Kuolinavusta

Svenska Dagbladet julkaisi tänään mielenkiintoisen jutun koskien kuolinapua.

Artikkeli on minulle relevantti opiskelunkin kautta – itse asiassa juuri edellisellä jaksollamme vanheneminen-jaksolla käsiteltiin muun muassa hoitotahtoa ja ei elvytetä -päätöstä.

Nina Muhonen halvaantui 17-vuotiaana. Siitä lähtien hän on tarvinnut hengityslaitetta ja ympärivuorokautista apua. Hän sanoo, ettei olisi tänä päivänä hengissä, jos kuolinapua olisi saanut aikoinaan 14 vuotta sitten terveydenhuollosta kuten nykyään.

Muhonen oli heti halvauksensa jälkeen opiskellut abivuotensa lukiossa – opettajat tulivat sairaalaan – ja sanoi, että valmistumispäivä oli yllättäen hänen elämänsä paras päivä. Mutta kotiin päästyään hänellä alkoi kriisi. Hän ei löytänyt elämälleen tarkoitusta. Hän jopa haki kuolinapua netistä ja löysikin yksityishenkilön avuksi. Ennen kuin hän ehti toteuttaa suunnitelmansa, hänen elämänkatsomuksensa oli kuitenkin jo muuttunut.

Muhosen tarina kertoo, että vastaavassa tilanteessa olevat tarvitsevat aikaa ja apua sen setvimiseen, mistä löytyy elämälle sisältö. Muhonen työskentelee nykyisin itse kognitiivisena terapeuttina sekä auttaa muita halvaantuneita pärjäämään kertomalla omista kokemuksistaan. Hän pitää myös oppitunteja lukiolaisille ja esiintyy radio-ohjelmassa. Hän on saanut tuta, että elämä pyörätuolissa hengityslaitteessa voi sittenkin olla elämisen arvoista.

Muhonen varoittaa aiheellisesti, että kun kuolinapua on saatavilla, vakavasti sairas saattaakin katsoa, että hänen tulee sitä hakea, jottei hän olisi taakaksi. Moraalisesti katsoen yhteiskunnan tulee ensisijaisesti tarjota elinapua, apua pärjätä elämässä, eikä kuolinapua. (Tosin SvD kertoo myös tapauksesta, jossa sosiaalihallitus otti halvaantuneen, vakavasta hermostosairaudesta kärsineen irti hengityskoneesta tämän omasta pyynnöstä. Jos voidaan katsoa, että halu kuolla ei johdu parannettavasta masennuksesta ja on pitkällisen harkinnan tulos – kyseinen nainen oli ollut halvaantunut yli 20 v., kuusivuotiaasta – kuolinapu saattaakin olla perusteltua. Suomessakin laki määrää potilaan oikeudesta osallistua hoidostaan päättämiseen tai kieltäytyä hoidosta.)

“Helppo” tie ulos ei ole aina oikea tie.

Katso myös
> Lempi- kristillinen salaliittoteoriahömppäsivustoni Cutting Edge Finland kirjoittaa Obaman terveydenhuoltouudistuksesta: “Uusi terveydenhuoltolaki tulee, todellakin, pystyttämään kuolemanpaneeleita”. Pidän tätä ihan puhtaana hömppänä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: