Palataan asiaan

Kyselin, että kun 1980-luku on “kasari” ja 1990-luku “ysäri”, mikä on 2000-luku. Ajattelin, ettei sille ole olemassakaan kivaa lempinimeä, mutta olin väärässä! Mikrobitin kolumnisti kirjoitti leikkimielisen nimityksen olevan “tusari” – tai sitten vähän tylsemmin “nolkytluku”. Siis nollakymmen(tä-)luku…

Toiseksi: tein virheen. Kyllä, minä, virheen! Kirjoittaessani Flashforwardin taannoisista fiktiivisistä tapahtumista annoin ymmärtää, että Addisonin taudissa lisämunuaiskuori erittää melanosyyttejä stimuloivaa hormonia – näin ei kuitenkaan ole! Eihän MSH ole kortikosteroidi vaan proteiini! MSH:ta tulee aivolisäkkeen välilohkosta, mutta sillä ei ole merkitystä Addisonin taudin kannalta.

Syy pigmentoitumiseen on, että Addisonin taudissa aivolisäke yrittää kovasti erittää kortikotropiinia, joka on MSH:n tapaista ja aiheuttaa sen tavoin pigmentaatiota. (Wikipedia itse asiassa väittää, että kortikotropiinituotannon lisääntyminen aiheuttaa myös MSH-tason kohoamista (ilmeisesti koska siitä saadaan pilkkomalla MSH:ta); mutta oppikirjani antaa ymmärtää asian olevan ensiksi kirjoittamallani tavalla.)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: