Kuntien Parakseksi!

Monet Jyrki Kataisen, kokoomuksen puheenjohtajan, puheenvuorot vaalitentissä viime viikolla olivat tyhjää sanahelinää vailla substanssia. Tärkeimpänä esimerkkinä nousee esiin kuntaliitoksia koskenut sutkautus: mieluummin kyläkoulu kuin kunnantalo. (Eikö muuten ole paradoksaalisesti otsikoitu uutinen!)

Kataiselle tiedoksi, kuntaliitoksessa tapahtuu seuraavasti:

  1. kunnantalo lähtee
  2. kyläkoulut lakkautetaan.

Pienempi kunta on liitoksen häviäjä. Joku viisas (näköjään Kari Leinamo Vaasan yliopistosta) kertoikin taannoin lehdessä, kuinka pyyteettömiä pienet kunnat ovat tähän asti kuntaliitoksissa olleet. Ne ovat vaatineet tuskin mitään lupauksia isommalta kunnalta, ja kun pienet lupaukset sitten rikotaan, edesmenneen pikkukunnan porukka antaa asian olla.

Paras eli kunta- ja palvelurakenneuudistus on hallituksen tapa kehittää kuntia. Kunnat voidaan pakottaa 20 000 asukkaan yhteistoiminta-alueisiin: sosiaali- ja terveyspalvelut on pakko järjestää muiden kuntien kanssa yhdessä, jollei omassa kunnassa ole tarpeeksi väkeä. Hallitus on päättänyt, että palvelujen tuottaminen alle 20 000 ihmiselle ei voi olla kannattavaa ja että yhteistoiminta-alue on ratkaisu pienten kuntien palvelujen kannattamattomuudelle.

Rääkkylän kunta oli eri mieltä. Rääkkylä on kolmen muun kunnan kanssa mukana Helli-liikelaitoksessa, joka tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluja. Kunta erosi kuitenkin liikelaitoksesta tänä vuonna (ero astuu voimaan vappuna), koska siellä tultiin siihen tulokseen, että yksinäisyys on kannattavampaa. Ja kriitikot kehtasivat haukkua Rääkkylää itsekkääksi.

Mielestäni pienelläkään kunnalla ei ole mitään velvollisuutta maksaa miljoonaa euroa ylimääräistä siitä hyvästä, että sosiaali- ja terveystoimen palveluja viedään omasta kunnasta pois ja työpaikkoja menetetään. Päin vastoin, päättäjillä on velvollisuus viedä kunta ulos niin surkeasta diilistä.

Sellainen tilanne Rääkkylässä oli. Palvelujen tuottaminen yksin tulee laskelmien mukaan miljoona euroa halvemmaksi. Helli-liikelaitos huononsi Rääkkylän palveluja, ja palveluasuntoja meinattiin vähentää kunnasta. Rääkkylän oli paha protestoida, koska liikelaitoksessa kullakin neljällä kunnalla oli sama äänivalta ja – yllätys yllätys – muita kuntia ei Rääkkylän palvelujen tulevaisuus kiinnostanut.

Aamulehdessä heiteltiin äskettäin ilmoille ideoita Suur-Tampereesta, kuntaliitoksesta, jossa moni Tampereen ympäristökunta liittyisi kaupunkiin. Silloin yksi kaupunki olisi melkein koko Pirkanmaan kokoinen. Ilmeisesti joku ei ole tajunnut, että meillä on maakunnat juuri siksi, että olisi jokin kuntaa isompi aluejaon yksikkö.

Se taisi olla Mari Kiviniemi, keskustan puheenjohtaja, joka tuossa viime viikon vaalitentissä sanoikin, että saman tien koko Suomi voisi olla yksi kunta – että todellisuudessa kuntaliitostenkin raja menee jossain. Pilapiirtäjä Markku Mäkelä on muuten kekannut toisenkin rajoitteen:

kuntaliitos

Kuntaliitokset edistävät maaseudun autioitumista, sillä kuntien yhdistyessä toisen kunnan alue tuntuisi pakostakin näivettyvän, jolloin ainakaan asukkaiden jälkeläiset eivät yleensä halua jäädä vanhaan kotipaikkaansa.

Kuntaliitokset heikentävät subsidiariteetti- eli läheisyysperiaatetta, jonka mukaan päätöksenteko tulee tehdä lähellä ihmistä. Kun pienen kunnan asukkaat ovat aiemmin saaneet päättää asioistaan itsenäisesti, kuntaliitoksen jälkeen he ovatkin kunnanvaltuustossa vähemmistössä enemmistödiktatuurin armoilla.

Nyt, kun olen puhunut niin paljon pahaa kuntaliitoksista, minulla on kai velvollisuus esittää oma ratkaisuni köyhille kunnille. No enpä tiedä. Surullinen Miten olisi kuntien oma pankki, joka myöntäisi korotonta lainaa kunnan kehittämiseen? Vaikka vähän tähän malliin.

Mainokset

One response to “Kuntien Parakseksi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: