Pari sanaa Päivi Räsäsestä

Westboron baptistikirkko (Westboro Baptist Church) on amerikkalainen seurakunta, joka järjestää tempauksia joissa sen jäsenet heiluttelevat kylttejä. Kyltit viestittävät, että homot joutuvat helvettiin. Tempausten tarkoitus ei ole käännyttää homoja vaan vain informoida heitä tästä asiasta. Tarkoitus on siis oikeastaan aiheuttaa pahaa mieltä, mikä varmaankin antaa jäsenistölle hyvää mieltä. Tiedotusvälineiden antaman kuvan perusteella Westboron baptistikirkon väki on vinksahtanut/obsessoitunut mitä tulee homouteen.

Homoaktivisteja, jotka esiintyivät Ajankohtaisen kakkosen homoillassa, voisi ensi ajattelemalta pitää Westboron baptistikirkon vastakohtana. Kun ajatusta työstää, käy kuitenkin ilmi, että he ovat enemmänkin westborolaisten vastinpari. Westborolaisten mukaan Jumala ei armahda homoja – ja homoaktivistien mukaan Hänen ei tarvitsekaan armahtaa, koska homot eivät ole syntisiä (mitä tulee homoseksiin). Nämä käsitykset ovat sinänsä ymmärrettäviä: onhan kristillinen ajatus Jumalan kaikkiin ulottuvasta äärettömästä armosta vaikea ymmärtää ja hyväksyä, kun maailma on niin armoton.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen on se vastakohta. Hän julistaa olevansa syntinen tasa-arvoisesti homojen kanssa ja jokaisen tarvitsevan Jumalan armoa (ja jokaisen saavan sen). Minun on vaikea ymmärtää Räsäseen kohdistuvan kritiikin määrää ja rajuutta, mutta asiaa pohdittuani alkoi tuntua siltä, että ennakkoluuloisuus selittää paljon. Keskustelun kummallakin osapuolella on ennakkoluuloja vastapuolen motiiveista. Kenties Räsäs-kriitikot todella uskovat, että homous vain inhottaa Räsästä tunnetasolla ja että tämä haluaa siksi tehdä homojen elämän mahdollisimman hankalaksi.

30 000 ihmisen on todella täytynyt elää tynnyrissä, jos heille tuli yllätyksenä Räsäsen ja monen muun näkemys perinteisestä kristillisestä moraalista ja Raamatun arvovallasta. Eroaalto ei varmaankaan johdu homoillassa sanotuista asioista, vaan kun eronneiden määrä pääsi uutisiin, ihmiset vain tajusivat saavansa protestilleen parhaiten näkyvyyttä eroamalla juuri nyt.

Westboron baptistikirkkoa voi sanoa homovastaiseksi, mutta ei Päivi Räsästä aatetovereineen. Tämä ei tarkoita etteikö homovastaisia olisi Suomessa ja mukana nykyiseen kohuun liittyvässä debatissa. He vain eivät lukeudu Räsäsen aatetovereihin vaikka monet, ehkä he itsekin, niin luulevat.

Ymmärtänet, etten tiedä, mikä Räsäsen todellinen aate on. Päätellen hänen sanomisistaan hän on johdonmukaisesti puolustanut perinteistä kristillistä seksuaalimoraalia. Hän ei ole ajanut homoja nurkkaan tai tuominnut heitä helvettiin. Hän on sanonut asioita, joita hänen on ollut pakko sanoa, sillä hän on ollut uskollinen aatteelleen. Hän on ottanut Raamatun sellaisena kuin se on. (Tähän viimeiseen virkkeeseen monella on varmasti vastaansanomista, ja myönnän tietysti, ettei ehkä kukaan voi oikeasti ottaa Raamattua sellaisena kuin se on. Kenties virke on kuitenkin totta jollain tasolla.)

Debatissa on heitetty molemmin puolin aivan käsittämätöntä paskaa muka kelpo argumentteina. Jos vastaisin jokaiseen pökäleeseen, siitä tulisi älyttömän pitkä blogimerkintä, jonka kirjoittaminen kestäisi koko päivän. Siispä ei tällä erää sen enempää aiheesta.


5 responses to “Pari sanaa Päivi Räsäsestä

 • Hannele

  Hei!

  Olen seurannnut pintapuolisesti tätä aihetta ja vähän ihmetellyt, että miten isoksi asiaksi se paisui. Olen samaa mieltä siitä, että kirkosta eronneiden on täytynyt elää tynnyrissä jos tämä asia on heille tullut yllätyksenä. Mutta täytyy kuitenkin sanoa, että Räsäsen opetusvihko oli minusta tietämättömän ihmisen laatimaa höpötystä ja sai minut aika vihaiseksikin. En tiedä mitä mieltä itse olit siitä.

  Mutta aihe on laaja ja en ole siihen syvemmin perehtynyt jotta voisin laittaa älykkäämpää kommenttia. Itse ohjelma on minulta jäänyt näkemättä ja koko asiaa olen seurannut pintapuolisesti (lööpeistä) joten ehkä vähän turha kommentti minulta, mutta menköön. Oli hyvä kirjoitus kaikin puolin!

  Terkuin: Hannele

  • perttuk

   Olipa kiva saada palautetta!

   En itsekään nähnyt ohjelmaa kokonaan, ja minun on myönnettävä että Räsäsen ”opetusvihko” on minulle entuudestaan tuntematon. Tarkoittanet Luther-säätiön julkaisemaa kirjasta Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi: Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen (http://www.luthersaatio.fi/aamutahti/29-mieheksi-ja-naiseksi-han-heidat-loi.html).

   Kirjasesta pistää silmään Räsäsen vahva näkemys siitä, että lainsäädännön tulee edistää moraalia. Maallistuvan yhteiskunnan ”moraalittomuutta” ei kuitenkaan mielestäni voi korjata lainsäädännöllisesti pakottamalla ihmisiä noudattamaan moraalia. Joskus lakia säädettäessä on pakko ottaa kantaa eettisiin kysymyksiin, mutta usein on parempi edistää lainsäädännöllä ihmisten mahdollisuuksia toimia itse tekemiensä arvovalintojen mukaisesti. Tämä ei tosin toteudu täysin ”paremmissakaan piireissä”, kun poliitikot eivät tajua päätöksentekonsa ottavan moraalisesti kantaa.

   Toinen närkästystä ehkä herättävä seikka on, että Räsänen esittää faktana homouden olevan ”psykoseksuaalisen kehityksen häiriö”. Hän perustaa käsityksensä valikoituihin tieteellisiin tutkimuksiin, mutta oma käsitykseni on, ettei tiede ole selvittänyt homouden syytä. Huomionarvoista on, ettei Raamattukaan taida syytä mainita, eli Räsänen on ilmeisesti itse koonnut itselleen selityksen, joka hänestä vaikuttaa ristiriidattomimmalta ennakko-oletuksiin nähden. Mutta jos jälleen ”paremmista piireistä” puhutaan, eri tahot saavat – ilman että heitä moitittaisiin tieteellisen näytön puutteesta – jatkuvasti väittää esimerkiksi homouden olevan synnynnäistä.

 • Hannele

  Juurikin siihen viittasin. Mulla ei ole kauheasti lisättävää kun kirjoitat kaikinpuolin tyhjentävästi ja fiksusti! Ja samaa mieltä olen kanssasi monessa (ellen kaikissa) kohdissa. Lisää vain tällaisia kirjoituksia.

  -Hannele

 • telkku

  Homoaktivistit harjoittavat maailmalla ja Suomessa soluttautumista kristillisiin eheytymisryhmiin. Homoaktivisti teeskentelee haluavansa eheytyä heteroksi ja soluttautuu kristillisiin eheytymisryhmiin aikomuksenaan vahingoittaa ja tuhota näiden kristillisten ryhmien työ.

  Marshall Kirkin ja Hunter Madsenin kirja (After the Ball: How America Will Conquer its Fear and Hatred of Gays in the 1990s (1989) on Amerikan homoliikeen opas- ja markkinointikirja kuinka toisinajattelevat tulee leimata negatiivisella tavalla. Kirja antaa muun muassa seuraavia neuvoja homoseksuaalisuuden edistämiseksi:

  – Heteroseksuaaleille tulee saada aikaan häpeän tunne.

  – Heteroseksuaalit tulee altistaa koko ajan kuville sekä verbaalisille lausunnoille, joiden tehtävä on saattaa kaikki homouteen liitettävä epänormaalius ristiriitaan sen kanssa että homoseksuaali haluaa olla sisimmässään muiden hyväksymä ja sulautua joukkoon.

  – Propagandistinen mainostus leimaa kaikki homoliikkeen vastustajat homofobisiksi kiihkoilijoiksi, jotka eivät ole oikeita kristittyjä.

  – Lopulta propaganda lyö leiman toisinajattelijoihin ja saa näyttämään heidät kritiikin kohteina, vihattuina sekä hiljennettyinä.

  – Päämäärä saavutetaan ilman faktoja, logiikkaa tai perusteluita, sillä uskomukset voidaan muuttaa jatkuvan emotionaalisen ehdollistamisen kautta, olipa henkilö tietoinen tai ei häneen kohdistuvasta hyökkäyksestä.

  – Heteroseksuaalien käännyttämisessä esitetään jatkuvasti ja toistuvasti kirjallisia kuvia, joissa homoseksuaalit näytetään samanlaisina kuin heteroseksuaalit. Tämän kuvan tulee olla normaaliuden ikoni.

  – Mainoksilla on vaikutus heteroseksuaaleihin, vaikka he eivät uskoisi niihin.

  – Heteroseksuaali kokee kaksi ristiriitaista tunnetta: hän reagoi myönteisesti kuvaan, mutta kielteisesti homoseksuaaliin nähden, kuvan antama hyvä reaktio ja paha reaktio homoseksuaalisuuteen nähden.

  – Pahimmillaan reaktiot mitätöivät toisensa ja me olemme onnistuneet asioiden sotkemisessa. Parhaimmillaan assosiaatioon perustuva ehdollistuminen siirtää pienin askelin myönteistä tunnetta kuvassa olevaa ihmistä kohtaan.

  Tekstin lähde; http://koti.phnet.fi/petripaavola/homoaktivistit.html

 • Viimeisin turha kohu | Krooninen äly

  […] hyvin ennalta-arvattavasti – nosti esiin puheessaan Kansanlähetyspäivillä. Kuin homoillan toisinto. Jupakassa olisi taas niin valtavasti perattavaa, että en ryhdy kunnon urakkaan vaan jaan […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: