Mistä kokoomuspolitiikka on peräisin

Voima julkaisi viime vuonna artikkelin, joka jäi ikiajoiksi mieleeni. Se pohjautui Ylen uutiseen, mutta Voima oli ainoa tiedotusväline, jossa asian huomasin. Eiköhän se ole jäänyt huomaamatta kansan enemmistöltä.

Helmikuussa Yle uutisoi, että valtioneuvoston kanslia on pestannut amerikkalaisen konsulttiyhtiö McKinsey&Companyn ideoimaan Suomelle seuraavaa hallitusohjelmaa.

Voima toki antaa asioista vähän epätarkan kuvan – ja onnistuu tietysti demonisoimaan kyseisen firman lukijoidensa keskuudessa yhdellä sanalla: ”amerikkalainen”. Kyseinen konsulttifirma ei ole täysin vieras suomalaisessa yhteiskunnassa, vaan sillä on toimisto Helsingissä ja suomalaisia työntekijöitä.

Vihastuttavaa on kuitenkin se, mitä Voima paljastaa konsulttien jo vuonna 2007 ehdottaneen ja miten orjallisesti ehdotuksia näkyy toteutetun yhteiskunnassamme. Artikkelissaan Voima listaa vuoden 2007 raportin ”Suomen talous” ehdotuksia ja niiden toteutumista.

Konsulttifirman ehdotukset liittyvät pitkälti julkisten palveluiden heikentämiseen, yksityisen sektorin vallan lisäämiseen ja verojen keventämiseen. Jos raportti olisi kokonaan amerikkalaisten käsialaa, olisi ymmärrettävissä, etteivät poloiset ymmärrä rahan kulkua suomalaisessa yhteiskunnassa – kuin hölmöläiset leikkaavat viltin toisesta päästä ommellakseen toista päätä pidemmäksi.

Raportti on kuitenkin suomalaiskonsulttien kirjoittama. Sen sisältö on niin kokoomuslaista kuin olla ja voi, ja saatankin ihmetellä, miten pääministeripuolue on haksahtanut mokomaan.

Sanavalinnoilla on merkitystä, ja ”Suomen talous” -raportin (PDF) sanamuodot antavat konsulttityöstä paremman kuvan kuin Voiman juttu.

Ja lopuksi nyrkkisääntö: Kokoomuksen hallitusohjelma tulee… konsulttitoimistosta. Kokoomuksen vaaliohjelma tulee… mainostoimistosta!

Ruskean sävyt

Tällainen Voimasta leikattu kokoomuksen vastamainos minulla on vessan ovessa. Nyt pidät minua varmaan ihan hirveänä Voima-fanina, mutta ei se niin ole.

Reaktioita

> Kimmo Kiljunen (sd.) teki kirjallisen kysymyksen aiheesta.
> Perussuomalaispoliitikko Veli-Pekka Kortelainen kutsuu nykyhallitusta ”McKinseyn II hallitukseksi”.

Mainokset

2 responses to “Mistä kokoomuspolitiikka on peräisin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: