Viimeiset 24 tuntia asennekasvatusta

Tiesitkö, että 24-toimintasarjan sanotaan muuttuneen propagandistiselta sisällöltään?

Onko sillä edes propagandistista sisältöä?

Olen seurannut sarjaa jo useiden tuotantokausien ajan. Joskus ennen sarjan pahikset olivat kaikki islamistiterroristeja ja kiduttaminen oli toimiva tapa saada totuus ulos rikollisten suusta viattomien amerikkalaisten ollessa joukkotuhoaseiden uhkaamina.

Elokuvakriitikko Christian Toto näki muutoksen 7. tuotantokauden koitettua. Hän katsoo muutoksen liittyneen ”yliliberaalin” Janeane Garofalon mukaan tuloon. Garofalo näytteli FBI:n nörttiä 7. kaudella.

7. kauden pahis olikin terroristien sijaan yksityinen palkkasotilasfirma Starkwood, jolla tuntui olevan tarkoituksellisia yhtäläisyyksiä tosielämän paheksuttuun Blackwater-firmaan. Vertaa sitä neljänteen tuotantokauteen, jossa muslimiterroristien ohella antagonistina toimi kidutuksenvastainen Amnesty Global -ihmisoikeusjärjestö (vanha merkintäni aiheesta).

24

Epäaitoa!

Nimittäin moni asia 24:n juonessa. Se oli epäaito aiemmilla kausilla, se on epäuskottava nytkin. Kaikkein pahiten silmään pistää, miten nopeasti kaikki tapahtuu. Presidentti päättää lähteä CTU:lle, ja viiden minuutin kuluttua hän onkin siellä. Kevin, rikollinen Dana Walshin entisestä elämästä, ilmaantuu kiristämään Walshia, ja jo samana yönä Walsh suunnittelee Kevinille ryöstökeikan ja tämä toteuttaakin sen.

Ja ennen kaikkea: kaikki CTU:laiset ovat koko ajan töissä. Ketään ei väsytä, vaikka heillä on takanaan uneton yö ja jo vähintäänkin 18 tunnin työrupeama. Ketään ei lähetetä kotiin eivätkä aamuvuorolaiset ilmaannu paikalle.

Jack Bauer ja kumppanit olisivat tosielämässä jo hermoraunioina, ovathan he todistaneet monen monta kuolemaa vain muutaman tunnin sisällä. Iso liuta CTU-agenttitovereita kuoli ammuskelussa, nuorukainen räjähti sairaalassa niin että verta vain lensi joka seinälle (eikä Jack Bauer kuuroutunut), presidentti Hassan löytyi julmasti surmattuna − muutamia mainitakseni.

Käsikirjoittajat olisivat voineet suunnitella tapahtumat pidemmällä jänteellä, niin että jonkun ollessa matkalla tai odottaessa jotain seurataankin ihan toista hahmoa tai juonenhaaraa. Tällaista ei ehkä laiska yleisö ottaisi mukisematta vastaan, sillä olisi liian vaivalloista odottaa tapahtumien kehitystä ja muistaa, mihin paria jaksoa aikaisemmin jäätiin.

Kaikesta epäaitoudestaan huolimatta sarja on yllättävän koukuttava. Nyt esitettävä tuotantokausi on joka tapauksessa viimeinen, eli jos haluan viettää lisää aikaa toimintaviihteen parissa, on hankittava ensimmäiset kolme tuotantokautta, joita en aikoinaan katsonut.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: