Perussuomalaista lapsusta

Vaalien ajankohdan siirtäminen tarkoittaa, että vappu sattuu keskelle hallitustunnusteluja – tänä vuonna tosin viikonlopulle, joten se ei paljon hidasta menoa. Oma vappuni on tänä vuonna huomattavan kesy, eilen vietin aikaa kavereiden kanssa ja tänään olikin illalla lähtö tänne Lahteen, missä meillä on kahden päivän opintomatka. Olisin käynyt Sorsapuistossa lääkisläisten järjestämällä piknikillä, mutta oli aika kylmä ja pilvet uhkaavan harmaita, joten en viitsinyt.

Timo Soini alkoi lipsua eilen haastattelussa. Hänen mukaansa toimiva enemmistöhallitus on niin tärkeä, että kielteisestä kannasta Portugalin EU-tukipakettiin voi joustaa.

Jos Perussuomalaiset hallituksessa tai oppositiossa äänestävät kyllä tai hiljaisesti hyväksyvät nykymuotoisen tuen Portugalille, kyseessä on takinkääntö ja äänestäjien pettäminen, joka aiheuttaa varmasti paljon mielipahaa Perussuomalaisten kannattajissa.

Soini sanoi vaalien alla TV:ssä Suomen kansalle, että hänen puolueensa ei missään tilanteessa kannata rahan antamista Portugalille väliaikaisesta vakausrahastosta ja vastustaa pysyvää vakausmekanismia. Hän toi kantansa esiin niin varmana, että nyt hänen tulisi ehdottomasti olla valmis jäämään hallituksen ulkopuolelle.

Jos Perussuomalaiset menevät hallitukseen ja syövät heti sanansa, se on heille suuri imagotappio. Parempi olisi jäädä oppositioon, silloin kansan viha kohdistuu tuleviin hallituspuolueisiin, jotka jättivät Perussuomalaiset ulkopuolelle.

Eräs keskustelukommentti on muuten mielestäni huomionarvoinen. Joku kirjoitti, että entinen oppositio on nyt eduskunnassa enemmistönä 101 kansanedustajalla. Perussuomalaiset, SDP, vasemmistoliitto ja kristilliset voisivat periaatteessa muodostaa enemmistöhallituksen, joka varmasti suostuisi ottamaan hallitusohjelmaan Portugali-tuen hylkäämisen.

Käytännössä 101 edustajan enemmistö ei tietenkään käy hallituspohjaksi. Vaalituloksen tarkasteleminen tältä kannalta alleviivaa kuitenkin äänestäjien tahtoa lempata vanhat hallituspuolueet kantoineen oppositioon.

Soini ei onneksi vielä sanonut, että tuki hyväksytään, vaan vain, että siitä neuvotellaan puolueessa. Takinkääntö ei välttämättä olisi täysin anteeksiantamaton, jos Perussuomalaiset saisivat vastineena ison kompromissimyönnytyksen jossain muussa asiassa.

Onko neekeri loukkaava sana?

Toinen perussuomalainen, uusi kansanedustaja Teuvo Hakkarainen antoi nolon lausunnon Helsingin Sanomien videolla. Pari hänen virkettään kuulosti todella sisällöttömiltä ja loppuun asti ajattelematta sanotuilta. On tosin kuviteltavissa, että toimittaja on tarkoitushakuisesti leikannut videolle pahimmat palat ja Hakkarainen on ollut jotenkin niin muuhun keskittyneenä, että on päästänyt suustaan sammakoita. Hakkaraiselle mahtaa olla uutta olla tekemisissä lehdistön kanssa ja varoa jokaista sanaa.

Kaksi varmaan kiistanalaisinta virkettä olivat: “Mä [jotain] yhden kaverin, sen poika on rajalla, se sanoi että neekeriukko tulee sinne ja sanoo että ‘turvapaikka’ – se ei osaa mitään muuta suomea – ja heti [jotain] sisään.” ja “Kaiken maailman muslimit täällä hilluu ja tyrkkii tuolla ja huutaa, kahtokaahan nyt, minareetti on kohta tuossa, ukko huutaa sieltä tolpasta: [matkii rukouskutsua].”

Hänen johdantonsa aiheeseen kuulosti aika köyhältä substanssin kannalta: “Se on tuo maahanmuuttohomma, että se pitää saada kuriin. Pitää saada kuriin, ettei täällä ala rosvoja hillumaan.”

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet’n (r.) mukaan Hakkaraisen lausunnot “ovat sekä panettelevia että solvaavia. Niistä voi saada harhaanjohtavasti kuvan siitä, että tiettyyn kansanryhmään kuuluvat henkilöt ovat rikollisia ja alempiarvoisia”. Hän teki valtakunnansyyttäjälle tutkintapyynnön.

En voi täysin yhtyä Biaudet’n näkemykseen. Lyhyessä videossa yhdistetään ainoastaan “maahanmuuttohomma” ja uhka, että täällä “alkaa rosvoja hillumaan”. Hän ei tässä yhteydessä maininnut mitään kansanryhmää eikä antanut kuvaa, että nykyiset maahanmuuttajat olisivat kaikki rosvoja. Tosin hänen puheensa on niin sisällöltään köyhää, ettei siitä voi tehdä oikein minkäänlaisia johtopäätöksiä.

Biaudet’n toimenpide tässä on kuitenkin todennäköisesti varsin palkitseva eikä näkyne ulospäin kovin halpamaisena, varsinkaan kun useimmat ihmiset eivät videota itse katso vaan lukevat vain pari irrallista sitaattia lehdestä.

Joka tapauksessa Biaudet’n toimenpide jatkaa typerää joidenkin ihmisten varpaillaan pitämistä “kansanryhmää vastaan kiihottamisen” ja sananvapauden käytön kanssa. Lähtökohdan tulisi olla, että tyhmät mielipiteet eivät saa kannatusta yleisön keskuudessa, eikä kenenkään viranomaisen tarvitse alvariinsa päivystää ja vahdata julkista keskustelua suojellakseen yleisöä pahoilta mielipiteiltä.

Itsestään selvää on, etteivät Hakkaraisen puheet ole räikeän laittomia – muutenhan Hesari ei olisi niitä nettisivuillaan julkaissutkaan!

Entä se neekeri-sana? Olen pohtinut, että älymystöeliitti yrittää tehdä pesäeron tavalliseen pulliaiseen käyttämällä tietynlaista käsitteistöä ja torjumalla ihmiset, jotka eivät puhu täsmälleen standardien mukaista kieltä.

Tämä näkyy esimerkiksi siitä, että ilmastokeskustelussa vastapuoli voidaan mitätöidä vain huomauttamalla, että hänen pitäisi käyttää ilmaston lämpeneminen -termiä eikä ilmastonmuutos-sanaa (jota käyttivät ennen keskustelun molemmat osapuolet ja johon ei edelleenkään kiinnitetä huomiota, jos sanan käyttäjä on oikeaa mieltä ilmaston lämpenemisestä).

Toinen esimerkki voi olla transsukupuolinen-sana. Puhuminen transsukupuolisesta transseksuaalin sijaan on jonkinlainen testi sille, että henkilö on perehtynyt aiheeseen ja tietää, että transsukupuoliset haluavat käytettävän transsukupuolinen-sanaa eikä transseksuaalia (jota ennen käytettiin tiedeyhteisössäkin). Kielitieteellisesti transsukupuolinen ei ole mitenkään “oikeampi” sana kuin transseksuaali, sillä latinan sexus tarkoittaa ‘sukupuoli’.

Neekeri-sana kalskahtaa pahasti luultavasti siksi, että sitä on käytetty rasistisissa yhteyksissä. Jos sitä olisi haluttu käyttää myös antropologiassa ja muuten tiedemaailmassa, sitä pidettäisiin edelleen neutraalina sanana. Jos rasistit siirtyvät käyttämään jotain muuta sanaa kuin neekeri, niin tuosta muustakin sanasta tulee ajan kuluessa “paha” ja sitä ruvetaan karttamaan.

(Latinahan muuten on älymystön kieli? Neekeri juontaa juurensa latinan sanaan niger, joka tarkoittaa ‘musta’, ei sen pahempaa.)

Hakkaraisen neekeriukko-sanavalinta ei välitä kuulijalle tunnetta siitä, että Hakkarainen arvostaisi henkilöä, josta puhuu. Se on vähän sama kuin jos kansanedustaja puhuisi sossun luukulla jonottavista puliukoista. Siksi Hakkaraisen sanavalinta ei anna hyvää kuvaa, eikä siihen auta Hakkaraisen puolustelu, ettei hän tiennyt neekeriä pidettävän nykyisin halventavana nimityksenä.

Hakkaraisen toinen puolustelu liittyy siihen, että hän “on maalta”. Keskustan Timo Laaninen totesi, että tämä puolustelu loukkaa maalaisia. Olen samaa mieltä. Perussuomalaisethan halusivat juuri eroon siitä valheellisesta imagosta, että heidän piirissään ollaan vähä-älyisiä juntteja.

Maalaisuuspuolusteluahan käytti menneellä vaalikaudella jo Hakkaraisen puoluetoveri Pentti Oinonen. Hänen ei tosin olisi tarvinnut siten puolustella, sillä hänen esittämänsä kysymys oli asiallinen ja siihen jätettiin vastaamatta sillä perusteella (persusteella), että kysyjä oli sivistymätön moukka. Jos ei kykene antamaan perusteltua vastausta, kannattaa ymmärtää kysyjä mahdollisimman pahalla tavalla väärin ja siten mitätöidä tämä.

Niin, perussuomalaisia lapsuksia. Lapsus on latinaa ja tarkoittaa kaatumista tai liukastumista, mehän käytämme sanaa yleensä merkityksessä ‘lipsahdus’ tai ‘kömmähdys’. Soini lipsuu kannoistaan ja Hakkarainen kompastelee median kanssa. “Onneksi” Eva Biaudet on paikalla ottamassa hänet kiinni.

Mainokset

One response to “Perussuomalaista lapsusta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: