Ruotsalaiset eivät ole mitään tilastotieteilijöitä

Täällä Tukholmassa kesätöissä ollessani olen pannut merkille, että ruotsalaiset eivät tulkitse tilastoja kovin älyllisesti. Sama ei ole tällä tavoin pistänyt silmään Suomessa, mutta ehkäpä se vieraan kansan rikka silmässä vain ärsyttää enemmän kuin oman seiväs. Mainitsen joka tapauksessa kaksi esimerkkiä.

Mahtoiko olla torstai, kun Svenska Dagbladet kirjoitti, että kuluva kuukausi on Tukholmassa kuivin yli sataan vuoteen. Ajattelin heti, että hei haloo, tätä kuukautta on jäljellä vielä viikko. Ja niinhän siinä sitten kävi, että perjantaina vähän ripeksi ja nyt lauantai-iltana tätä kirjoittaessani takana on sateinen päivä ja nytkin tippoja ropisee reippaasti ikkunaan. Ei mikään ennätyskuukausi.

Säätilastoihin liittyen mainittakoon muuten, että mm. BBC ehti jo joulukuussa 2009 kirjoittamaan, että 2010:stä “saattaa tulla” historian lämpimin vuosi. (Nykyistä ennätystähän pitää hallussaan vuosi 1998, ja siitä lähtien maapallon keskilämpötila ei olekaan noussut.) Aika halvalla saa uutisen, kun voi kirjoittaa, mitä “saattaa tapahtua”.

Kesäkuussa eri tahot vastustivat SvD:ssä puhtaiden huumeruiskujen jakoa narkkareille perustellen kantaansa tutkimuksella, jonka mukaan ruiskunvaihto-ohjelman piirissä olevien keskuudessa on enemmän HIV:tä kuin muilla. He kuitenkin vääristelivät kenties jopa tietoisesti tutkimuksia, joihin viittasivat – ks. tämä blogi.

Lääketieteellisistä tutkimuksista uutisoidessaan päivälehdet sortuvat helposti otsikoimaan juttunsa “tee näin, niin pysyt terveenä” tai “näin pääset eroon liikakiloista”. (Tämä koskee muitakin kuin ruotsalaislehtiä.) Vaikka tutkimuksessa löydettäisiin tilastollisesti merkitsevä yhteys kahden tekijän väliltä, yhteys voi silti olla yksilötasolla olematon tai tutkimustulos pätee vain hyvin valikoituneeseen murto-osaan ihmisiä. Tai sitten tulos selittyy sekoittavalla tekijällä kuten ruiskunvaihtojutussa, mutta yleensä kunnollisessa tutkimuksessa sekoittavat tekijät eliminoidaan heti lähdettäessä tekemään tutkimusta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: