Anssi Asunta: Kolmas aikakirja

Rienausta vai viatonta pohdintaa siitä, mikä voisi olla historian tapahtumien taustalla? Tähän kysymykseen on lukijan otettava kantaa – mutta tuskin fundamentalistikristittykään loukkaantuisi Kolmannen aikakirjan ideasta.

Kun tarinassa “päästään asiaan”, Anssi Asunnan kiinnostava idea tempaa mukaansa. Madonreiän kautta vahingossa tehdyllä aikamatkailulla on osuutta Raamatun kertomusten syntyyn. Tästä kantavasta ideasta Asunta onkin ottanut kaiken irti ja maalailee uskottavia selityksiä liitonarkulle, Abrahamin hedelmättömyysongelman selättämiselle ja Pentapoliksen tuholle. Jotta romaanista saa kaiken irti, on hyödyksi tuntea ainakin Ensimmäisen Mooseksen kirjan tapahtumat, mielellään muitakin Mooseksen kirjoja ja evankeliumeja ainakin pinnallisesti.

Asunta on jättänyt tarinaansa tilaa yliluonnolliselle johdatukselle tai suunnitelmalle, mutta kovasti Jumalan olemassaolo tarinassa vesittyy. Romaani ei oikeastaan koostu yksittäisestä tarinasta eikä siitä ole erotettavissa mitään tiettyä “loppuhuipennusta”, mutta eräänlaisen “loppuratkaisun” kirjailija on jättänyt avoimeksi, mikä on ihan oikein. Kirjailija muuten vetää kotiinpäin: Jeesus vierailee Suomessa, sattumaako? Niin, ja entäs sitten hänen isänsä henkilöllisyys…

kansi_asunta


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: