Minun kommenttini neljän suuren vaalitentistä

Ei aprillipilaa tänään. Olen joskus aprillannut blogini lukijoita, mutta aika heikkoja ovat tainneet pilat olla. Tällä kertaa tajusin tämän tärkeän päivän vasta iltapäivällä, kun luin asiasta netistä. Aamulehden aprillipila muuten oli vähän alapään juttu.

Tenttiin luvultani ehdin katsoa suurimman osan eilisestä neljän suuren puolueen puheenjohtajien vaalitentistä. Ensin tärkeimpänä kommenttina mainittakoon, että mielestäni on todella epäsopivaa pitää vaalitentti vain harvoille ja valituille ”pääpuolueille”. Vaikka lieneekin selvää, ettei pääministeri tule mistään pienemmästä puolueesta, media ei silti saisi siten olettaa, vaan kaikille puolueille pitäisi antaa samat mahdollisuudet tuoda näkemyksensä esiin.

Televisiossa tulisi myös järjestää vaaliohjelma, jossa keskustelevat sekä Eduskunnassa edustetut että ulkopuoliset puolueet. Käytännön järjestelyissä toki olisi tällöin tekemistä, puolueita kun on niin paljon ja neljänkin puheenjohtajan tentissä tuli kiistaa puheenvuoroista eikä kaikkeen tärkeään ehditty paneutua, vaikka aikaa oli melkein puolitoista tuntia.

Voittajat ja häviäjät

Mari Kiviniemi

Mari Kiviniemi (kuva: Sebastian Derungs)

Vaalitentin voittajaa on vaikea nimetä, mutta heikoin esitys oli mielestäni kiistattomasti pääministeri Mari Kiviniemellä (kesk.). Hän jatkoi ensinnäkin jo ennen vaalitaistelua valitsemallaan linjalla, ettei suoria vastauksia suoriin kysymyksiin kuulu. Piti oikein tarkastaa, onko hän savolainen, mutta Seinäjoella näkyy syntyneen.

Jos pyydetään nimeämään kaksi asiaa, joita voi leikata budjetista, niin silloin myös nimetään kaksi! Kiviniemi kuitenkin nimesi vain sitkeästi jotain, mistä ei saa leikata. Muut puoluejohtajat vastasivat muistaakseni mukinoitta.

Kiviniemen EU-näkemykset olivat myös typeriä, mutta Jyrki Katainen (kok.) komppasi. Kiviniemi saarnasi Timo Soinille (ps.), ettei ole mahdollista kieltäytyä pysyvästä vakausmekanismista. Lisäksi hän oli varma, että Soini epäonnistuisi EU-jäsenmaksun alennuksen neuvottelemisessa.

Kiviniemen lähtökohtana on varmaan, että Suomen on pakko aina ja kaikissa tilanteissa olla EU:n paras mallioppilas. Tai ehkä hän ajattelee, että asiasta on jo päätetty eli on liian myöhäistäkin perua. Se ei pidä tarkalleen paikkaansa, sillä EVM allekirjoitetaan vasta kesällä. Tai ollaan allekirjoittamatta.

Soini on mielestäni ihan oikeassa siinä, että EVM on taas yksi EU:n keino lisätä kontrollia jäsenmaistaan. Kataisen pelottelu valtionvelan koron prosenttiyksikön noususta oli vähän toisesta ulottuvuudesta (vai tarkoittiko hän vain prosentin nousua?), mutta hyvä että hän otti puheeksi valtionvelan korkomenojen ongelman. Vahinko, ettei kukaan vielä tullut ajatelleeksi rahajärjestelmän uudistamisen mahdollisuutta, koska sehän säästäisi valtiolle miljardeja kertaheitolla.

Jutta Urpilainen (sd.) yritti selvästi repiä Soinin suosiosta jotain itselleen olemalla varovasti samaa mieltä joistain asioista. SDP:n linja EVM:n ja ERVV:n suhteen tuntuu olleen vähän epäselvä. Nyt Urpilainen muistaakseni sanoi vastustavansa ERVV:n takausten kasvattamista mutta kannattavansa EVM:a, mikä kompromissi ei todennäköisesti tyydytä sitä merkittävää osaa kansasta, joka on samoilla linjoilla Soinin kanssa.

Pikkutekijästä seuratuimmaksi

Timo Soinin puolue on hämmästyttävällä tavalla noussut pienimmästä eduskuntapuolueesta hallituksenmuodostajan roolia hapuilevaksi. Soini pääsi omasta vaatimuksestaan mukaan tähän ”pääministeritenttiin”. Olin etukäteen vähän kahden vaiheilla sen suhteen, pärjäisikö hän isojen tekijöiden kanssa vaalitentissä, mutta mielestäni hän osoitti keskustelussa kykyä.

Timo Soinillahan on aina vaarana se, että hän avatessaan suunsa heikentää kannatustaan – monihan on tässä vaalien alla kommentoinut, että kannattaisi olla ihan hiljaa ja antaa poliittisten vastustajien tehdä Soinin vaalimainonta kokonaan hänen itsensä puolesta.

Iltapäivälehtien revittelemästä Soinin aborttikysymystapauksesta kuultiin taas, nyt kaikki neljä puheenjohtajaa saivat kertoa kantansa. Soinin rauhallinen vastaus ”Pidän elämää pyhänä” oli mielestäni onnistunut ratkaisu, toisaalta ehkä hän olisi voinut vain mainita, että puolueen vaaliohjelmaan ei kuulu aborttilainsäädännön muuttaminen.

Noteerattua

Lunttilappu

Vaalitentissä ja muissa yhteyksissä esiin tulleita isojen puolueiden kantoja:

Asia keskusta kokoomus perussuomalaiset SDP minä
ERVV ja EVM (=rahaa EU:lle) + + (+)
kuntauudistus (=lisää kuntaliitoksia) + +
NATO (−) (”−”)
pakkoruotsi + + + ?
presidentin valtaoikeudet ± + + +
sukupuolineutraali avioliitto + +

2 responses to “Minun kommenttini neljän suuren vaalitentistä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: