Yksi voittaja

Olipa kaikkien aikojen jännittävin vaalivalvojaisilta eilen. Olen tyytyväinen tulokseen sikäli, että oikeiden arvojen ja tavoitteiden kannatus nousi. Toisaalta tämä vaalitulos ei mahdollista haluamaani asetelmaa hallitusneuvotteluihin eikä miellyttävää hallituspohjaa.

Näyttäisi kovasti siltä, että koska “kolmen suuren” kannatus jakautui nyt neljälle puolueelle, hallitukseen on pakko ottaa kolme suurinta puoluetta, siis kokoomus, SDP ja Perussuomalaiset. Tämä mahdollistaisi sen, että SDP ja persut voisivat yhdessä vähän jarrutella EU:n pyrkimyksiä syytää rahaa kriisivaltioiden kautta pankeille. Hyvällä tuurilla tämä mahdollistaisi jopa sijoittajavastuun sisällyttämisen vakausmekanismille, joka harmi kyllä nyt näyttäisi EU:ssa syntyvän. SDP ja kokoomus kannattavat kuntaliitoksia ja sukupuolineutraalia avioliittoa, joten näissä asioissa saattaa olla että Perussuomalaisten kannattajat häviävät. Toisaalta SDP ja Perussuomalaiset kannattavat presidentin valtaoikeuksia, joten ne saanevat perustuslain uudistuksen tältä osin kumottua. EU-kriitikkojakin saattaa juuri ja juuri uudessa eduskunnassa riittää sen verran (PS + Vas. + KD:n ja keskustan edustajia), että EU-jäsenyyden kirjaaminen perustuslakiin saadaan estettyä.

Paljon huonomminkin olisi voinut mennä.

Perussuomalaisilla on moraalinen oikeus olla hallitusneuvotteluissa vahvasti mukana. Onhan huomionarvoista, että kaikki muut puolueet menettivät kannatustaan paitsi persut, joiden historiallinen kannatuksen 400-prosenttinen lisäys on todella vakuuttava. Kokoomusta ei mielestäni voi nimittää vaalien voittajaksi, vaikka se eniten edustajia läpi saikin. On myös huomioitava, että hallituspuolueet menettivät yhteensä 27 kansanedustajaa eli 21,6 prosenttia edustajistaan. Tämä on kansalta vahva epäluottamuslause nykyistä hallituspohjaa kohtaan.

Ei mikään katastrofi

Puheita maasta muuttamisesta. Radio kertoi, että jonkun kaveri oli sanonut olevansa valmis tappamaan kaikki Perussuomalaisten äänestäjät. Kauhunsekaisia tunteita ja maailmanlopun tunnelmia. Mikä ihme joitain ihmisiä vaivaa?

Joissakuissa muiden puolueiden kannattajissa heräsi eilisiltana voimakkaita psyykkisiä defenssejä Perussuomalaisten vaalivoittoa vastaan. Nämä sisältävät persujen demonisoimista ja aiemman status quon romantisoimista. Muistakoot kuitenkin, että persujen kannatus nousi nimenomaan aiemman menon kritiikistä. Kauhistelijat pelkäävät, että persut tekevät huonoa lainsäädäntöä. Tässä pieni todellisuustarkistus (reality check): ensinnäkin persuilla on 20 % äänivallasta eduskunnassa, mikä ei riitä minkään lain itsenäiseen läpi runnomiseen, ja toiseksi nykyhallitukselta on tullut niin järkyttävän paskaa lainsäädäntöä, että on vaikea kuvitella heikennystä tilanteeseen.

On noilla hysteerikoilla sentään huumorintajua: kun hallitus nimetään yleensä puoluekoostumuksensa mukaan esim. punamullaksi, nyt on ehdotettu tulevalle hallituspohjalle nimitystä “sinipunaniska-hallitus”.

Varsinaisia maahanmuuttajia

Mediassa hehkutettiin jälleen eilen, että nyt saatetaan saada eduskuntaan “ensimmäinen maahanmuuttajataustainen kansanedustaja”. Eikö toimittajille kerta kaikkiaan mene jakeluun, että kansanedustajana on jo maahanmuuttaja? Uutisoinnin taso on niin heikkoa… Onneksi Hetemaj (kok.), Razmyar (sd.) tai Abdulla (vihr.) ei päässyt läpi, ettei tuo vääristelevä hehkutus jatku. Maahanmuuttajataustaisia poliitikkoja vastaan minulla ei tietenkään ole mitään, vaan vääristelevää mediaa.

  • Elisabeth Nauclér (Ahvenanmaan porvarillinen allianssi), joka istuu eduskunnassa ja valittiin nyt uudelleen, on Wikipedian lähteistetyn tiedon mukaan ensimmäinen itsenäisyyden aikana valittu maahanmuuttaja-kansanedustaja. Hän on syntynyt Ruotsissa ja muutti Suomeen valmistuttuaan Uppsalan yliopistosta.
  • Jutta Zilliacus (r.) syntyi virolaisille maahanmuuttajavanhemmille Helsingissä 1925 ja pääsi kansanedustajaksi 1975.
  • Hella Wuolijoki (SKDL) oli ilmeisesti virolaiseen perheeseen Virossa syntynyt ja Suomeen opiskelemaan muuttanut nainen, joka pääsi kansanedustajaksi vuonna 1946. Kuvittelisi, että hän – pikemmin kuin Nauclér – olisi eduskunnan ensimmäiseksi maahanmuuttaja.

Helsingin Sanomien toimittaja vääristeli jo vuonna 2008, että “’varsinaisia’ maahanmuuttajataustaisia kansanedustajia ei eduskunnassa ole”. Mitään määritelmää hän ei “varsinaiselle maahanmuuttajataustaiselle” tietenkään kyennyt esittämään.

Loppukevennys

YLE haastatteli todennäköisien hallituspuolueiden kokoomuksen ja Perussuomalaisten puheenjohtajia tuoreeltaan. Tarkkaavainen politiikan seuraaja voi vähän ilkkua muutamille kommenteille.

Kyllä me toukokuussa hallitus saadaan aikaan. Helppoa se ei ole, mutta emme me helpon tien kulkijoita ollakaan, jotka näissä vaaleissa pärjäsivät.

Timo Soini (ps.)

Vaalien alla puhuttiin paljon siitä (ja minäkin kirjoitin asiasta), että muut puolueet tekivät persujen puolesta vaalityötä. Moni kommentaattori katsoi, että mitä vähemmän Soini sanoo tai tekee mitään, sitä tehokkaammin hänen puolueensa kannatus kasvaa muiden puolueiden möläytysten takia. No, ehkä oman suun tukossa pitäminen olikin vaikeaa eikä “helppo tie”.

Jyrki Kataiseltakin (kok.) tuli hassu kommentti, mutta YLE ei valitettavasti ole julkaissut sitä verkkosivuillaan. Hän sanoi jotain sen tapaista kuin että pitää tehdä samanlaista hyvää politiikkaa kuin tähänkin asti. Lausunnollaan hän joka tapauksessa osoitti tulkinneensa tilannetta suoralta kädeltä väärin; muutoksen puolestahan kansa on äänestänyt eikä “samanlaisen politiikan”.

Soini lanseerasi hauskan uudissanan “jytky”. Se pääsi tuoreeltaan Urbaaniin Sanakirjaan, ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen dosenttikin kommentoi sitä.

jytky

Mainokset

One response to “Yksi voittaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: