Viimeinen voitelu eduskuntavaaleihin

Joku kirjoitti Aamulehdessä, että vain puolet edellisvaaleissa annetuista äänistä “auttoi äänen saajaa pääsemään läpi”, ja näin ollen puolet äänistä “meni hukkaan”.

Olen hyvin kriittinen niitä väitteitä kohtaan, että ääniä menisi hukkaan. Joku vastasi mainittuun mielipidekirjoitukseen eilen väittämällä, että ääniä ei mene hukkaan niin kauan kuin joku kyseisen puolueen/listan ehdokas kyseisestä vaalipiiristä pääsee läpi.

Väärin ajateltu! Oma ääni ei mene missään tapauksessa hukkaan.

Jos annat äänesi Marja Tiuralle (kok.) ja hän pääsee läpi, voit olla aika varma, että hän olisi päässyt läpi ilmankin sinun ääntäsi. Oma yksi äänesi on ihan yhtä vähäpätöinen riippumatta siitä, pääseekö ehdokkaasi läpi.

Toisaalta jos äänestät jotain pienpuoluetta tietoisena siitä, että se melko varmasti jää eduskunnan ulkopuolelle, ei äänesi silloinkaan hukkaan mene. Voit aina ajatella, että se oli ainakin ääni pois Marja Tiuralta tai Pia Viitaselta (sd.) tai keneltä vain ehdokkaalta, josta et pidä.

Perussuomalaisten alamäki

Perussuomalaiset ovat Jussi Halla-ahon (ps.) mukaan aina saaneet gallupeissa huonomman tuloksen kuin vaalipäivänä. Nyt asetelma on tietysti totaalisen erilainen, kun Perussuomalaiset on noussut pienpuolueiden kastista isojen puolueiden joukkoon.

Gallup-kannatus näkyisi heikentyneen niin, että persut ovat vasta neljäntenä. Ei kuitenkaan ole täysin mahdotonta, että persujen äänisaalis olisi top-kahdessa. Lisäksi voi huomioida sen, että vaalipiirijaosta johtuen koko maan ääniosuuksien erot eivät tarkoita samansuuntaista eroa läpi menevien ehdokkaiden määrässä.

Aamulehti esitteli tänään 11 erilaista mahdollista hallituspohjaa. Kysyin kaverilta, kenet lehtijutun neljästä puoluejohtajasta hän haluaisi pääministeriksi. Hänpä sitten pettymyksekseen huomasi, että ainoat vaihtoehdot tosiaan ovat ne neljä.

Pääministerivaalit

Itselleni näistä vaaleista tuli nyt “pääministerivaalit”. Koska isojen puolueiden mielipiteissä on kuin onkin eroja, hallituksen muodostavan puolueen nimellä on väliä. Koska tärkeät arvokysymyksetkin jakavat isoja puolueita, joudun katsomaan niitä tarkkasilmäisesti äänestyspäätöstäni tehdessäni, vaikka monia muitakin tärkeitä asioita kuin arvoja pitäisi punnita. Mainittakoon esimerkkinä, että moni ehdokas kannattaa netin suodattamista. He eivät ilmeisesti ole perehtyneet nettisuodatusta koskevaan kritiikkiin vaan kuvittelevat, että suodatuksella oikeasti ehkäistään rikollisuutta. Toinen esimerkki voisi olla vaalilain uudistus, johon sisältyisi epädemokraattinen äänikynnys. Kolmas tärkeä kysymys olisi veropolitiikka. Kukaan ehdokas ei ole näistä tärkeistä asioista kanssani täsmälleen samaa mieltä, ja kuten vihjasin, joudun laittamaan arvokysymykset etusijalle.

Onneksi se yksi pieni ääneni ei maata kaada.

Käy äänestämässä. Usko pois, äänesi ei mene missään tapauksessa hukkaan kunhan vain palautat äänestyslipukkeen.

Luojan kiitos meillä ei ole sähköistä äänestämistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: