilta niissä havaittujen liian isojen ftalaattimäärien takia.

Mitä merkitystä näillä kemikaalialtistuksilla sitten on? Tutkimuksissa ne on liitetty moneen asiaan, mm. sikiönkehityksen etenemiseen ja astma-alttiuteen, mutta paljon on vielä selvittämättä. Henkistä rasitusta ainakin seuraa, jos rupeaa uutisista toden teolla lueskelemaan, mitä “myrkkyjä” mistäkin löytyy.


One response to “Apua, paperirahassa on bisfenoli-A:ta!

  • Hannele

    Mulla on myös alkanut ahdistaan aina noita lukiessa. Vaatteissa on kemikaalijäämiä, kuitit on myrkyllisiä, grillimakkarat aiheuttaa paksusuolen syöpää ja lista jatkuu. Pienempänä olin kesät kaupan kassalla töissä ilman mitään hanskoja, olen oppinut etten ajattele liikaa..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: